Bârsana a stopat un proiect de canalizare prost gândit!

0
306

Canalizarea a fost cea mai mare problemă a Bârsanei şi a rămas în continuare, din cauză că actualul proiect, aflat în derulare pe fonduri europene, a fost stopat în urmă cu puţină vreme. Blocarea investiţiei s-a făcut, deoarece era una costisitoare pentru comună şi nu rezolva decât o parte infimă a problemei canalizării. În consecinţă, administraţia locală trebuie să returneze banii cheltuiţi până acum şi apoi să gândească un alt proiect viabil.

Investiţia la care Bârsana tocmai a renunţat era făcută în comun cu administraţia învecinată, Onceşti: „Problema cea mai gravă în comună este cea a canalizării în Bârsana, pe care nu o avem. Am preluat un proiect în derulare de la fosta conducere a primăriei, când am devenit primar, cu sursă de finanţare de la Administraţia Fondului de Mediu (AFM), dar şi o cofinanţare a noastră de 40%, ceea este foarte mult. Proiectul a fost comun cu administraţia vecină – Onceşti, prin ADI, adică la noi să fie făcută canalizarea, iar la ei apa şi canalizarea. Sursa de apă a fost gândită să o primească de la noi, dar le-am spus că nu avem de unde, deoarece nu avem pentru comuna Bârsana apă destulă, dar să mai dăm şi altora! Deci proiectul, pe lângă că avea o cofinanţare foarte mare, pe care trebuia să o suportăm noi, nu rezolva nici problema canalizării decât într-o mică măsură. Era vorba despre staţia de epurare comună, precum şi de o magistrală de la intrarea în Bârsana (de la mănăstire) şi până la ieşirea spre satul Năneşti, o reţea care mai avea încă cinci staţii de pompare, fără branşamente pe partea ei şi cea opusă lucrării, dar şi fără străzile adiacente. Deci noi trebuia să plătim 2,3 milioane de lei şi nu rezolvam nici măcar 30% din problema canalizării. Mi s-a părut un proiect neviabil, aşa că am ajuns la concluzia că trebuie stopat. Comuna Onceşti a ajuns la aceeaşi idee, aşa că am stabilit de comun acord să renunţăm la investiţie. Lucrările la noi au fost efectuate într-o foarte mică măsură. La Onceşti sunt puţin mai avansate”, ne-a explicat Teodor Ştefanca, primarul din Bârsana.

Banii cheltuiţi vor trebui returnaţi!

Teodor Ştefanca - primarul din Bârsana
Teodor Ştefanca – primarul din Bârsana

Fiind fonduri europene în joc, toţi banii cheltuiţi până acum vor trebui returnaţi de cele două administraţii beneficiare. Asta cu acordul Administraţiei Fondului pentru Mediu, bineînţeles: „I-am convins pe cei de la AFM că este un proiect costisitor şi noi, ca administraţie, nu ne permitem nici cofinanţarea, iar problema canalizării rămâne în mare parte şi în aceste condiţii e mai bine să renunţăm la el. Au spus şi ei într-un final da, dar dacă se doreşte renunţarea la investiţie atunci se va face o expertiză şi ceea ce s-a cheltuit până acum cu implementarea acestui proiect trebuie să se recupereze de la noi. Deci banii care s-au cheltuit în proiect îi vom returna din bugetul local probabil. În cazul nostru nu vă pot da sumele exacte pe care trebuie să le dăm înapoi, că nu este făcută acea expertiză ce le stabileşte, dar cred că acestea se vor ridica la câteva sute de mii de lei. Însă proiectul a fost gândit prost de la început. Dacă noi vom face altul, şi cu siguranţă aşa va fi, acesta va rezolva problema canalizării în totalitate. Eu spun că am luat decizia cea mai bună pentru comuna noastră, aceea de a renunţa la acest proiect neviabil, chiar cu obligaţia de a returna banii, şi apoi a gândi un alt proiect bun, care să acopere nevoia întregii comune”, a conchis primarul. Oamenii din comună cunosc situaţia, dar aşteaptă să se rezolve odată şi problema aceasta: „Ştim că sunt probleme cu canalizarea, că proiectul actual nu e tare bun. Decât să nu beneficieze o bună parte din localnici de reţea de canalizare, mai bine se renunţă la el şi se face alt proiect care să acopere toate nevoile sătenilor, că doar toţi plătesc la fel taxe şi impozite la primărie”, ne-a spus Gheorghe Bârsan. „Decât o lucrare gândită prost din start de fosta conducere, mai bine aşteptăm până se va face un proiect bun, de care să beneficiem cu toţii”, ne-a declarat un alt localnic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.