În ultimii 16 ani – pensiile din Interne, Apărare şi SRI au crescut de 15 ori, cele de stat – doar de 8 ori

0
121

Pensia medie de asigurări sociale de stat, încasată de imensa majoritate a românilor, a crescut de 8 ori în ultimii 16 ani, în timp ce pensiile din Apărare, MAI şi SRI – de 15 ori, potrivit unei analize realizate de Consiliul Fiscal, cu datele Institutului Naţional de Statistică.

Evoluţia din ultimii 16 ani a pensiilor medii de asigurări sociale de stat, a pensiilor medii ale avocaţilor, cultelor, agricultorilor şi, nu în ultimul rând, ale militarilor, a fost analizată de Consiliul Fiscal şi publicată în raportul anual al instituţiei. Experţii Consiliului Fiscal au analizat dinamica pensiilor din ţara noastră, în perioada anilor 2001 – 2017, pornind de la datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
Potrivit datelor INS, pensiile medii ale militarilor au crescut de circa 15 ori în ultimii 16 ani, în vreme ce pensiile medii de asigurări sociale de stat, de aproximativ 8 ori.
Concret, în anul 2001, pensia medie de asigurări sociale a fost de circa 125 de lei. Spre comparaţie, pensia medie a militarilor s-a ridicat la aproximativ 250 de lei în 2001.
În 2017, pensia medie de asigurări sociale a depăşit uşor 1.000 de lei, în vreme ce pensia medie militară a depăşit sensibil 3.750 de lei, potrivit INS. Începând cu anul 2015 au fost reintroduse pensiile speciale, remarcându-se o diminuare a legăturii dintre contribuţiile de pensii acumulate şi viitoarele drepturi la pensii care contribuie la generarea unui impact negativ asupra sustenabilităţii pe termen lung a sistemului de pensii.
Conform raportărilor INS, în anul 2017, pensia medie lunară a fost de 1.070 lei, în creştere cu 12,7% faţă de anul precedent, în condiţiile indexării punctului de pensie de două ori, cu 5,25%, respectiv cu 45,8 lei şi cu 9%, respectiv cu 82,5 lei. Pensiile plătite din bugetul de asigurări sociale s-au situat la un nivel mediu de 1.026 lei, iar cele corespunzătoare pensionarilor agricultori au fost în medie de 422 lei. Totodată, pensiile acordate militarilor au atins un nivel mediu lunar egal cu 3.756 lei, cu 23,12% mai mult decât în anul 2016. Este de remarcat faptul că pensia medie lunară corespunzătoare beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a înregistrat o creştere de aproximativ 91,57% în intervalul 2010-2017.
Majoritatea pensiilor militare sunt pensii de serviciu.
Pensiile de serviciu ale militarilor sunt pensii speciale. Iată câteva argumente:
Pensiile pe care le primesc nu se stabilesc funcţie de contribuţia efectivă la pensii, ca şi în cazul pensionarilor de rând. Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei este mult mai avantajos decât pentru restul românilor. Militarii care primesc pensii speciale iau 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie.
Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se plătesc numai din bugetul de stat.
Durata stagiului de cotizare la pensie, care-i califică pe beneficiari pentru a obţine pensie de serviciu, este mai scurtă decât în cazul majorităţii românilor. Cel puţin 25 de ani vechime efectivă, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.