“Maramureşul viu”, promovat în aceste zile

0
196

Ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate, tineri şi copii îmbrăcaţi în costume populare însoţiţi de dascălii lor, autorităţi judeţene şi locale, parlamentari maramureşeni, toţi au traversat ieri, 8 mai, în paradă străzile din Baia Mare, de la Palatul Administrativ până la Teatrul de Vară din municipiu. A fost momentul care a anticipat deschiderea oficială a Zilelor Maramureşului, ediţia a IV-a. Parada portului popular a atras privirile trecătorilor care s-au oprit din mersul lor şi au admirat participanţii la eveniment, au făcut poze şi s-au bucurat de frumuseţea costumelor populare.
La actuala ediţie a Zilelor Maramureşului sunt prezenţi oaspeţi din Serbia, Ucraina, Polonia, Republica Moldova, dar şi din mai multe judeţe ale ţării. Aceştia participă la Festivalul Internaţional “Am fost ş-om fi” care a debutat ieri, 8 mai în Baia Mare. Parada portului popular a anticipat debutul oficial al sărbătorii judeţului. În cel de-al patrulea an de desfăşurare, autorităţile maramureşene au decis să facă deschiderea evenimentului la Teatrul de Vară, punând astfel în valoare un alt obiectiv cultural al municipiului. În deschidere a fost ţinut şi un moment de reculegere în memoria Esterei, fetiţa de 5 ani care a fost violată şi ucisă în Baia Mare, săptămâna trecută.
Apoi, s-a intonat Imnul Naţional al României. În discursurile lor, oficialităţile au subliniat importanţa promovării acestui ţinut minunat care se numeşte Maramureş. “Maramureşul este un loc minunat, un loc unic în România şi în lume. De aceea cred că toate autorităţile judeţului au datoria de a munci împreună, în armonie, în pace pentru ca toate lucrurile minunate pe care le avem în Maramureş moştenite de la moşii şi strămoşii noştri, tradiţiile locului, arhitectura, portul, jocul, cântecul, toate aceste lucruri trebuie să le păstrăm la un cât mai înalt nivel ca generaţiile următoare să se bucure de aceste lucruri frumoase pe care le veţi găsi doar aici în Maramureş. Doar împreună putem să ţinem Maramureşul viu, autentic. Noi trebuie să ne bucurăm de Maramureş pentru că doar aşa cei care vor trece pragul judeţului se vor bucura şi ei de Maramureş”, a punctat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.
La rândul său, subprefectul judeţului Maramureş, Alexandru Cosma, a arătat că Maramureşul merita un astfel de eveniment. “Merita ca în 6 zile să vorbim despre noi, să ne invităm prietenii şi cunoscuţii să ne bucurăm împreună, dar mai ales să-i invităm pe cei care nu ne cunosc să ne cunoască mai bine la noi acasă cu frumuseţile locului cu care am fost dăruiţi, cu oamenii locului cu care ne mândrim, cu bunătatea şi specificul nostru maramureşean, cu obiceiurile şi tradiţiile pe care ne străduim să le păstrăm aşa cum ni le-au lăsat moşii şi strămoşii noştri”, a punctat Alexandru Cosma.
Şi edilul băimărean, Cătălin Cherecheş, a remarcat necesitatea unei astfel de sărbători a judeţului. “Era nevoie de un eveniment care să ţină de fibra şi de sufletul Maramureşului. Pentru noi este important ca aceşti copii minunaţi să ducă mai departe tradiţiile Maramureşului. Acest lucru îl pot face văzând un exemplu corect, un exemplu care să fie viu, de la noi care trebuie să păstrăm tradiţiile, obiceiurile şi arhitectura noastră. Şi cel mai important este să-i încurajăm să se manifeste în spiritul acesta autentic al Maramureşului”, a declarat Cătălin Cherecheş.
Pentru a pune în valoare şi mai bine frumuseţile judeţului, organizatorii au pus la punct diferite acţiuni care se vor desfăşura în întreg judeţul: Ţara Codrului, Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Maramureşul Voievodal.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.