Municipalitatea intenţionează să cumpere „Poiana Soarelui” – Izvoare

0
982

Aleşii locali şi-au dat girul pentru ca administraţia locală să demareze procedurile de achiziţionare a Complexului turistic „Poiana Soarelui” din staţiunea Izvoare. Obiectivul a fost scos la vânzare de ceva vreme, de un lichidator judiciar, din cauză că firma proprietară a intrat în faliment.
Preţul iniţial, conform unui raport de evaluare, a trecut de 6 milioane de lei, bani care includ atât complexul turistic, cât şi pârtia de schi cu terenul aferent. Administraţia locală intenţionează, prin cumpărarea obiectivelor, să dezvolte economic şi turistic acea zonă: „Niciodată nu se va întâmpla nimic acolo până când un investitor major nu va interveni să bage bani. Dar un investitor major nu va veni în pustiu să facă ceva, ori un impuls din partea municipiului, vă garantez eu că va genera, într-o perioadă scurtă de timp de 5 – 10 ani, o dezvoltare majoră acolo pe zona de turism.(…) Pentru noi lucrurile trebuie să funcţioneze într-o manieră în care generăm predictibilitate pentru anumite zone cu potenţial economic. Municipiul Baia Mare este un asamblaj economic şi administrativ mult mai complex, trebuie să generăm investiţii care se pot realiza prin creditări, finanţări europene, diferite tipuri de parteneriate, dar asta nu înseamnă că trebuie să aşteptăm până adunăm leu cu leu, câteva zeci de ani, ca să facem ceva, o investiţie. Cred că lucrurile trebuie să fie gândite într-o manieră serioasă de dezvoltare şi din perspectiva surselor de finanţare, dar şi din perspectiva dezvoltării economice a oraşului, pentru că astăzi Municipiul Baia Mare, cel puţin la nivelul regiunii de nord-vest, este aproximativ la fel cu Municipiul Oradea, ca valoare a proiectelor. Deci tonul dezvoltării vine şi din proiectele europene, din bani care generează mai apoi dezvoltare economică. De asta facem azi proiecte care ţin de infrastructură mai mult, decât proiecte care ţin de agrement. Dezvoltăm zona piritei, bulevardele, zonele cu potenţial economic, tocmai ca să crească nivelul veniturilor în municipiu şi să ne dea posibilitatea să facem şi asemenea investiţii în locuri ca Izvoare. Dar dacă astăzi am o oportunitate să fac o investiţie, de ce să pierd o astfel de oportunitate?!”, a precizat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului.

Unii aleşi locali consideră investiţia inoportună

Jpeg

Dacă majoritatea consilierilor locali au fost de acord cu proiectul în cauză, unii cred că investiţia este risipă de bani: „Nu văd oportună această achiziţie. E şi scumpă. E în vânzare de ani de zile şi nimeni nu s-a înghesuit să o cumpere, deci cred că e greu să faci ceva viabil acolo. Avem în schimb de făcut ştrandul, piaţa cu parcarea, deci părerea mea personală e că nu merită investiţia”, a spus Simion Bizău, consilier local. După ce s-au adăugat două amendamente, hotărârea a fost supusă la vot: „Avem amendamentul ca Baia Mare Creativ SRL să facă ofertarea către lichidator. Al doilea amendament iniţiat de domnul consilier Lupşa: cu 4,6 milioane plus TVA complexul şi 400.000 plus TVA pârtiile şi terenul. Amendamentele au trecut, aşa că votăm proiectul în integralitatea sa cu amendamentele”, a explicat consilierul local Florin Creţ, preşedintele de şedinţă. Proiectul a trecut cu 16 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 3 abţineri. În urma adoptării hotărârii, se va depune o ofertă pentru preluarea obiectivelor respective în patrimoniul Municipiului Baia Mare. „Complexul Poiana Soarelui” cuprinde trei hoteluri, un restaurant, depozite de materiale, grajduri şi anexe gospodăreşti, precum şi o pârtie de schi cu 3 hectare de teren. Dacă administraţia va ajunge la un acord de cumpărare cu lichidatorul, atunci plata va fi făcută eşalonat, în trei rate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.