În Chiuzbaia, parastas de pomenire la bustul eroului Mircea Benea

0
202

Ziua Înălţării Domnului a fost declarată Ziua Eroilor, pentru a omagia jertfa celor căzuţi în luptă pentru libertatea şi independenţa poporului român. Cu această ocazie, un eveniment emoţionant a avut loc la Chiuzbaia, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire a eroului Mircea Benea şi a celorlalţi săteni căzuţi pe câmpul de luptă pentru apărarea gliei strămoşeşti.

La manifestare au participat familia eroului Mircea Benea, reprezentanţi ai Primăriei Baia Sprie, în frunte cu primarul Alin Bîrda şi viceprimarul Tiberiu Barkoczi, veterani de război, reprezentanţi ai Asociaţiei Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Maramureş, Asociaţiei cadrelor militare în rezervă şi retragere „Pintea Viteazul” al MAI Maramureş, profesori şi elevi din localitate.
După ceremonia religioasă şi discursul oficialităţilor prezente, a urmat un program artistic susţinut de către copiii şcolii din Chiuzbaia. Evenimentul organizat la iniţiativa colonelului Romică Breban a fost un prilej de întâlnire cu fiii satului, care au îmbrăcat haina militară în ultimii zeci de ani. Această zi a fost marcată şi la mormântul eroului Daniel Horea, din Baia Sprie, unde oficialităţile locale au asistat la slujba de pomenire oficiată de preoţii ortodocşi. Această zi a mai fost desemnată şi sărbătoare naţională bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar prin legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război s-a proclamat sărbătoarea Înălţării Domnului, drept sărbătoare naţională a poporului român. Ziua Eroilor a fost proclamată în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostaşi căzuţi la datorie în timpul celor două războaie pe plan mondial.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.