Toţi pacienţii care suferă de hepatită C trebuie să beneficieze de tratament

0
303

• Conform recomandărilor Asociaţiei Europene pentru Studiul Ficatului

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) va aduce în atenţie poziţia Asociaţiei europene pentru Studiul Ficatului (EASL) cu privire la tratamentul bolnavilor cu hepatită C, poziţie prezentată în cadrul Congresului Internaţional care a avut loc săptămîna trecută în capitala Franţei.
APAH-RO solicită să se ţină seama de recomandările specialiştilor din cadrul EASL şi a medicilor specialişti din România în elaborarea noilor contracte care vizează tratamentul fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C. Recomandările EASL au în vedere două etape în lupta pentru eliminarea hepatitei C: partea de screening şi cea de tratament.
Prima etapă, screeningul, devine cu adevărat eficientă în momentul în care pacientul este diagnosticat şi îndrumat către tratament. Doar prin aplicarea schemei „screen &treat”, România va avea rezultate în următorii ani.
În acest sens, APAH-RO salută anunţul Ministerului Sănătăţii privind programul naţional de screening şi decizia CNAS de introducere a markerilor virali pentru hepatită la medicii de familie şi îndeamnă românii să ceară trimitere pentru aceste analize. Diagnosticarea timpurie este cea mai bună modalitate de a lupta împotriva acestei boli.
Conform recomandărilor EASL, cea de-a doua etapă, tratamentul, trebuie să aibă în vedere următoarele lucruri: acces universal la terapie – toţi pacienţii diagnosticaţi, indiferent de gradul de fibroză, trebuie să primească tratament; acces la toate terapiile inovatoare din piaţă.
Prof. Markus Corn­berg de la Hannover Medical School a arătat că accesul universal la terapie poate avea efecte pozitive, inclusiv în ceea ce priveşte segmentul transplantului de ficat, terapiile ino­va­toare, fără interferon, determinând scăderea ratei transplanturilor de ficat, cauzate de hepatita C.
După mulţi ani, pentru prima dată, s-a înregistrat o îmbunătăţire a ratei de supravieţuire după un transplant de ficat în cazul pacienţilor cu hepatita C, fapt care este atribuit direct terapiilor fără interferon.
APAH-RO cere să se asigure continuitatea tratamentului pentru bolnavii din România, prin evitarea unor întreruperi între semnarea contractelor dintre statul român şi companiile din domeniu, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.