Groapa temporară de gunoi a Băii Mari se umple alarmant de repede!

0
331

Capacitatea gropii de gunoi temporare din Satu Nou de Jos este suficientă pentru colectarea deşeurilor până la finele acestui an. După această perioadă, operatorul Drusal ar avea nevoie imediată de deschiderea depozitului ecologic de la Sârbi-Fărcaşa. Cu toate că societatea de salubritate reciclează o parte din deşeurile depozitate, groapa se umple repede.

Unul dintre factorii care a determinat umplerea gropii mai repede decât s-a estimat iniţial a fost şi acela că pe rampa provizorie s-au depozitat şi deşeurile din zona de peste deal, lucru ce nu s-a avut în vedere la calculele de capacitate: „Actualul depozit temporar trebuie să-l închidem, teo­retic, într-un an de zile. Cu prelungirea autorizaţiei se poate ajunge până la maximum trei ani. Noi însă ne tot interesăm de parteneri care procesează şi incinerează gu­noi, pentru că dorim să micşorăm volumul de gunoi pe care-l depozităm în rampă. Am mai cumpărat un ciur de mari dimen­siuni care scoate fracţia umedă, astfel că măreşte capacitatea calorică a fracţiei uscate pentru a putea arde cât mai bine. Până la 1 octombrie, vrem să golim jumătate din rampă. Important este că ceea ce depozităm noi pe platforma provizorie se face conform legislaţiei. Asta înseamnă că are sub ea o folie care nu permite ca tot ceea ce se scurge din deşeuri să ajungă în pământ. Deci noi putem să depozităm în ea liniştiţi, pe înălţime, cât ne permite legea fizicii. Însă la ritmul în care se umple, e clar că avem nevoie de depozitul ecologic în anul acesta. Asta cu atât mai mult cu cât calculele noastre de capacitate nu au inclus colectarea din zona de dincolo de deal, dar noi am preluat aproape o jumătate de an gunoiul de la Borşa, Vişeu şi Sighet, lucru care ne-a dereglat puţin”, ne-a explicat Mihai Apan, directorul general Drusal.

Deşeurile colectate sunt compactate pentru un volum cât mai mic

În prezent, pe platforma provizorie se depozitează deşeurile preluate atât de la agenţii economici, cât şi de la persoanele fizice. Acestea sunt însă compactate cât mai mult posibil, pentru a ocupa un volum cât mai mic: „Noi preluăm de­şeuri de la toată lumea, persoane fizice şi juridice. Agenţii economici generează deşeuri tipice pentru activitatea lor, pe care le depozitează în saci. Noi compactăm aceşti saci, ca să fie un volum cât mai mic, pe care îi trimitem la coincinerare, la fabrica de ciment. Aceasta însă nu lucrează în timpul iernii, dar din primăvară reluăm activitatea şi trimitem transporturi multe acolo, cam 2 – 3 camioane pe zi”, a completat directorul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.