6.341 de elevi de clasa a XI-a şi a XII-a din judeţul Maramureş au participat ieri la prima probă scrisă (la limba şi literatura română) din cadrul simulării examenului naţional de bacalaureat. Pe lista absenţilor au fost înscrişi 703 liceeni. Pentru a susţine revendicările Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), în cinci licee din Maramureş, profesorii au refuzat să participe la supravegherea elevilor, a anunţat prof. Ioana Petreuş, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş, neinfluenţând însă în vreun fel buna desfăşurare a probei.
• “solidaritatea ne-ar face mai puternici”
Reporter: În ce unităţi de învăţământ din Maramureş s-a boicotat prima probă a simulării?
prof. Ioana PETREUŞ: Cred că nu putem vorbi de o boicotare propriu-zisă a simulării probei de bacalaureat de azi (ieri, 19 martie, n.r.), deoarece simularea a avut loc în toate unităţile liceale din Maramureş. Putem vorbi însă de refuzul unor colegi din mai multe licee de a participa la organizarea acesteia. Astfel, profesori de la: Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” şi Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Baia Mare, Liceul Pedagogic “Taras Şevcenko”, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” şi Liceul Pedagogic “Regele Ferdinand” din Sighetu Marmaţiei au ales să lupte pentru noi toţi şi să ne susţină revendicările! Şi pentru asta trebuie să le mulţumim.
R.: A fost influenţată în vreun fel derularea probei în aceste unităţi liceale?
prof. I.P.: În aceste licee, supravegherea elevilor s-a făcut în mare parte cu nesindicalişti, personal auxiliar şi chiar nedidactic sau cu profesori din alte licee.
R.: Profesorii vor refuza să supravegheze şi următoarele probe? Sunt şanse să se alăture cadre didactice şi de la alte unităţi de învăţământ din judeţ?
prof. I.P.: Dacă majoritatea colegilor noştri din judeţ şi din ţară ar fi luat decizia de a-şi respecta semnătura de pe Referendum, de a nu da curs invitaţiei de a înlocui în alte şcoli şi în activităţile la care colegii lor au ales să nu participe, şansele de a atrage atenţia asupra rolului marginal spre care guvernanţii împing domeniul educaţiei ar fi mult mai mari. Recunoaştem că solidaritatea ne-ar face mai puternici. Dacă se vor boicota sau nu probele următoare, rămâne la alegerea colegilor noştri. Sindicatul judeţean, prin efectuarea Referendumului, a făcut demersurile necesare. Refuzul nostru de a participa la simulare a fost gândit ca un mod de a ne manifesta şi de a ne face cunoscute nemulţumirile, dar şi o chemare la dialog pentru orice Guvern responsabil.
• revendicările sindicaliştilor din învăţământ
R.: Care a fost situaţia în restul ţării?
prof. I.P.: În mai multe judeţe din ţară, profesorii de la licee au hotărât să boicoteze, ei fiind înlocuiţi cu alţi colegi, ca şi la noi în judeţ. Federaţia (FSLI, n.r.) centralizează situaţiile transmise. Săptămâna aceasta se întruneşte Colegiul Naţional pentru a analiza boicotarea examenelor naţionale şi pentru a stabili o strategie de acţiune pentru perioada următoare. Deşi simularea bacalaureatului nu este reglementată de Legea Educaţiei şi nemulţumirile sunt majore, majoritatea profesorilor nu a dorit să priveze elevii claselor a XI-a şi a XII-a de a-şi testa cunoştinţele la simulare.
R.: Care sunt, în continuare, revendicările sindicaliştilor din învăţământ?
prof. I.P.: Soluţionarea problemei referitoare la reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional; rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere că această categorie socio-profesională are coeficienţi de ierarhizare situaţi în pătrimea inferioară; majorarea salarială de la 1 martie să se acorde şi personalului nedidactic; modificarea regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupaţională „Învăţământ”, aprobat prin H.G. nr. 34/2018; acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.
Astăzi, marţi, 20 martie, elevii de clasa a XI-a şi a XII-a susţin proba scrisă la limba şi literatura maternă. Mâine, miercuri, 21 martie, e planificată proba obligatorie a profilului (clasele XI şi XII), iar joi, 22 martie – proba la alegere a profilului şi specializării (exclusiv pentru elevii clasei a XII-a). Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30. Probele încep la ora 9, moment în care, în fiecare sală, sunt distribuite subiectele. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen şi parcurse până la această dată. Rezultatele vor fi comunicate în 30 martie (vineri). Notele obţinute nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care vor fi elevi care vor dori consemnarea notelor în catalog, aceştia vor depune o cerere scrisă în acest sens.