De treci pe celebra arteră newyorkeză, Broadway, unde şi anul acesta, 2018, s-a desfăşurat cu fast Ziua României, nu poţi să nu-ţi aduci aminte de fotografia cu primirea Reginei Maria în America. După întâlnirea cu preşedintele Wilson la Paris, a avut gîndul să treacă Oceanul. Conform obiceiului a primit încuviinţarea Suveranului. Celebra dansatoare Loie Fuller, prietenă apropiată a Reginei, a transformat deplasarea într-un succes de proporţii. Şi ea şi-a pregătit o garderobă pe măsura evenimentului.
Era primul cap încoronat care vizita Statele Unite. În jurnalul ei, Regina descrie emoţia acelui moment impresionant, a cărei mărturie este fotografia de care aminteam. În care se vede mulţimea salutând coloana oficială. Regina scrie: „Maria! Maria!, îmi auzeam numele strigat de mii de voci şi, după obiceiul american, se aruncau lungi ghirlande de hârtie de la miile de geamuri ale fantasticelor clădiri, până când tot aerul se umplu de fâlfâiri albe ca de milioane de păsări mari şi mici”. Un român dacă se întâlnea cu un american era întrebat: „Sunteţi din ţara Reginei Maria?”
După cum spuneam, actriţa Loie Fuller i-a facilitat deplasarea, intervenind pe lângă magnatul Samuel Hill, care inaugura Muzeul de artă Maryhill, într-o zonă pitorească din preajma capitalei. Unde s-a amenajat o sală românească cu obiecte de cultură ţărănească, piese care au aparţinut Reginei. Inclusiv o replică a coroanei purtate la încoronarea de la Alba Iulia. Dincolo de entuziasmul protocolar, Regina venea din culisele Conferinţei de Pace de la Paris. De pe frontul cu soldaţi, unde a îmbrăcat uniforma serviciului de îngrijire a răniţilor, a intrat în al doilea front, cel al diplomaţiei. Ştia că degeaba ai voinţă în interiorul ţării, dacă nu te recunosc marile puteri. Mai ştia că la spargerea imperiilor fiecare stat dorea să se mărească pe seama vecinilor săi.
Aşa, în momente delicate pentru ţară, ea devine cel mai bun ambasador al României. A venit în America cu gândul de a fixa România Mare pe harta lumii. La New York a fost întâmpinată de primarul metropolei, James Walker, care, în semn de apreciere pentru personalitatea ei, i-a înmânat cheia oraşului. La Washington s-a întâlnit cu preşedintele american Calvin Coolidge şi cu soţia acestuia. Deşi preşedintele era un om ursuz, a fost fermecat de Regina Maria. Recepţia grandioasă de la Casa Albă, dată în onoarea suveranei României, stă dovadă. „Preşedintele american s-a comportat mai regal ca orice rege”, nota ea în jurnal. Vizita, deşi avea un caracter privat, a primit şi o importantă dimensiune politică.
Excelentul diplomat Vasile Stoica, după izbânda Misiunii unioniste, finalizată cu întrevederea cu preşedintele Wilson, a gândit şi pregătit vizita Reginei până în cele mai delicate detalii. Istoricul american Gene Smith scria: „Regina Maria a fost, pentru scurtă vreme, cea mai populară femeie din Statele Unite ale Americii”. Relaţia Reginei cu presa a fost una specială. Este incredibil ce eveniment s-a putut crea. Presa americană, avidă de senzaţional, a scris despre ea cât despre un star de cinema. Biograful recent al Reginei, istoricul Adrian Silvan Ionescu, spune că Regina a câştigat bani de la presa americană şi nu a cumpărat publicitate la marile trusturi de presă. Ziarele americane din epocă, precum şi filmele păstrate în arhive, toate arată că Regina s-a bucurat de o simpatie uluitoare. Farmecul personal i-a cucerit pe jurnalişti şi politicieni.
Din nou evoc celebra fotografie cu primirea Reginei, pe care am purtat-o cu mine pe Broadway. Locurile acelea s-au retras o bună parte în istorie. Eu am rămas cu evocarea unor întâmplări româneşti de mare importanţă până în ziua de astăzi. A făcut şi un benefic lobby economic. La uzinele Ford şi la Edison. A vrut să arate oamenilor pe care i-a întâlnit că reginele nu trăiesc numai în basme, ci au o misiune importantă pe pământ. Regina avea o reputaţie internaţională nu numai prin legăturile dinastice, ci şi prin faima de pe front, dar şi din culisele diplomaţiei.
A fost mesagera unei ţări numită România, care a ieşit din marea confruntare mondială cu capul sus şi cu o suprafaţă teritorială pe care nu o mai avusese niciodată. Regina Maria i-a apărat şi în America acest statut. Asta nu trebuie uitat. De aceea creionez aceste fapte. Mai zilele trecute am văzut, pe celebrul bulevard din New York, un semn românesc al Reginei.