Salonul Naţional de Artă Rotary

0
673

În 8 mai, se împlinesc 100 de ani de la moartea pictorului Simon Hollosy, întemeietorul Şcolii de Pictură din cadrul Centrului Artistic Baia Mare. Cu câteva zile înainte de Centenar, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc vernisajul expoziţiei „Salonul Naţional de Artă Rotary”. Expun artişti plastici rotarieni. Lucrările pot fi admirate până în data de 13 mai.

“Sunt 10 participanţi. Acest Salon de Artă l-am pus sub semnul omagierii persnalităţii pictorului Hollosi Simon, la un centenar al comemorării sale, pentru că în 8 mai 1918 a murit la Sighet. Dorinţa sa de a fi înmormântat în cimitirul de la Gherla nu a putut fi îndeplinită. S-a năcut în 1 februarie 1857. Era dintr-o familie de armeni din Moldova, stabiliţi la Gherla. Se mută la Sighet în 1850. Îşi schimbă numele din Corbu în Hollosi. În 1857 se naşte Simon Hollosi. Avea o soră geamănă şi încă un frate, iar fratele era mult mai talentat decât el după spusele lui”, a amintit prof. univ. dr. Nicolae Suciu.
Simon Hollosy a urmat Şcoala de Desen din Budapesta, apoi pentru o perioadă a studiat în Munchen. „Simon Hollosy a reformulat pe coordonate noi discursul artistic al picturii din Baia Mare, înlocuind academia de ateliera academiilor rigide, a învăţământului artistic cu academia naturii. A ieşit în natură, în studii de plein-air conducându-şi în acest fel elevii şi studenţii, având peste 2.000 de învăţăcei”, a mai spus Nicolae Suciu.
La eveniment a fost prezent şi guvernatorul Districtului 2241 România-Republica Moldova a clubului Rotary, Emilian Sopoian. “Suntem onoraţi să fim parteneri ai acestei expoziţii interesante. Ne-am dorit de mult să facem o expoziţie a pictorilor rotarieni din districtul 2241 România şi Republica Moldova. Ca la orice început, primul pas e mai greu, dar noi avem convingerea că vom persevera”, a precizat Emilian Sopoian. Cei prezenţi au mai amintit că Rotary s-a implicat mult în dezvoltarea învăţământului de artă în Baia Mare, s-au finanţat două tabere de plein-air, şi cu sprijin financiar de la aceeaşi instituţie s-a reuşit înfiinţarea programului de master de artă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.