Copiii şi tinerii din eparhie s-au întâlnit la Giuleşti

0
248

Sâmbătă, 14 aprilie, în parohia Giuleşti, protopopiatul Sighet, s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Copiilor şi Tinerilor (IECT) din Eparhia greco-catolică de Maramureş. Tema reuniunii – la care au participat copii şi tineri din întreaga Eparhie de Maramureş, însoţiţi fiind de preoţii parohi şi de coordonatorii de grupuri – a fost cea propusă de Sfântul Părinte Papa Francisc pentru Ziua mondială a tinerilor: ,,Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu” (Luca 1,30).

Despre istoria bisericii şi a comunităţii greco-catolice

Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinţitul părinte Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureş, alături de un mare număr de preoţi. A urmat un moment de convivialitate în cadrul căruia participanţii au servit din bucatele oferite de organizatori după care, în grupuri organizate, s-a vizitat casa memorială ,,Ilie Lazăr” din Giuleşti, Ilie Lazăr fiind cunoscut atât ca fiu al localităţii, cât şi ca unul dintre participanţii de seamă la Marea Unire de la 1918. În contextul Anului Centenar, părintele Marius Vişovan le-a vorbit copiilor şi tinerilor despre activitatea personalităţilor greco-catolice participante la Marea Unire, iar Gheor­ghe Todincă, directorul Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei, a creionat activitatea lui Ilie Lazăr şi aportul său în înfăptuirea Marii Uniri. Totodată, participanţii la IECT au poposit şi la biserica parohială din localitate. Acolo, grupurile de copii şi tineri au fost aşteptate de părintele Onisim Filip, fost paroh din localitate, care le-a vorbit celor prezenţi despre istoria bisericii şi a comunităţii greco-catolice din Giuleşti. În jurul orei 14, părintele Laurenţiu Costin a ţinut cateheza majoră pentru tinerii peste 14 ani, iar pentru cei sub 13 ani, cateheza a fost ţinută de părintele Anton Tancău, călugăr capucin. După cateheza majoră, au urmat discuţiile pe grupuri animate de părinţii preoţi, discuţii care au continuat şi aprofundat tema catehezei principale:,,Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu”(Luca 1.30).

Programe religioase şi artistice

După un scurt moment de pauză, au urmat programele religioase şi artistice, pregătite de grupurile parohiale din protopopiate. La finalul întâlnirii, părintele Angel Zareczki, coordonator al Biroului Pastoral şi responsabil eparhial cu tinerii, a mulţumit organizatorilor şi participanţilor pentru implicare, exprimându-şi bucuria faptului că “aceste întâlniri aduc roade mai vizibile de la an la an”. Mulţumiri deosebite au fost aduse şi organizatorilor locali: părinteluiVasile Iusco, protopop de Sighet, părintelui Dunca Ştefan, parohul localităţii Giuleşti, credincioşilor şi curatoratului parohiei, primarului comunei Giuleşti – Laurenţiu Batin, părinţilor preoţi care au ţinut catehezele pe grupe de vârstă, părintelui Laurenţiu Costin şi părintelui Anton Tancău, călugăriţelor de la Comunitatea Maicii Domnului din Sighet, corului de tineri care a răspuns la Sfânta Liturghie, tinerilor voluntari din parohia Giuleşti, tinerilor voluntari din Sighet şi tuturor acelora care au susţinut evenimentul, atât material, cât şi moral. După programele cultural-religioase şi mulţumirile finale, a urmat momentul de predare a însemnelor întâlnirii de organizatorii din Giuleşti către tinerii din parohia Dragomireşti, protopopiatul Iza-Vişeu, care au fost însoţiţi de părintele paroh Vasile Hotico. Evenimentul s-a încheiat cu un moment de rugăciune, după care a urmat binecuvântarea arhierească a Preasfinţitului Părinte Vasile Bizău.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.