„Un astfel de stagiu te pregăteşte pentru viaţă” (Teodora Zlampareţ)

0
306

Teodora Zlampareţ se numără printre tinerii băimăreni care au efectuat un stagiu european de voluntariat mijlocit de asociaţia „Team for Youth”. Experienţa, bifată chiar după finalizarea studiilor liceale, s-a dovedit a fi una benefică astfel că, la întoarcere, tânăra a fost categorică în alegerea specializării universitare – pedagogia. În prezent, Teodora menţine legătura cu asociaţia de tineret din Baia Mare, fiind în continuare interesată de activităţile de voluntariat.

Nouă luni într-un centru de tip afterschool

Stagiul de voluntariat ales de Teodora s-a derulat în perioada septembrie 2012 – mai 2013, în Lituania, dar oportunitatea s-a ivit mult mai devreme, în timp ce consulta ofertele propuse de asociaţia „Team for Youth” din Baia Mare. „După ce am terminat liceul (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare, n.r.), nu eram foarte sigură ce specializare să urmez în cadrul universităţii. Fiindcă făcusem voluntariat, mai întâi la „Somaschi”, iar apoi la „Team for Youth”, mi s-a părut că un astfel de stagiu ar fi o oportunitate extraordinară pentru mine. Aşadar, participând la evenimentele organizate de „Team for Youth”, i-am întrebat ce proiecte internaţionale au şi astfel l-am ales pe cel din Lituania”, a rememorat Teodora Zlampareţ. Timp de nouă luni, tânăra a făcut voluntariat într-un centru de tip afterschool destinat copiilor şi tinerilor. „Rolul meu a fost de a-i supraveghea şi de a-i ajuta la teme. De asemenea, mă implicam în diferite activităţi recreative care aveau loc acolo, mă jucam cu ei”, a adăugat Teodora. Experienţa a fost, în cele din urmă, definitorie pentru traiectoria în viaţă a tinerei băimărence. „M-am acomodat foarte bine, în special datorită faptului că între cele două ţări (România şi Lituania, n.r.) nu am găsit diferenţe foarte mari, părându-mi-se asemănătoare. Pot să mai spun că a fost o perioadă în care am învăţat foarte multe, a contat mult faptul că am văzut o altfel de lume, alţi oameni. O experienţă de acest gen te face să percepi altfel tot ceea ce te înconjoară, renunţi la stereotipuri ori la practica de a judeca oamenii. Devii mai deschis, mai tolerant, un astfel de stagiu te schimbă”, a subliniat Teodora Zlampareţ.

Proiect pe partea de antreprenoriat

După revenirea în ţară, tânăra a fost categorică în alegerea specializării universitare – pedagogia, lucrul cu tinerii şi copiii în acel centru din Lituania impulsionându-o înspre o carieră în acest segment. „Am ales să urmez cursuri de pedagogie aici, în Baia Mare (la Centrul Universitar Nord, n.r.), iar acum tot ce îmi doresc e să lucrez cu cei mici. În acest sens, intenţionez să scriu şi un proiect pe partea de antreprenoriat care va implica copii şi tineri”, a punctat Teodora. În paralel, tânăra a continuat să urmărească activităţile organizate de asociaţia „Team for Youth”, în unele chiar implicându-se. „Am mai luat parte la proiecte de scurtă durată, legate de dezvoltare personală, sănătate, antreprenoriat, interculturalitate”, a adăugat Teodora Zlampareţ. În concluzie, tânăra le recomandă tinerilor din judeţ să accepte provocarea unui astfel de stagiu de voluntariat. „Le recomand tuturor tinerilor să ia hotărârea de a efectua voluntariat în străinătate. Un astfel de stagiu te pregăteşte pentru viaţă. Se poate face fie la final de liceu, fie după finalizarea cursurilor universitare, până la împlinirea vârstei de 30 de ani. E o experienţă nouă care te dezvoltă, dar, cel mai important, te învaţă să fii independent, să te descurci pe cont propriu. Părerea mea e că te ajută foarte mult în viaţă”, a conchis Teodora.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.