Feciorii şi fetele de pe Mara, la festival în Sibiu

0
1499

Feciorii şi fetele de pe Mara au participat recent la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu. Ansamblul nou constituit a fost invitat să participe la secţiunea de spectacol stradal, dar şi la Gala Celebrităţilor, televizată de TVR 2. Pe parcursul celor trei zile de festival, feciorii şi fetele de pe Mara au susţinut trei spectacole de câte 40 de minute pe pietonala Nicolae Bălcescu şi în Piaţa Mare din Sibiu unde sute de oameni s-au adunat în jurul lor. „După ce ne-am terminat coregrafia, sibienii, dar mai ales maramureşenii stabiliţi acolo s-au prins în horă cu noi şi întreaga piaţă a răsunat de cântecele: După pui de moroşan, Maramureş plai cu flori sau Când m-o făcut mama în lume”, a declarat Măriuţa Pop, coordonatoarea ansamblului.
Aflat la a 25-a ediţie, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu s-a desfăşurat timp de 10 zile. Au fost prezenţi peste 3.000 de artişti din 73 de ţări care au prezentat peste 500 de spectacole de circ, teatru, dans, lectură sau concerte. Ediţia de anul acesta a Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu este patronat de Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles de Wales.
„Feciorii şi fetele de pe Mara” este un ansamblu din comuna Deseşti. A fost înfiinţat în 2009 sub numele de „Coconii de pe Mara” pentru că pe vremea aceea erau doar nişte prunci, dar iubeau încă de pe atunci jocul şi horile lăsate moştenire de părinţii şi bunicii lor. Au fost iniţiaţi de instructor coregraf Gheorghe Rednic care a fost alături de ei timp de trei ani unde au participat la toate festivalurile din judeţ. În 2017 s-au reunit şi au pornit la drum cu forţe proaspete, simţindu-se datori de a continua ce au început generaţiile anterioare.
„Suntem 12 tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani: Daiana Ţînţaş şi Iulian Roman, Măriuţa Pop şi Florin Verdeş, Alexandra Pop şi Ghiţă Marinca, Mărioara Bledea şi Petrică Ţînţaş, Ioana Ţînţaş şi Vlad Bohotici; Gabriel Ioaneş (vioară) şi Cristi Săulescu (dobă). Unii la liceu, alţii la facultate sau la masterat, în Sighetu Marmaţiei, Baia Mare sau Cluj-Napoca, toţi suntem împrăştiaţi prin toate părţile, dar acest lucru nu ne împiedică să ţinem tradiţia vie, să ne facem timp de repetiţii şi să punem pe lista priorităţilor acest proiect. Ne descurcăm singuri, noi ne facem coregrafiile, greşind, învăţând şi evoluănd împreună. Mottoul nostru este: Părăseşte satul, dar nu te lăsa părăsit de sat! Şi oriunde viaţa ne va duce, ne vom întoarce pe meleagurile natale, nu vom uita de unde am plecat şi mereu ne vom găsi alinarea în horile Maramureşului plai cu flori”, a spus Măriuţa Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.