Cum suntem văzuţi noi, românii, în lume? Nu de puţine ori suntem răstigniţi în defecte şi se pune o plasă cenuşie pe întreg poporul român, ceea ce este o mare greşeală. Aşa că avem nevoie şi de alte păreri.
Sunt cutume diplomatice care interzic lipsa de politeţe între popoare. Deoarece “poporul este cel mai mare, apoi urmează geniul lui”, scria prietenul Pituţ. Am venit pe Coasta de Est a Americii, cu privirea atentă pentru a vedea care este imaginea noastră aici, şi m-am lecuit de multe îndoieli. Pentru lămuriri, l-am luat ghid pe domnul Ştefan Minovici. A venit în America în 1979. Face parte din celebra familie Minovici, fondatoarea medicinii moderne din România. Cu ambiţie, a ajuns dezvoltator şi consultant, specialist în relaţii publice şi de marketing. Are o clinică în Queens, cu mai multe specialităţi. A investit şi în România, în Minovici Medical Center. Un vis de-al lui stă prin sertare ministeriale: cel mai mare spital american din Europa Centrală şi de Est să fie la Bucureşti. Mai speră. Mi-a reţinut atenţia la domnul Ştefan Minovici încrederea cu care îi priveşte pe cei cu obârşii româneşti aşezaţi în SUA.
Spune clar: ”Românii din SUA sunt văzuţi extrem de bine“; ”în zona New York şi pe Coasta de Est, pot spune cu certitudine că diaspora noastră se bucură de o reputaţie excelentă”; ”Românii din America sunt serioşi, extrem de muncitori şi devotaţi profesiei, au o mentalitate de multe ori superioară celor născuţi aici”.
În jurul acestui om se adună românii din New York de vreo două decenii, la o manifestare românească de amploare, care se desfăşoară pe celebra arteră Broadway. La prima ediţie, în anul 2000, printre invitaţi de onoare s-a aflat Majestatea Sa Regele Mihai al României. În albumul Festivalului am văzut şi un grup de maramureşeni alături de Rege. Rând pe rând, au onorat această manifestare Iliescu şi Constantinescu, oameni de afaceri, sportivi, artişti. De fiecare dată, partea americană a participat la manifestarea românilor, de la primarul oraşului New York, la congresmeni şi laureaţi ai Premiului Nobel.
Festivalul „România pe Broadway” adună două lumi. În 2018, pe celebrul Broadway, a avut loc o ediţie dedicată Centenarului Unirii. Zona districtului financiar Freedom Tower Exchange – Statuia Libertăţii şi Memorialul 9/11 a fost închisă traficului, pentru a face loc standurilor comerciale care au prezentat valori tradiţionale şi servicii din România. Cu acea ocazie, şapte biserici româneşti din America de Nord s-au unit sub egida Centenarului. Spectacolul folcloric a fost curat românesc, de la Ansamblul “Doina” al Casei Studenţilor din Bucureşti, la Ansamblul “Banatul” al românilor din New York, de la Valeria Arnăutu la Iuliana Roată şi Gigi Marga (89 de ani).
Domnul Cristian Pascu, preşedintele Asociaţiei ”Dorul-1903″, a bătut o medalie pentru Centenar, având pe dungă inscripţia ”Amor Patrie, Nostra Lex’’(Iubirea de patrie, legea noastră).
A fost şi artă culinară românească din belşug. Domnul Ştefan Minovici a declarat într-un interviu: ”Am creat acest eveniment pentru oamenii şi ţara în care m-am născut şi pentru a cinsti memoria strămoşilor mei şi a îndrăgitei mele Românii. Este trecutul şi viitorul comunităţii noastre în America”. Domnia Sa l-a premiat, în numele Consiliului de Afaceri Româno-American, pe ambasadorul României în SUA, Excelenţa Sa George Cristian Maior. Mii de oameni au fost prezenţi la sărbătoarea românilor din acest an de pe Broadway. Am văzut pe scenă femei şi copii în costume maramureşene. Pe fundal scria: CENTENAR ROMANIA, un mesaj convingător în metropola americană şi o imagine a spiritului din Carpaţi!