În urmă cu 77 de ani, Justinian Arhiepiscopul intra pe poarta mănăstirii

0
181

În zorii zilei de 12 martie 1941, acum 77 de ani, un tânăr din Plopiş, pe numele său Ioan Chira, părăsea casa părintească şi se îndrepta spre mănăstirea Rohia, pe jos, unde ajunge spre seară cu gândul de a intra în viaţa de obşte a mănăstirii. Era un tânăr necunoscut, avea 20 de ani, fiind născut la 28 mai 1921, şi studiase doi ani de seminar la Liceul Ortodox „Sfântul Ştefan” din Cluj-Napoca, pe care nu l-a putut continua din cauza greutăţilor vremii. Bătea, deci, la poarta Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia în oarecare cunoştinţă de cauză despre viaţa de obşte de la o mănăstire, care i se părea locul cel mai potrivit de unde L-ar putea sluji pe Dumnezeu. A mers pe jos la mănăstire, aşa cum făceau pelerinii mai demult, cu gândul hotărât de a rămâne în obşte, lucru care l-a uimit pe stareţul Nifon Matei la aflarea dorinţei tânărului. Au fost paşii hotărâtori, care i-au schimbat viaţa şi de aceea această zi din viaţa sa a devenit cea la care ţinea foarte mult Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian. A fost voia lui Dumnezeu cu această zi şi persoană.

Inteligenţa, râvna, hărnicia cu care îşi îndeplinea ascultările şi deprinderea noii vieţi cu uşurinţă şi devotament au făcut ca, un an mai târziu, la 2 martie 1942, fratele Ioan Chira să fie primit în monahism. A fost tuns ca monah, primind numele de călugăr Justinian, care îi va aduce de acum înainte multă responsabilitate, dar şi faimă. Era un călugăr cu o memorie excelentă, ieşită din comun, şi un simţ deosebit al dialogului şi discursului în faţa credincioşilor, lucruri care l-au însoţit toată viaţa.
În acelaşi an, la hramul mănăstirii, în 15 august, este hirotonit diacon pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, iar la 17 aprilie 1943 este hirotonit ieromonah de către Episcopul Nicolae Colan pe seama aceleiaşi mănăstiri. Între timp, a făcut vreo 4 luni de armată, fiind încorporat de ocupanţii maghiari.
În anul următor, la 25 iunie 1944, tânărul ieromonah Justinian Chira este numit stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. Avea doar 23 de ani şi începeau marile responsabilităţi ale vieţii. Această perioadă a fost foarte grea pentru mănăstiri.
În 1948 este ridicat la rangul de protosinghel, iar la propunerea episcopului Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la rangul de arhimandrit.
La propunerea aceluiaşi Episcop, Teofil Herineanul, Sfântul Sinod îl ridică, la 9 iunie 1973, pentru meritele sale, la treapta arhieriei, fiind hirotonit ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, la 9 septembrie 1973, în Catedrala din Cluj-Napoca, primind supranumele „Maramureşeanul”.
După Revoluţia din 1989, s-a reînfiinţat Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, iar Adunarea Naţională Bisericească îl alege, la 22 septembrie 1990, pe cel mai potrivit arhiereu, fiu al acestei Episcopii, Preasfinţia Sa Justinian Chira, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, ca Episcop titular al reînfiinţatei Episcopii.
Întronizarea a avut loc la 11 noiembrie 1990, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare, care acum se numeşte „catedrala veche”, de către Î.P.S. Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, în fruntea unui sobor de Arhierei.
La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific de către Preafericitul Părinte Dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul României, în Catedrala Episcopală ”Sfânta Treime” din Baia Mare.
Ca episcop titular, a înfiinţat secţia de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultăţii de Litere din Baia Mare, Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, revista eparhială ”Graiul Bisericii Noastre” şi a pus piatra de temelie la zeci de biserici de enorie şi de mănăstiri.
A hirotonit peste 400 de preoţi şi diaconi în cei peste 40 de ani de arhierie.
Dacă la întronizarea Înaltpreasfinţiei Sale erau 3 mănăstiri, acum, după 26 de ani de activitate pastorală, în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului erau 30 de mănăstiri şi 10 schituri.
A târnosit şi resfinţit sute de biserici parohiale şi mănăstiri.
I-au fost conferite 4 ti­tluri de Doctor honoris causa, de către Universitatea de Vest din Oradea (23.05.2001), Universitatea ”1 Decembrie” din Alba Iulia (20.10.2009), Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad (12.03.2010) şi Universitatea de Nord din Baia Mare (27.05.2010).
A publicat 22 de titluri de carte, un volum în colaborare, precum şi peste 150 de studii şi articole în reviste de specialitate sau în presa locală.
I-au fost conferite titlurile de Arhiepiscop onorific – ridicat în rang de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, 2009; ”Steaua României” – conferită de Preşedinţia României, 2011; Titlul de Cetăţean de Onoare – conferit de Consiliul Judeţean Maramureş şi de peste 40 de primării de municipii, oraşe şi comune din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului; Titlul de „Omul anului 2009” – conferit de Consiliul Judeţean Ma­ramureş.
Ieri, 11 martie 2018, credincioşii care s-au rugat la biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Baia Mare au primit câte o poză cu portretul Arhiepiscopului Justinian, ca să fie spre veşnica sa pomenire.
Consiliul Parohial şi preoţii slujitori ai bisericii Sfântul Nicolae din Baia Mare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.