Şcoala din Fânaţe s-a închis, lăsând loc grădiniţei

0
275

Din acest an şcolar, unitatea educaţională din satul Fânaţe şi-a închis porţile pentru elevi, în imo­bil funcţionând doar grădiniţa. Iniţial, şi aceasta trebuia închisă, dar autorităţile locale au insistat ca învăţământul preşcolar să nu dispară din sat. Asta în condiţiile în care clădirea şcolii s-a modernizat recent, iar numărul copiilor care urmează să meargă la grădiniţă este totuşi în creştere.

Astfel, în Fânaţe a rămas funcţională doar grădiniţa, elevii claselor I – IV fiind transportaţi la şcoala de centru. Vasile Giurgiu, primarul comunei Cerneşti, ne-a explicat: „Şcoala din Fânaţe s-a închis. Acolo a rămas să funcţioneze doar grădiniţa. Au fost foarte puţini copii în sat. Şi partea de grădiniţă a rămas doar la insistenţele noastre, că în primă instanţă trebuia închisă şi aceasta. Noi am modernizat recent clădirea şcolii şi am zis că e păcat să o închidem de tot. Dar cam aşa se întâmplă la noi, modernizezi şi apoi eşti nevoit să închizi. Deci ne-am opus închiderii totale, că altfel nu dai nicio şansă unei localităţi ca Fânaţe, să încurajezi şi natalitatea, asta în condiţiile în care este a treia localitate după Ciocotiş şi Cerneşti ca mărime. E păcat ca o investiţie nou făcută să nu o foloseşti. În plus, văzând evoluţia natalităţii şi numărul copiilor de la 1 la 3 ani, care vor ajunge la grădiniţă, am întrezărit posibilitatea ca numărul preşcolarilor să crească în următoarea perioadă, prin cei care vor merge la grădiniţă. Elevii din clasele I-IV, care învăţau în clase cuplate (simultan), au venit la şcoala de centru în marea lor majoritate, iar alţii au plecat la Copalnic – Mănăştur”. În comună mai există trei şcoli funcţionale: în Trestia, cu clasele I – VIII, şcoala gimnazială din Cerneşti şi cea din Ciocotiş, tot cu clasele I-VIII. Unităţile de învăţământ au deocamdată elevi suficienţi şi nu sunt în pericol de desfiinţare.

Zece elevi mai învăţau anul trecut în toată şcoala!

Dacă în urmă cu 15 ani şcoala din Fânaţe vuia de elevi, acum situaţia s-a schimbat radical: nu mai există niciun elev! Anul trecut, copiii din toate clasele se puteau număra pe degetele de la două mâini: „Acum 15 ani, spre exemplu, am avut copii în două clase simultan, însă erau 26 şi 28 de elevi într-o clasă şi în cealaltă 10-12. Erau cuplate clasa întâi cu a III-a şi a II-a cu a IV-a. Dar clar erau mai mulţi elevi. Acum, din păcate, sunt numai zece elevi în toate clasele! Aici intră copiii de la clasa pregătitoare şi până într-a IV-a. E păcat dacă şcoala se va închide, deoarece spaţiul acesta în care ne desfăşurăm activitatea este foarte generos, cu toate condiţiile asigurate, mai ales pentru activităţi extraşcolare. Totuşi, eu văd un număr potrivit 10-15 elevi într-o clasă. Asta pentru că aşa poţi lucra cu fiecare individual. La o clasă de 30 de elevi nu se mai lucrează individual. În condiţiile acestea, cu zece elevi în clasă, pot lucra cu fiecare copil în parte şi atunci îi sprijin şi mediez învăţarea. Deci din punct de vedere al calităţii actului educaţional este bine aşa, însă din punct de vedere financiar, costul suportat de şcoală este mult mai mare, deci nerentabil”, ne spunea atunci Laura Marc, profesor învăţământ primar la şcoala primară din Fânaţe.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.