Nicio campanie preventivă nu poate opri inconştienţa!

0
41

– 42 de cazuri de nerespectare a regimului legal de viteză şi 14 permise de conducere reţinute –

În condiţiile în care anual în România mor în jur de 2.000 de persoane, iar alte 8.000 sunt rănite grav în urma accidentelor de circulaţie, în condiţiile în care nu este zi fără o ştire despre vreun accident rutier, lipsa unei atitudini conştiente, raţionale faţă de realitatea înconjurătoare este de neînţeles. Să conduci şi fără permis, şi sub influenţa băuturilor alcoolice înseamnă să nu-ţi pese de viaţă. Nici de a ta, nici de a celorlalţi. Astfel de situaţii au fost depistate în weekend de poliţiştii maramureşeni, alături de alte nouă cazuri de infracţiuni rutiere.

Fără permis şi sub influenţa alcoolului în Ardusat

Duminică, 23 septembrie, un tânăr, în vârstă de 31 de ani, din Ardusat, care conducea un autoturism înmatriculat în Marea Britanie, dinspre Hideaga spre Baia Mare, într-o curbă la stânga, a pierdut controlul volanului, a părăsit partea carosabilă, s-a răsturnat în şanţ, oprindu-se în podeţul betonat din faţa unui imo­bil.
În momentul producerii accidentului în autoturism, în partea stângă faţă, se afla în calitate de pasager, un sătmărean, de 22 de ani, care nu a suferit leziuni corporale.
Întrucât conducătorul auto a afirmat că nu avea asupra sa permisul de conducere, nici documentele autoturismului, s-a procedat la verificarea acestuia în bazele de date şi s-a stabilit că nu deţine permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule. Totodată, acesta a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,97mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi conducere sub influenţa alcoolului.
Alte exemple:
• Un bărbat, de 49 de ani, din Finteuşu Mare, a fost depistat la volan cu 0,97mg/l alcool pur în aerul expirat, de către poliţiştii din Şomcuta Mare. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că acesta avea permisul suspendat tot pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
• Un alt caz similar s-a înregistrat în Cavnic, cu un tânăr, de 26 de ani, din localitate.
• Alţi 5 conducători auto au fost depistaţi în trafic sub influenţa băuturilor alcoolice, în Baia Mare (3 cazuri), Moisei şi Şomcuta Mare.
• 3 şoferi conduceau fără să deţină permis, în Borşa, Seini şi Satu Nou de Jos, iar altul a fugit de poliţie pentru că avea aplicate pe maşină plăcuţe false de înmatriculare, iar maşina era radiată din circulaţie din 2016.
• Un tânăr, de 24 de ani, din Borşa, se află internat în stare gravă la spital după ce, duminică dimineaţa, s-a răsturnat cu motocicleta. Pe fondul vitezei, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat în poarta unui imobil. Din cauza leziunilor suferite nu a putut fi testat cu aparatul etilotest, iar verificările efectuate de poliţişti au stabilit că acesta avea permisul reţinut. Tânăra, de 26 de ani, pasageră pe moped nu a necesitat internarea.
Verde la circulaţie pentru educaţie
Peste 300 de copii însoţiţi de părinţi au participat sâmbătă, 22 septembrie, între orele 11-13, la un curs de educaţie rutieră, susţinut de poliţiştii rutieri în parcările magazinelor LIDL de pe raza judeţului Maramureş.
Activităţile se înscriu în Campania „Verde la educaţie pentru circulaţie”, aflată la a cincea ediţie şi care se derulează anual la nivel naţional.
La nivelul judeţului Maramureş au fost organizate şase astfel de activităţi: trei în Baia Mare şi câte una în Sighetu Marmaţiei, în Baia Sprie şi Târgu Lăpuş.
Poliţiştii le-au explicat copiilor semnificaţia indicatoarelor rutiere şi regulile de circulaţie care trebuie respectate în special de pietoni, urmărindu-se îmbogăţirea cunoştinţelor acestora cu privire la semnificaţia şi utilitatea semnalizării rutiere.
Cunoştinţele teoretice au fost testate pe boardgame-ul pus la dispoziţie de către reprezentanţii societăţii partenere.
De asemenea, poliţiştii le-au prezentat copiilor autospecialele şi alte mijloace tehnice din dotare. Cei mai tineri participanţi la activitate au fost răsplătiţi cu premii şi materiale informative cu tematică rutieră.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.