Bustul de bronz al lui Vida Gheza, dezvelit în Baia Mare

1
463

De la finele săptămânii trecute, cei care trec prin parcul din spatele Catedralei Epis­copale “Sfânta Treime” din Baia Mare au ocazia să admire bustul de bronz al sculptorului Vida Gheza. Monumentul a fost dezvelit şi sfinţit sâmbătă, 12 mai. Acesta stă de “strajă” în faţa serelor unde se păstrează cactuşii din colecţia marelui artist, membru al Academiei Române. Evenimentul este me­nit să marcheze cei 105 ani de la naşterea sculpto­rului, creatorul unor monumente de for public, precum: Monumentul Ostaşului Ro­mân din Carei, Ansamblul Monumental dedicat Martirilor români de la Moisei sau grupul statuar Sfatul bătrânilor din Baia Mare.

“Aduceţi-vă aminte de înaintaşii voştri…”

Ceremonialul dezvelirii bustului sculptorului Vida Gheza a avut loc în prezenţa ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a PS Iustin, episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, primarului Cătălin Cherecheş, a academicianului Marius Porumb şi a soţiei acestuia, Zoe Vida Porumb, fiica sculptorului. De asemenea, au participat academicieni, oameni de cultură, artişti plastici. Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfinţire a monumentului şi cu un parastas în memoria lui Vida Gheza.
“Sfântul Apostol Pavel ne porunceşte: Aduceţi-vă aminte de înaintaşii voştri. Băgaţi bine de seamă cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa. Iată că în Baia Mare dezvelindu-se statuia sculptorului Gheza Grigore Vida ne aducem aminte de el. Monumentele lui grăiesc şi îi determină pe contemporanii noştri să-şi aducă aminte de cei de dinainte. Noi, cei care celebrăm în acest an Marea Unire, să le luăm exemplu şi să nu uităm două lucruri esenţiale: preocuparea faţă de credinţa noastră străbună şi dragul faţă de valorile pe care Dumnezeu ni le-a dat”, a spus ÎPS Andrei.
La rândul său, PS Iustin a remarcat că bustul realizat de sculptorul Ioan Marchiş “are trăsături de nobleţe deosebită şi se vede pe chip lumină. Nu e un chip încrâncenat, ci este luminat şi parcă are un zâmbet care ascunde taina lui cu Dumnezeu prin care se realizează operele şi capodoperele”.

“Înveşnicirea vieţii”

Pe de altă parte, directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare, Teodor Ardelean, a punctat faptul că prin dezvelirea acestui monument “se face un gest frumos”, pentru “înveşnicire”. “Cetatea aceasta, judeţul acesta a dat oameni de seamă ce s-au validat în istorie ca luminători, ca bărbaţi adevăraţi în bătălia dusă cu timpul, cu regimuri, în bătălia dusă pentru înveşnicire. Principala dorinţă interioară a omului este legată de cum ar putea să se înveşnicească pe sine. Înveşnicirea se poate face în maniere diferite. În timpul vieţii, cei care au acest dar şi har lasă opere care apoi se perpetuează, duc vestea despre spiritul celui care a fost, iar după săvârşirea lui din viaţă, înveşnicirea se face prin astfel de gesturi: atelierul memorial, acest bust, sera de cactuşi, prin toate celelalte elemente care fie că dau nume consacrat artistului, fie că aduc imaginea în actualitate a celui care a gândit, a creat şi a lăsat pentru noi mostre de frumos”, a precizat Teodor Ardelean.
La eveniment a fost prezent şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care a adăugat că monumentul dă o notă în plus de cultură acestui spaţiu unde domină entuziasmul tineresc. “Mi-am dorit ca în acest spaţiu să aşezăm atât una din pasiunile sculptorului Vida Gheza, câ şi elanul, energia, entuziasmul celor tineri care îşi petrec aici timpul. Mi-am dorit mult să vadă chipul sculptorului Gheza Vida şi să se întrebe, să li se stârnească curiozitatea”, a precizat Cătălin Cherecheş.

Itinerar dedicat lui Vida Gheza

Pe viitor, academicianul Marius Porumb a anunţat că se gândeşte să creeze în Baia Mare un itinerar care să fie dedicat sculptorului Vida Gheza. Călătoria în lumea artistului Vida Gheza va porni de la Muzeul de Artă şi va include o deplasare la atelierul memorial, la serele cu cactuşi. “Vida a fost un mare patriot şi un mare sculptor. De aceea ne gândim ca pasul următor să fie crearea unui itinerar care să pornească de la Muzeul de Artă, un muzeu care are superbe lucrări. Baia Mare nu e un centru artistic care aparţine unei naţii, ci este un mare centru internaţional unde o serie de artişti s-au format aici şi au ajuns mari celebrităţi în întreaga Europă”, a concluzionat academicianul Marius Porumb.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.