Premiile Festivalului Internaţional de Teatru Atelier

0
140

S-a tras cortina şi peste cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Atelier”, eveniment care s-a desfăşurat în perioada 1-9 iunie în Baia Mare. La actuala ediţie, juriul a fost format din: Doru Mareş – preşedinte, Nicolae Weisz, Marius Zarafescu, Sorin Militaru, Mircea M. Ionescu.

Anul acesta, marele premiu pentru cel mai bun spectacol a revenit Teatrului din Seul, Coreea de Sud pentru spectacolul „Requiem pentru Antigona” şi a constat în tabloul intitulat “Medievalul contemporan” de artistul Balazsi Ludovic Robert. Cel mai bun regizor a fost desemnat Beomseok Lee pentru spectacolul “Requiem pentru Antigona” al aceluiaşi teatru din Coreea de Sud. Premiul a constat în tabloul “Metafora filmului”, oferit de artistul plastic Alin Hereş.
Premiul pentru cel mai bun actor a revenit lui Nicu Mihoc pentru rolul Don din spectacolul “Capu’ de bizon”, de David Mamet al Teatrului Naţional Târgu Mureş, compania Liviu Rebreanu şi lui Dan Rădulescu pentru rolul Teach din spectacolul “Capu’ de bizon”, de David Mamet al Teatrului Naţional Târgu Mureş, compania Liviu Rebreanu. Premiile au constat în tablourile “Portretul lui Samuel Beckett”, oferit de artistul plastic Vasile Naşcu şi “Noduri vegetale”, oferit de artistul plastic Elena Veronica Vancea. Premiul pentru cea mai bună actriţă a revenit Innei Andriucă pentru rolul Elena Sergheevna din spectacolul “Dragă doamnă profesoară” de Ludmila Razumovskaia (regia: Andrei Măjeri, Teatrul Municipal Baia Mare) şi Ioanei Dragoş Gajdo pentru rolul Vera din spectacolul F.A.D, regia Horia Suru, spectacol al Teatrului ”Regina Maria” din Oradea. Premiile au constat în tablourile “Flori”, oferit de artistul plastic Camelia Ofelia Moisima şi “Diva cu cochilie”, oferit de artistul plastic Anamaria Nagy.
Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost câştigat de Giovani Dispenza, Dario Marcolin Gallerani, Carmella Delle Curti pentru scenografia spectacolului “MAGNIFICA ILLUSIONE”, regia Simon Barletti şi Andrea Paolucci, Teatro dell’ Argine din Bologna, Italia şi a constat în tabloul “Mirare”, oferit de artistul plastic Anca Delia Oros.
În cadrul festivalului, a fost acordat şi premiul “Gheorghe Dinu” pentru imagine scenică pentru spectacolul DIONYSOS după Euripide, regia Daniele Salvo, producţie a Teatrului de Stat din Constanţa şi Teatrul Vascello din Roma şi a constat în tabloul “Parfumul străzilor vechi”, realizat de regretatul artist plastic Gheor­ghe Dinu. Premiul a fost înmânat de soţia artistului, doamna Gabriela Dinu. Juriul a oferit şi un premiu pentru cel mai bun spectacol în spaţii neconvenţionale. Premiul a fost câştigat de spectacolul “Doctor fără voie” de Moliere, al Companiei CULTURĂ-N ŞURĂ şi a constat în tabloul “Refresh”, oferit de artistul plastic Sanda Ciorna.
Premiile speciale ale juriului au revenit: actriţei Alexandra Gîtlan, pentru rolul din spectacolul “Rapsody in glue” după Charles Bukowski al Companiei Aradi Kamaraszinhaz din Arad. Premiul a constat în tabloul “Fishtale”, oferit de artistul plastic Codruţa Săsăran. Un premiu special a fost acordat şi spectacolului “Uniformes” al Companiei Garage 29 din Bruxelles, Belgia. Premiul a constat în tabloul ARTSCAPE oferit de artistul plastic Paul Covaci.
La actuala ediţie a existat şi un juriu al tinerilor alcătuit din: Darius Bumbar, Alexandra Avram şi Dragoş Bodiş. “Juraţii” tineri au stabilit premiul pentru cea mai bună tânără artistă care a fost câştigat de Raluca Radu pentru rolul din spectacolul “Origini” al teatrului ”Aureliu Manea” din Turda şi a constat în tabloul “Coliziunea realităţilor” de Dan Cicioc. De asemenea, s-a acordat premiul pentru cel mai bun tânăr artist lui Emilian Mârnea, pentru rolurile din spectacolul “Actorchesttra” de la Teatrul Naţional Bucureşti a constat în tabloul “Centrul Vechi-Baia Mare”, oferit de tânărul pictor Daiana Niţu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.