Romplumb, furat bucată cu bucată

0
310

Deputatul Duruş (USR): „N-a auzit nimeni de gestiune frauduloasă”?
Imobilele de pe fosta platformă Romplumb sunt într-un stadiu avansat de degradare. Hoţii au furat în ultimii ani, după intrarea în insolvenţă a societăţii în 2013, tot ce se poate. Starea fizică a clădirilor pune în pericol integritatea fizică a celor care trec pe lângă acestea. Uzina se află în patrimoniul Ministerului Economiei, care pare dezinteresat de ceea ce se întâmplă.
Deputatul USR de Maramureş, Vlad Emanuel Duruş, a făcut o interpelare către minister, exprimându-şi îngrijorarea pentru ceea ce se petrece acolo. „Statul trebuie să aibă grijă de ceea ce are în proprietate. A închis societatea după ce înainte cu câteva luni investise în aparatură peste 10 milioane de euro. Totul e devastat. Fură cine poate. Fosta cantină se poate prăbuşi oricând peste trecători. Este revoltător la ce asistăm. Interese mărunte au lăsat bunurile să se transforme în ruină. E de domeniul dreptului penal ceea ce se întâmplă acolo”.
Răspunsul ministerului pare din alt film. Ministrul Dănuţ Andruşcă invocă lipsa de fonduri pentru a asigura paza obiectivului şi poziţia oscilantă a Primăriei Baia Mare. „Planul de reorganizare a inclus, ca variantă principală, darea în plată a activelor Romplumb către Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (DPAPS) şi ulterior către Primăria Baia Mare, la solicitarea acesteia, pentru realizarea unui parc industrial. Transferul că­tre Primărie nu s-a mai realizat, primăria fiind inconsecventă în aprobarea preluării acestei platforme. Datorită lipsei de fonduri, au fost trimise adrese către DPAPS şi Primăria Baia Mare în care s-a solicitat sprijinul acestora în vederea realizării pazei bunurilor”.
Ultimul raport financiar întocmit de administratorul judiciar, aferent perioadei mai-iulie 2017 arată că societatea a avut venituri totale de 7.684 de lei (din închirierea unei hale) şi cheltuieli de 206.900 de lei. Cele mai mari au fost pentru serviciul de pază (!!!) – 104.832 de lei, plata utilităţilor – 13.247 de lei, salarii – 15.342 de lei şi retribuţie administrator judiciar – 20.486 de lei. Evoluţia datoriilor născute în perioada de insolvenţă (până la finalul lui iulie 2017) totalizau suma de peste 6,5 milioane de lei.
Lucrurile sunt atât de clare, dar inacţiunea e de neînţeles. Se naşte o singură întrebare: de ce nu este deschis niciun dosar de gestiune frauduloasă? Averea statului e averea nimănui?

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.