Hramul bisericii poliţiştilor de frontieră din Sighet

0
219

Luni, 2 iulie 2018, când Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Sfântul Ştefan cel Mare, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească la biserica din incinta Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, cu prilejul hramului.
Aceasta este prima Sfântă Liturghie Arhierească pe care Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul nu o oficiază în sobor de ierarhi.
Un sobor important de preoţi a slujit la această sărbătoare, din care au făcut parte Arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial al Sectorului social-filantropic şi misionar; Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului; Pr. Felix Iulian Radu din Bucureşti – şeful Secţiei de Asistenţă Religioasă a Ministerului Afacerilor Interne; Pr. Radu Procopie Cotuţiu din Cluj-Napoca, de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj; Protos. Agaton Oprişan – stareţul Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Petrova; Pr. Daniel Achim din Baia Mare, de la Inspectoratul de Jandarmi Maramureş; Pr. Vasile Grigor – slujitor la biserica Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră din Sighetu Marmaţiei, preoţi din municipiul Sighetu Marmaţiei şi de la parohii din mediul rural.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
La hram au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, lucrători din cadrul inspectoratului teritorial, precum şi mulţi credincioşi.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul, în care s-a referit la viaţa şi activitatea sfântului Ştefan cel Mare, la luptele pe care le-a dus pentru stoparea invaziei musulmanilor spre Europa, apărând creştinismul european, la cele peste 40 de biserici pe care le-a construit după câştigarea fiecărei bătălii, dar şi după cele, nu multe, pierdute.
Anul acesta, se împlineşte un deceniu de la punerea pietrei de temelie de către Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.
Biserica maramureşeană din lemn s-a construit în incinta Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei între anii 2008 şi 2009. A fost aşezată sub ocrotirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, care este şi ocrotitorul Poliţiei de Frontieră din România.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.