Băimăreanul Adrian Dan Pop a reprezentat recent România la simularea internaţională a Naţiunilor Unite pentru Tineret, o conferinţă desfăşurată la sediul ONU din New York – Statele Unite ale Americii. A fost pentru a doua oară când tânărul a fost invitat să se implice în organizarea acestui eveniment de amploare ce a reunit, în 2018, peste 2.500 de participanţi din mai mult de 150 de ţări de pe întreg globul.
Având la dispoziţie tema „Viitorul pe care ni-l dorim”, tinerii au luat parte la simularea a diferite comitete, subiectele de discuţie concentrându-se în special pe: securitate internaţională, economie, sănătate, combaterea traficului de droguri şi a crimei organizate, situaţia din Orientul Mijlociu şi Congo, utilizarea paşnică a spaţiului cosmic. Scopul acestor discuţii a fost acela de a pune faţă în faţă tineri din întreaga lume pasionaţi de diplomaţie şi relaţii internaţionale pentru ca mesajele lor să fie transmise către foruri abilitate. Adrian Dan Pop face parte din echipa care a pus bazele proiectului „Rotaract Model United Nations”, un eveniment internaţional iniţiat de clubul Rotaract TEAM din Baia Mare în anul 2013. De atunci, a participat, în calitate de organizator, la toate ediţiile, găzduite în: Anglia (Londra), Serbia (Belgrad), Bulgaria (Sofia) şi Liban (Beirut), precum şi la conferinţele speciale, organizate în New York (SUA), misiunea proiectului fiind aceea de a face auzită vocea tinerilor din toată lumea de către puterile globale.
Diplomaţi ONU, reprezentanţi ai organizaţiilor globale, experţi în diverse domenii
Reporter: Cu ce prilej s-a organizat evenimentul din Statele Unite ale Americii?
Adrian Dan POP: În perioada 9-11 martie, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din New York, a fost organizată o simulare internaţionala a Naţiunilor Unite pentru Tineret. Acest eveniment a fost organizat de Asociaţia Italiană pentru Diplomaţie în parteneriat cu Federaţia Mondială a Simulărilor ONU – MUN şi noi, Rotaract Model United Nations, eveniment internaţional iniţiat de clubul Rotaract TEAM din Baia Mare în anul 2013, care de atunci a prins aripi desfăşurând activităţi la nivel global. Trebuie să precizez faptul că a fost al doilea eveniment organizat la sediul ONU din New York la care am fost invitaţi să fim coorganizatori. Ţinând cont de acest statut, de fiecare dată am încercat ca România să aibă o delegaţie cât mai numeroasă. Astfel, la prima ediţie, cea din 2016, România a fost reprezentată de o echipă formată din 16 persoane, majoritatea din Baia Mare. Anul acesta, am fost doar 10 persoane din România, două din Baia Mare (implicate în organizare) şi alte opt din Cluj şi Bucureşti care au avut rolul de diplomaţi ONU. Tema şi numele conferinţei au fost „Future we want”, adică „Viitorul pe care ni-l dorim”, adică viitorul pe care noi, tinerii, dorim să-l trăim. Mai mult, acest parteneriat nu a fost unul oarecare deoarece proiectul „Rotaract MUN”, iniţiat în Baia Mare, a avut din prima zi această misiune: să facem vocea tinerilor din toată lumea auzită de puterile globale şi, astfel, să avem un rol pro-activ în modelarea viitorului nostru.
R.: În ce fel a fost creionată agenda conferinţei?
A.D.P.: Agenda evenimentului a fost una standard. La ceremonia de gală, au luat parte foarte mulţi diplomaţi ONU, reprezentanţi ai organizaţiilor globale şi experţi în diverse domenii precum: securitate, activităţi nucleare, echitate socială, drepturile omului etc. Dintre aceştia, i-aş putea enumera pe: Sukhabold Sukhee – reprezentantul Misiunii diplomatice a Mongoliei la ONU, Teburoro Tito, reprezentantul Misiunii diplomatice Kiribati la ONU, Helen Reisler – prima femeie preşedinte Rotary în New York în 2001-2002, Carla Mucavi – directorul organizaţiei ONU pentru alimentaţie şi agricultură.
