PS Iustin, cetăţean de onoare al Maramureşului

0
325

Consilierii maramureşeni au aprobat ieri, 31 mai, acordarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Maramureş pentru PS Iustin. Distincţia îi va fi acordată episcopului ortodox al Maramureşului şi Sătmarului în cadrul unei ceremonii speciale organizate la unul din momentele religioase importante în ţinutul Maramureşului Voievodal.

Şeful administraţiei ma­ramureşene, Gabriel Zetea, a declarat că în urma discuţiilor purtate cu aleşii judeţeni referitor la acordarea titlului de cetăţean de onoare, una dintre propunerile agreate a fost cea a PS Iustin. Drept urmare, în cadrul Zilelor Maramureşului când i s-a acordat ierarhului distincţia “Cinste Maramureşului” s-a anunţat şi demersul care urmează să fie pus în practică. La rândul său, consilierul judeţean Teodor Ardelean a afirmat că “e un gest respectuos şi de apreciere pentru a aduce în lumină o personalitate cu adevărat carismatic”. Despre PS Iustin, consilierul Gheorghe Mihai Bârlea a apreciat că “avem de-a face cu o personalitate teologică remarcabilă”, iar vicepreşedintele CJ Maramureş, Doru Dăncuş, a spus că “e unul dintre maramureşenii cu care ne mândrim. Nu s-a prea vorbit aici de latura voievodului din Maramureş iubitor de frumos, iubitor de tradiţii, de valorile culturale ale Maramureşului”. Au ţinut să rostească un cuvânt şi consilierii Anton Rohian, Gheorghe Marian şi Alexandru Sas.
PS Iustin s-a născut la 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea. După absolvirea clasei a VIII-a a luat drumul mănăstirii. Astfel, a ajuns vieţuitor al Mănăstirii “Sf.Ana” din Rohia. În 24 mai 1989 a fost numit stareţ al acestei mănăstiri, iar în 1994 a fost ales arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Întronizarea PS Iustin ca episcop a avut loc în data de 27 decembrie 2016, devenind astfel cel de-al XXX-lea episcop din istoria de peste 600 de ani a eparhiei. În Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, PS Iustin face parte din Comisia pentru Doctrina, Viaţa Monahală şi Misiune Socială. De asemenea, este preşedintele Fundaţiei Culturale “Nicolae Steinhardt”, înfiinţată pe lângă Mănăstirea Rohia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.