Studiu pentru un nou program de transport în comun în Maramureş

0
315

Un studiu amplu privind transportul în comun din judeţ va fi realizat anul viitor de specialiştii din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş. Anunţul a fost făcut de şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea, după ce acesta a fost informat despre nemulţumirile unor navetişti de pe ruta Baia Mare – Sighetu Marmaţiei.

Maramureşenii care fac naveta din Baia Mare în Maramureşul Istoric sunt indignaţi de posibilităţile reduse de a ajunge la primele ore ale dimineţii în zona de “peste deal”. Unii navetişti s-au plâns conducerii Consiliului Judeţean că nu au cum să ajungă la serviciu cu microbuzul care porneşte din Baia Mare înspre Sighet. De cele mai multe ori, pasagerii rămân pe dinafară, deoarece transportatorii preferă să-i ducă pe cei care călătoresc până în Borşa sau chiar în zonele moldoveneşti. Aspectul negativ a ajuns şi la urechile mai-marilor judeţului care au prezentat situaţia în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, în momentul în care au fost discutate proiectele privind licenţele şi programul de transport judeţean de persoane prin curse regulate, aprobat pentru perioada 2013-2019.
“Aş vrea să semnalez un lucru care mi-a fost sesizat de o anumită parte a presei şi de anumiţi clienţi care fac naveta Baia Mare-Sighetu Marmaţiei. Cursele de dimineaţă pentru care au fost atribuite licenţe de traseu pe această rută nu au decât o cursă: ora 7. În momentul în care s-au atribuit licenţele de curse au fost mai multe curse pe această rută. Din cei trei operatori care au avut curse pe această zonă a rămas doar o cursă. Aş vrea să fim mai atenţi atunci când un operator solicită din calcule de rentabilitate anumite modificări să nu eliminăm în totalitate o cursă atribuită pe această licenţă. Am încercat să vorbim şi cu operatorii să vedem cum se poate introduce încă o altă o cursă dimineaţa. Sunt băimăreni care vor să ajungă la Sighet şi nu au această posibilitate. Mai mult, operatorii de curse interjudeţene, dacă se face rezervare de loc în orarul acesta de dimineaţă, de cele mai multe ori refuză pentru că e un traseu scurt şi atunci îşi asigură locurile cu clienţii care merg mai departe”, a declarat vicepreşedintele CJ Maramureş, Doru Dăncuş.
Oficialul instituţiei a atras atenţia că în momentul în care se solicită renunţarea la unele curse e indicat să se realizeze şi un studiu în acest sens. La rândul său, şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea a arătat că a fost pregătit un studiu privind transportul în comun.
“Anul viitor vom discuta despre un studiu mai amplu pentru a avea şi traseele pe care şi le doresc maramureşenii de care să beneficieze în ce priveşte transportul în comun, dar să fie şi curse rentabile. Pentru că deja scoatem la licitaţii trasee pe care nu se va prezenta nimeni din lipsă de pasageri. Trebuie să găsim şi mijloacele de transport în comun cu capacitatea care se potriveşte traseului respectiv. Studiul e deja pregătit”, a precizat Gabriel Zetea.
În ultima şedinţă de CJ au fost aprobate patru proiecte privind licenţele şi programul de transport judeţean de persoane prin curse regulate, pentru perioada 2013-2019. Cu această ocazie, consilierii judeţeni au decis reducerea unor curse din circulaţie, respectiv eliminarea curselor cu plecare din Baia Mare spre Baia Borşa la ora 14.30 şi la ora 7. Aleşii maramureşeni au mai aprobat atribuirea licenţelor de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate pentru operatorii de transport declaraţi câştigători la şedinţele de atribuire electronice din 01.08.2018 şi 23.08.2018. De asemenea, s-a mai aprobat acordarea licenţelor de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate, pentru elevi şi acordarea licenţelor de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate speciale, pentru angajaţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.