Bugetul județului Maramureș, rectificat

0
120

Aleșii maramureșeni au aprobat în ultima ședință a Consiliului Județean, rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Maramureș, după ce a fost emisă o Ordonanță a Guvernului pentru rectificarea bugetului de stat pe 2018. E o sumă suficientă până la finalul anului pentru asigurarea func­ționării aparatului propriu al Consiliului Județean și a instituțiilor din subordine, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Consilierii județeni au aprobat rectificarea bugetului local al județului Maramureș pe anul 2018 prin majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu suma de 14,6 milioane de lei ca urmare a modificării surselor de finanțare. Oficialii Consiliului Județean Maramureș (CJ) au arătat că din sumele defalcate de TVA s-a decis majorarea cu suma de 4,8 milioane lei a Programului pentru școli al României și diminuarea cu suma de 322.000 lei a drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale care frecventează învățământul special, respectiv pentru cei de la Școala Gimnazială Specială Baia Mare, precum și pentru cei de la Centrele Școlare pentru Educație incluzivă din Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus și Târgu Lăpuș.
Pe de altă parte, prin Hotărâre de Guvern, Maramureșului i s-au alocat 6,4 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară a județului din care 3,1 milioane lei pentru susținerea sistemului de protec­ție a copilului și 3,2 milioane lei pentru susținerea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.
În buget a fost inclusă și finanțarea pentru un nou proiect la solicitarea Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte – „Motivez și îndepărtez abandonul”.
“Proiectul implementează măsuri integrate de sprijin pentru a reduce cu 30% riscul de abandon școlar și totodată pentru a preveni abandonul școlar timpuriu în 7 școli supuse unui risc educațional ridicat din județul Maramureș (peste 900 copii, elevi, tineri și adulți din programul A doua șansă, minimum 500 părinți și minimum 260 de cadre didactice sau personal de sprijin). Totodată, proiectul vizează promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare. În cadrul acestui proiect, UAT Maramureș are calitatea de partener alături de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, UAT Ulmeni și UAT Baia Mare”, se precizează în expunerea de motive la proiectul privind rectificarea bugetului Maramureșului.
De asemenea, au mai fost repartizate sume pentru sport-300.000 lei, cultură – 100.000 lei, religie-100.000 lei, premiere elevi și profesori-120.000 lei, cheltuieli materiale pentru activitatea proprie-800.000 lei.
Proiectul mai prevede alocarea unei sume de 1,8 milioane lei pentru reparații la drumurile județene, ce vor mai fi realizate până la finalul anului, iar alți 1,5 milioane lei sunt alocați Aeroportului Maramureș pentru achiziția de echipamente necesare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.