Băncile din România au făcut 5,335 miliarde lei profit net în anul 2017

0
120

Raportul anual al Băncii Naţionale a României consemnează că 80% dintre instituţiile de credit din ţara noastră au încheiat anul trecut pe plus, reuşind un profit net total de 5,335 miliarde lei.

Reţeaua teritorială şi numărul de angajaţi au continuat să se micşoreze, băncile închizând 205 sucursale şi agenţii bancare şi disponibilizând 352 de angajaţi.
În urma fuziunii prin absorbţie dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank şi a închiderii sucursalei Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia, numărul băncilor s-a restrâns de la 37, la 35.
O modificare structurală a fost consemnată urmare schimbărilor din acţionariatul Băncii Transilvania, în urma cărora, aceasta a fost încadrată, în decembrie 2017, în categoria instituţiilor de credit cu capital majoritar privat românesc.
Astfel, structura pe forme de proprietate a sistemului bancar a cunoscut o serie de modificări, numărul instituţiilor de credit cu capital majoritar privat autohton crescând de la 3 la 4, iar numărul celor care au capital majoritar străin (inclusiv sucursalele instituţiilor de credit străine) s-a redus de la 32 la 29, prin închiderea unei sucursale, finalizarea unei fuziuni prin absorbţie şi trecerea unei instituţii de la categoria capital majoritar străin la capital privat autohton.
Cota de piaţă a băncilor care au capital majoritar privat românesc s-a majorat de la 0,5%, în 2016, la 14,3%, la sfârşitul anului 2017, iar concomitent celor care au capital majoritar străin s-a redus de la 80,4%, la 66%.
La 31 decembrie 2017, cele 35 de instituţii de credit deţineau active nete bilanţiere de 427,792 miliarde lei, în creştere cu 8,7%, în comparaţie cu 31 decembrie 2016.
Pentru 2017, potrivit evaluării efectuate pe baza datelor din primul semestru din 2016, erau identificate drept instituţii de credit de importanţă sistemică BCR, BRD, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank România, Garanti Bank, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi OTP Bank.
Pentru 2018, pe baza evaluării datelor din primul trimestru din 2017, au fost identificate ca fiind de importanţă sistemică BCR, BRD, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank România, Garanti Bank, CEC Bank şi Bancpost.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.