Artă fotografică îmbinată cu creaţii de design

0
456

Designul şi arta fotografică “se împletesc” în mod fericit pe simezele Galeriei de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare. Iniţial, expoziţia nu a fost concepută în acest stil, dar aşa s-au potrivit lucrurile, după cum a punctat preşedintele UAPR Baia Mare, Laura Ghinea. Lucrările sunt semnate de Liviu Raţa şi Ioana Maria Haragâş.
“Lucrările se completează frumos, cu atît mai mult cu cât designul şi fotografia sunt într-o oarecare dispută cu artele plastice şi vizuale. Ele nu au fost considerate arte”, a precizat Laura Ghinea. Fotografiile tinerei absolvente a Facultăţii de Fotografie, Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca, impresionează prin mărime, cromatică şi textură. Tema predominantă este cea legată de feminitate. “Este de remarcat vitalitatea şi tema feminină pe care o abordează Ioana. De fiecare dată abordează această temă care alunecă uneori spre baroc, dar bine ţinută în mână prin formele folosite şi prin relaţionarea aceasta între vegetaţie şi personajul feminin”, a mai spus Laura Ghinea.
De cealaltă parte, prof.univ.dr. Eugen Moritz spune că fosta sa studentă a ştiut să iasă la rampă la momentul potrivit cu prima sa expoziţie personală. “Când a simţit că este momentul, a venit cu aceste lucrări de mari dimensiuni care implică un anumit tip de activitate specifică, nu poate fi una diletantă sau amatoricească. E nevoie de cunoaştere. Ceea ce face Ioana şi ne propune sunt lucrări care sunt consonante cu ceea ce se întâmplă în lume. Fotografia manipulată pe care ne-o propune Ioana e un gen care se depărtează de condiţia şi statutul său de fotografie, e mai degrabă fotografie picturală, este o formă prin care lucrările sale se apropie mai degrabă de pictură şi se îndepărtează de grafism. O spun motivând prin armonia cromatică, prin textură, mărime. A simţit că e nevoie de imprimare pe material textil care creează şi o texturare a suprafeţei ce duce spre picturalitate”, a adăugat Eugen Moritz.
Cei care vor opta să admire expoziţia deschisă la galeria de artă de pe b-dul Bucureşti se vor întâlni şi cu creaţiile lui Liviu Raţa. “Liviu mi-a fost profesor la liceu în clasele X-XII când s-a reînfiinţat Liceul de Artă. Noi înotam undeva în larg, era un alt început, unul frumos. Am avut profesori care veneau dintr-un câmp nu neapărat didactic, veneau din atelier cu ceva de spus. Liviu mi-a fost profesor pe design grafic. Apoi s-a lansat cu aceste creaţii de aici, lucrări realizate în timp”, a adăugat Laura Ghinea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.