În Anul Centenarului Marii Uniri, o delegaţie din Maramureş a reprezentat România la Vatican şi Roma

0
398

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a lansat un concurs de Proiecte. Consiliul Judeţean Maramureş, în parteneriat cu Asociaţia de Cercetare, Consiliere şi Promovare Socială din Baia Mare, a câştigat Proiectul „Preotul Lucaciu – promotor al Proiectului Marii Uniri”, care s-a derulat în perioada 22-25 octombrie 2018, la Roma şi Vatican. Au mai colaborat pentru reuşita Proiectului: Ambasada României de pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de la Malta, Colegiul Pontifical PIO ROMENO din Vatican, Centrul Universităţii de Nord din Baia Mare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, Domeniile Filosofie şi Filologie.

Prof. univ. dr. Petru Dunca, oferind Sfântului Părinte Papa Francisc o carte despre Vasile Lucaciu

Delegaţia maramureşeană a fost formată din: vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş, dr. Simion Belea, coordonatorul responsabil din partea ACCPS din Baia Mare, membrii comisiei „Centenar” din cadrul CJ Maramureş: conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bîrlea şi Anton Rohian, consilier judeţean; departamentul relaţii internaţionale al CJ (dr. Paul Szaniszlo); primarii din localităţile maramureşene cu importanţă istorică: Ioan Mircea Tentiş (comuna Şişeşti), dr. Ioan Călăuz (comuna Băseşti), dr. Laurenţiu Batin (comuna Giuleşti), Vasile Ţiplea (comuna Dragomireşti). Din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare: prorector prof. univ. dr. Pop Petrică Sitar; Facultatea de Litere, decan Ioan Mircea Farcaş; specializarea Filosofie: prof. univ. dr. Petru Dunca, conf. univ. dr. Daniela Dunca, lect. univ. dr. Vasile Cătălin Bobb, dr. Ion Gherghel; specializarea Filologie: prof. univ. dr. George Achim.
Delegaţia din Maramureş este prima din România care, în Anul Centenar al Marii Uniri, a avut un obiectiv ştiinţific, cel de cunoaştere şi recuperare a memoriei unei mari personalităţi a neamului românesc, care a contribuit major la edificarea Actului Marii Uniri.

Prima zi: Colegiul Pontifical „De Propaganda Fide” – centrul mondial al misionarilor Bisericii catolice

În acest spaţiu sacru încărcat de istorie, în acest magnific edificiu din Piazza di Spagna, Universitatea Propaganda Fide, înfiinţată de Papa Gregorie al XV-lea, au fost studenţi Vasile Lucaciu şi, mai târziu, Epaminonda Lucaciu. Aici au studiat Filosofia şi teologia corifeii Şcolii Ardelene, Petru Maior şi Gheorghe Şincai. Tronează spiritul tutelar al marelui cardinal Inochentie Micu şi al sutelor de personalităţi eclesiastice greco-catolice, printre care nume de rezonanţă, care au fost contemporane cu noi: episcopii Iuliu Hossu şi Alexandru Todea. Universitatea a fost transferată în alte spaţii, în 1926, iar arhivele în 2006.
După cum ne spune gazda noastră, monseniorul Luis Manuel Cufia Ramos, directorul arhivelor istorice „Propaganda Fide”, acest impunător edificiu a fost realizat de marele arhitect Bernini. În prezent, aici funcţionează 90% din ministerele Statului Vatican.
În această Universitate, au fost pregătiţi timp de secole mii de preoţi misionari pentru Europa, Asia, Africa şi Statele Unite ale Americii, Oceania, America de Sud. Ne spune monseniorul Ramos că din Transilvania au venit cei mai studioşi tineri.

Poză de grup a delegaţiei, cu Sanctitatea Sa

Alţi Papi cu contribuţie deosebită: Papa Pius al IX-lea, când Statul Pontifical a cunoscut o perioadă de glorie; Papa Leon al XIII-lea, care a fost în relaţii deosebite cu Vasile Lucaciu, sprijinindu-l în construirea mai multor biserici greco-catolice din Maramureş, cea mai reprezentativă fiind „Catedrala Unirii Tuturor Românilor” de la Şişeşti.
Cel mai apropiat de dr. Vasile Lucaciu a fost Papa Benedict al XV-lea, cu care a fost prieten şi coleg la această Universitate, unde au urmat cursurile de Filosofie şi Teologie. Papa Benedict al XV-lea a trimis o delegaţie a Sfântului Scaun la preşedintele Franţei şi la Woodrow Wilson, preşedintele Statelor Unite ale Americii, pentru susţinerea Proiectului Marii Uniri. Activitatea diplomatică a dr. Vasile Lucaciu şi Epaminonda Lucaciu a fost esenţială. Jertfa celor 600.000 de eroi români de pe fronturile Primului Război Mondial şi a celor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz nu a fost în zadar.

