Sute de mii de porci sacrificaţi; gaşca politică face afaceri de milioane de euro

0
150

Comisia de anchetă pe pesta porcină, respinsă de PSD-ALDE

PSD a respins în Parlament constituirea unei comisii de anchetă pe tema modului în care autorităţile statului şi-au făcut treaba în cazul pestei porcine. Sunt confirmate la nivelul ţării peste 600 de focare, iar boala a cuprins aproape jumătate dintre judeţele ţării. Impactul economico-social este unul devastator. Imaginile cu sute de mii de porci arşi şi îngropaţi, cu bătrâni plângând după porcul din bătătură luat de necunoscuţi în costume de protecţie, cu mii de oameni concediaţi de la fermele închise, cer găsirea unor răspunsuri urgente în privinţa cauzelor care au transformat România în cel mai mare focar de pestă porcină.

„PSD-ALDE a refuzat constituirea unei comisii Parlamentare pentru că raportul acesteia ar fi certificat că Guvernul a gestionat greşit pesta porcină. „Specialiştii” PSD-ALDE au distrus un sector important al industriei din România. E efectul numirilor politice a unor oameni slab pregătiţi profesional, dar care răspund bine la ordinele de partid şi sunt cotizanţi disciplinaţi. Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a vorbit de pagube de miliarde de euro produse de pesta porcină şi de pericolul dispariţiei creşterii porcului în România în următorii 20 de ani. Pe acest fond, ANSVSA e acuzată în spaţiul public că a semnat contracte de milioane de euro cu firma naşului fiului lui Dragnea pentru dezinfectanţi. Pesta porcină e afacere pentru partid şi necaz pentru oamenii simpli”, a declarat deputatul USR de Maramureş Vlad Emanuel Duruş.

Înaintea începerii sesiunii de toamnă a Parlamentului, deputatul maramureşean a fost pe la 18 primării din Maramureş unde s-a interesat, printre altele, despre informările şi măsurile luate pentru prevenirea pestei porcine. „Am fost la toate primăriile din zona Codrului, regiune aflată la graniţa cu Satu Mare şi Sălaj, acolo unde sunt confirmate mai multe focare. În afară de câteva pliante şi de închiderea târgurilor, nu s-a luat nicio măsură. Coloniile de mistreţi, cei prin care se transmite uşor acest virus, sunt necontrolate. Aceştia distrug nestingherit recoltele şi împrăştie virusul. Am adresat o interpelare premierului României legat de modul de gestionare a răspândirii virusului”, a spus deputatul Duruş.

Parlamentarul maramureşean i-a cerut premierului să răspundă punctual la temele de interes pe acest subiect. „Vă rog să-mi răspundeţi, doamna prim-ministru, dacă Guvernul a estimat o cifră a numărului de animale care trebuie sacrificate până la finalul anului şi care este valoarea pagubelor. De asemenea, aştept o prezentare a măsurilor luate de ANSVSA în privinţa stopării propagării virusului din momentul descoperirii primului caz în Judeţul Satu Mare (iulie 2017) şi până în prezent. Ce sume au fost alocate de Guvern ca despăgubiri până la această oră şi din ce fonduri au fost plătite? Vă rog să-mi detaliaţi în baza căror elemente se calculează valoarea despăgubirii, cine monitorizează aceste caracteristici tehnice şi la ce moment se raportează stabilirea valorii despăgubirii? Tot legat de acest aspect, vă rog să-mi precizaţi dacă se face distincţie în calculul despăgubirilor între crescătorii individuali şi ferme?”, se arată în finalul interpelării deputatului USR Maramureş, Vlad Emanuel Duruş.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.