Primăriile ar trebui să se apere în instanţă în dosarele de fond funciar nerezolvate

0
132

Problema fondului fun­ciar este foarte mare la nivelul judeţului Maramureş, din cauza unor dosare de retrocedare a mii de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră (pădure), care nu sînt finalizate nici în prezent. Astfel, există circa 1.000 de hotărîri judecătoreşti definitive şi irevocabile pe fondul funciar, nepuse încă în executare.
În cursul anului trecut, s-a pronunţat o decizie a Curţii Constituţionale, care aduce lămuriri cu privire la retrocedarea acestor terenuri cu vegetaţie forestieră. În decizie se precizează că reconstituirea proprietăţii se face pe vechiul amplasament. În cazul în care aceasta nu mai este posibilă, reconstituirea se va face pe un alt amplasament, dar cu o condiţie: ca acel teren să treacă din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, această procedură fiind greoaie, dacă nu imposibilă în unele cazuri. În toată această ecuaţie, unii primari, în calitate de preşedinţi ai comisiilor locale, ajung să plătească bani din buzunarul propriu, dacă nu respectă hotărîrile instanţelor de punere a foştilor proprietari în posesie. Însă, în multe cazuri, primarii nu îi pot pune pe săteni în posesie tocmai din cauza legislaţiei încurcate în birocraţie. Recomandarea în aceste cazuri este simplă: comisiile locale de fond funciar trebuie să se apere în instanţă de fiecare dată şi să depună toate documentele din care să reiasă că se află în imposibilitatea de a respecta o hotărîre judecătorească.
Vasile Moldovan, prefectul de Maramureş, a declarat: „Nu este normal ca primarii să plătească bani din buzunarul lor, ca penalităţi. Eu le recomand reprezentanţilor comisiilor locale să se deplaseze în instanţă, să depună în scris problemele de care se lovesc şi să justifice de ce nu îi pot pune pe oameni în posesie, să arate că nu tot timpul este culpa autorităţilor. De multe ori, avem şi aceste lacune legislative. Însă dacă primăriile manifestă pasivitate în faţa instanţei şi nu se prezintă să-şi spună exact punctul de vedere, atunci instanţa de judecată nu are de unde să ştie…”
Un caz concret este cel al primarului din comuna Petrova, care a trebuit să plătească unor consăteni, din buzunarul său, peste 30.000 de lei, pentru nepunerea acestora în posesie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.