Emoţii după cinci decenii

0
88

Sâmbătă, 30 iunie 2018, curtea Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca, str. Horea nr. 31, s-a umplut cu foşti studenţi din promoţia 1968. Îmbrăţişările calde, cordiale au mărit emoţia momentului, cu atât mai mare cu cât pe unii colegi nu i-am mai văzut de la absolvire. Organizatorul întâlnirii, prof. univ. dr. Mihai Gherman, ne-a condus într-o sală cu stucatură şi decor clasic. Au sosit şi alţi foşti colegi şi încercam să-i recunosc, am reuşit în parte, căci timpul scurs ne-a schimbat mult… Ne-am întâlnit cu câţiva colegi de grupă, au venit puţini, unii fiind trecuţi în lumea umbrelor. Discutăm despre cum am trecut prin vreme şi ce am realizat.
Bate gongul manifestării şi are loc un moment impresionant. Cântăm în cor „Gaudeamus igitur”, imnul studenţesc. Lacrimile din ochii colegilor sunt expresia emoţiei de nestăpânit şi sala răsună de aplauze. Am ţinut un moment de reculegere pentru profesorii şi colegii care nu mai sunt printre noi. Dintre profesorii care ne-au predat mai trăiesc: Ion Vlad, maestrul nostru de teorie literară, şi maramureşeanul Ştefan Bitan, maestrul nostru de literatură universală, perioada contemporană. Ne amintim că în anul I am fost 150, am absolvit 142, iar la această revedere am fost vreo 30.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de colegul nostru Mişu (Mihai) Gherman), care a subliniat importanţa evenimentului. S-a reînnodat firul amintirilor din cei mai frumoşi ani din viaţa noastră, petrecuţi în această facultate. Sunt nominalizaţi profesorii prezenţi: doamna Elena Dragoş, pe atunci asistentă la catedra de lingvistică, şi doamna Silvia Tomuş, pe atunci asistenta profesorului Mircea Zaciu.
Emoţionant a fost cuvântul rostit de poetul Horia Bădescu, şeful nostru de promoţie, prin pledoaria pentru minunaţii dascăli care ne-au format şi care ne-au fost deschizători de drumuri, mulţi având statutul de personalităţi marcante. Cuvinte de laudă şi recunoştinţă au fost aduse profesorilor „extraordinari”: Mircea Zaciu, Ion Vlad, Ion Pulbere, Liviu Rusu, Tiberiu Weis şi celui care s-a contopit cu folclorul, Dumitru Pop, de sorginte maramureşeană. Doamna Elena Dragoş şi-a cucerit auditoriul printr-un microcurs dens ca informaţie, axat pe evoluţia curentelor şi tendinţelor postmoderniste în literatură, corelate cu evoluţia şi decadenţa artei. Iar doamna Silvia Tomuş ne-a descreţit frunţile prin povestirea unor momente din viaţa ei, încărcate de haz şi poante picante.
Episodul cel mai aşteptat a fost autoprezentarea studenţilor, care au depănat amintiri şi episoade deosebite din „bătălia” cu greutăţile profesiei alese, dar şi satisfacţiile culese în varii domenii: creaţie, învăţământ, cultură. Băimăreanca Maria Dărjan (fostă Pop) a depănat amintiri din viaţa de dascăl la Liceul „Gheorghe Şincai”. Colega Stela Zdrenghea a evocat momente mai aparte din anii de studenţie (în care semnatarul acestor rânduri îşi distra copios colegii, interpretând „Aria Calomniei” şi a lui Figaro, din opera „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini). Amintiri, amintiri de neuitat! Semnatarul acestor rânduri i-a omagiat pe toţi colegii, pentru truda depusă în domeniile în care au activat, majoritatea în învăţământ.
A fost o întâlnire emoţionantă din toate punctele de vedere, ceea ce ne-a determinat să hotărâm să trăim bucuria revederii an de an, la aceeaşi dată.
Text şi fotografie, Pamfil BILŢIU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.