„Dragobetele” s-a transformat

0
161
Mărioara Pop şi Ansamblul "Plaiurile Suciului"

La Casa de cultură din Tg. Lăpuş, a avut loc un spectacol de Dragobete. Au participat 250 de artişti din Şomcuta Mare, Dej, Bistriţa-Năsăud şi desigur Tg. Lăpuş, sub sigla Festivalul Poeziei Populare de Dragoste, ediţia I – 2018, organizat de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român Despărţămîntul „Astra Lăpuşană” din Tg. Lăpuş, în parteneriat cu Consiliul local şi Primăria oraşului Tg. Lăpuş şi Liceul Teoretic „Petru Rareş”.

Valeria Bilţ, preşedintă “Astra Lăpuşeană”, a spus: “Pentru că în zona noastră nu se practică nici un obicei specific acestei zile, însă năvalnicul sentiment de iubire ne încearcă tuturor simţirea, oferim un dialog al iubirii, prin care ilustrăm meandrele acestui sentiment, cu manifestări suave sau pasionale, prin poezie, cîntec, joc, strigături, oraţii de nuntă, aşa cum doar românul se pricepe s-o facă!”
Pe scenă au evoluat: Ansamblul folcloric „Doina Lăpuşului”, instructor Tinu Pop; eleva Gabriela Buda; Ansamblul folcloric „Muguri de brad” de la Şcoala Gimnazială „Ben Corlaciu” din Groşii Ţibleşului, instructor Eugenia Buda; grupări artistice din localităţile Dej, Gîlgău şi Cîţcău; un grup din localitatea Romuli; „Jucăuşii din Cupşeni”, instructor Ioan Cureu; Ansamblul folcloric „Plaiurile Suciului”, instructor Mărioara Pop; Ansamblul folcloric „Tradiţii Lăpuşene”, instructor Viorica Costenar; un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Şomcuta Mare, instructori Corina Munteanu, Alina Talpoş şi Anca Păşcui (cu un obicei de nuntă).
Prof. univ. dr Delia Suiogan de la Universitatea de Nord din Baia Mare a spus: „A fost aici la Tg. Lăpuş un eveniment cultural care a avut în centru dragostea – dragostea de neam, dragostea de viaţă, dragostea ca sentiment pur şi înălţător!”
În final, s-a încins o horă mare la care au participat artiştii şi instructorii formaţiilor, avîndu-l în frunte pe Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.