Peste 2.500 de tineri, 10 comitete
A.D.P.: Fiind vorba de o participare cu peste 2.500 de tineri, aceştia au fost organizaţi în delegaţii duble în 10 comitete, având rolul unor ambasadori ONU. La conferinţă au luat parte inclusiv tineri şi elevi din licee, fiind simulate următoarele comitete: Comisia pentru Situaţia Femeilor, Dezarmament şi securitate internaţională, Comitetul Economic şi Financiar, Comitetul Social, Umanitar şi Cultural, Consiliul pentru Securitate ONU, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Consiliul Economic şi Social, Consiliul pentru mediul înconjurător. Pentru adolescenţi, studenţi sau absolvenţi au fost organizate comitete paralele: Comitetul pentru Legalitate – Ansamblul General, subiectele abordate fiind: răspunderea în faţa legii a oficialilor ONU şi a experţilor din misiunile ONU; Comisia pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţia Penală, subiecte abordate: măsuri pentru combaterea traficului de droguri la nivel global, măsuri pentru combaterea crimei organizate transnaţional; Consiliul de Securitate ONU, dezbatere pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu, situaţia din Republica Democratică Congo; Comitet Special Political and Decolonization (SPECPOL), cooperare internaţională în utilizarea paşnică a spaţiului cosmic, analiză şi semne de întrebare asupra operaţiunilor de pace în toate aspectele lor.
R.: Care sunt concluziile acestor dezbateri?
A.D.P.: Precum se întâmplă la întâlnirile ONU, de prea puţine ori se ajunge la un consens pentru că interesele, perspectivele şi posibilităţile sunt, de multe ori, extrem de diferite. Dar, la acest nivel, scopul nostru a fost să punem faţă în faţă tineri din toată lumea, pasionaţi de diplomaţie, relaţii internaţionale sau alte profesii. Punctez faptul că, la această ediţie, au fost tineri participanţi din peste 150 de ţări de pe întreg globul şi fiecare dintre ei a venit pregătit să reprezinte interesele unei alte ţări. Practic, timp de două-trei luni înaintea acestei conferinţe, fiecărui participant i s-a alocat o ţară, alta decât cea din care provine, pentru a-i învăţa poziţia la nivel global, interesele şi a o reprezenta ca pe propria lui ţară în cadrul comitetelor enumerate mai sus.
Tinerii învaţă să fie mai toleranţi şi mai deschişi
A.D.P.: Prin aceste simulări ONU, credem că tinerii pot învăţa mai mult şi, în special, învaţă să fie mai toleranţi şi mai deschişi spre colaborare în viitor. Desigur, pentru noi, ca organizatori, astfel de evenimente reprezintă oportunitatea de a găsi talente şi potenţial. Astfel că, dintre toţi aceşti participanţi, cu ajutorul echipei din secretariatul conferinţei, îi identificăm pe cei mai buni tineri, îi evidenţiem şi îi premiem. Dar, de cele mai multe ori, nu ne oprim aici. Multora le facem invitaţia de a se alătura şi a se implica în alte organizaţii globale, cum ar fi, în cazul nostru, Rotaract MUN sau Rotary Internaţional. Astfel, şi aceşti tineri participanţi la conferinţă pot deveni, în viitor, deschizători de drumuri şi exemple pentru alţi tineri. Împreună putem duce mesajul tinerilor cât mai sus posibil pentru a fi ascultat şi pus în practică. Ca o concluzie generală, după mai multe ediţii şi simulări ONU, începând cu cea din Baia Mare şi, mai apoi, în: Londra, Belgrad, Sofia, Beirut, New York, New Delhi etc. putem spune că tinerii au nevoie de pace şi exemple pozitive. Pornind de la acest lucru, tot la New-York, am sărbătorit, în 12 martie, un moment mult aşteptat: acceptarea unui nou club Rotary în familia Rotary Internaţional, club pe care l-am numit „Global Peace and Leadership” (cu sediul în Baia Mare, n.r), contextul perfect pentru ca tinerii să se dezvolte şi să devină stâlpii societăţii.
R.: Cum a fost această experienţă pentru tine?
A.D.P.: Pentru mine şi colegii mei din organizare a însemnat multă muncă. Problemele nu sunt puţine când eşti într-un oraş precum New York şi ai responsabilitatea a peste 2.500 de participanţi. Iar timpul fiind scurt, mai puţin de o săptămână, am încercat să fructificăm fiecare moment pentru a ne atinge obiectivele noastre ca organizaţie, dar şi pentru a conferi participanţilor un cadru perfect pentru o experienţă ce ştim sigur că le va schimba viaţa.