La Centrul Consiliului Rectorilor Universităţilor Italiene

Monseniorul Ramos ne spune că cel mai important spaţiu din Colegiul Pontifical „Propaganda Fide” este Capela. Extrem de interesantă este simbolistica icoanelor, care exprimă mesajul mondial al spiritului misionar. Icoana Cei trei magi reprezintă cele trei continente, Asia, Africa, Europa. Scopul misiunii misionare este de a-l anunţa pe Cristos. Icoana ce reprezintă întâlnirea lui Isus cu Saul şi acele cuvinte memorabile: „Saule! Saule! De ce mă prigoneşti?” reprezintă mesajul convertirii şi chemarea la misionarism. O altă icoană îl reprezintă pe Petru pescar, care va deveni pescar de oameni, adică misionar, vestitor al lui Isus. Icoana Sf. Francisc redă modelul misionarului, pregătirea teologică şi misionară cu acel mesaj: „Mergeţi! Învăţaţi popoarele!” În Sfânta Cupolă, este reprezentat Spiritul Divin, care coordonează lumea. Cele 12 coloane ale Sfintei Capele îi simbolizează pe cei 12 apostoli. Există multe relicve ale sfinţilor, semnificative fiind cele ale Sf. Teresa, care a intrat în mănăstire la vârsta de 15 ani şi nu a ieşit niciodată, trăind în strictă asceză până la 24 ani, când a murit.
Monseniorul Ramos ne-a prezentat impresionanta Bibliotecă Bernini, ce cuprinde zeci de mii de volume, cărţi de Filosofie şi Teologie scolastică. Am avut marea bucurie să deschid cu multă emoţie, Summa Teologiae, lucrarea fundamentală a marelui filosof medieval Tomma D’Aquino. În această Bibliotecă au studiat cu smerenie marii corifei ai Şcolii Ardelene şi, mai târziu, dr. Vasile Lucaciu şi Epaminonda Lucaciu.
Într-un alt spaţiu, pătrundem într-o istorie necunoscută: Arhivele Secrete „Propaganda Fide”, fondate în 1642. Aici se găsesc peste 30 km de rafturi, 16.000 de volume, care cuprind 14 milioane de documente scrise în toate limbile pământului, pe pergamente, pânză, mătase roşie, mătase albă. Mă gândesc la arhivele secrete ale Vaticanului, ce cuprind peste 100 km de rafturi cu documente inestimabile! În aceste arhive Propaganda Fide, privim o hartă din anul 189, alta din 899, o hartă din 1676 a Insulei Sumatra şi a Australiei, realizată de călugărul misionar Vitorio Rizzi. Ni se prezintă documente din Vietnam, Coreea, China (harta de orez din anul 1700). Privim uimiţi scrisori ale misionarilor din întreaga lume, vechi de secole. Există un fond special cu documente referitoare la România, dintre anii 1600 şi 1878. Se găsesc numeroase documente referitoare la dr. Vasile Lucaciu, care încă n-au fost studiate.

Marţi: Întâlnire cu Arhiepiscopul Rino Fisichella

Delegaţia împreună cu arhiepiscopul Rino Fisichella

Întâlnirea cu Arhiepiscopul Rino Fisichella, Preşedintele Consiliului Pontifical al Noii Evanghelizări şi al Comisiei Supreme de Etică a Vaticanului, are loc într-un somptuos palat, aproape de Cetatea Vaticanului, pe Via della Conciliazione. Arhiepiscopul Rino Fisichella a fost un prestigios profesor universitar şi rector al celebrei Universităţi Gregoriene. A avut studenţi din România, în special din Iaşi, Oradea, Bucureşti, despre care a afirmat că au fost foarte studioşi.
Vicepreşedintele CJ Maramureş, Ioan Doru Dăncuş, după ce i-a înmânat Excelenţei Sale un medalion cu dr. Vasile Lucaciu şi lucrări referitoare la Maramureş, a prezentat scopul delegaţiei noastre la Sfântul Scaun, de a comemora personalitatea preotului greco-catolic dr. Vasile Lucaciu şi rolul său în realizarea Marii Uniri. Excelenţa Sa a felicitat delegaţia pentru scopul nobil de a scoate la lumină rolul marilor personalităţi ale istoriei noastre. Despre România a afirmat cu deosebită căldură că este „o ţară foarte tânără, o ţară dinamică şi dornică de a se angaja în studiu şi muncă. Aici în Italia foarte mulţi conaţionali români (n.n. un milion cinci sute de mii cu acte legale) îşi aduc contribuţia la dezvoltarea Europei”. Conf. univ. dr. Daniela Dunca, coordonatorul masteratului de Drepturile Omului din cadrul specializării Filosofie a Facultăţii de Litere, l-a invitat în Baia Mare pe distinsul Arhiepiscop, specialist de marcă internaţională în acest domeniu, invitaţie care va fi onorată şi, de asemenea, se vor dezvolta şi alte colaborări pe problema drepturilor omului.

Delegaţia de universitari băimăreni: Noi deschideri de colaborări academice cu universităţi italiene

Delegaţia formată din prof. univ. dr. Pop Petrică Sitar, prorector, conf. univ. dr. Mircea Farcaş, decan, prof. univ. dr. George Achim, specializarea Filologie, şi prof. univ. dr. Petru Dunca, specializarea Filosofie, a fost primită cu multă cordialitate de către doamna Marina Cavallini, consilier Relaţii Internaţionale din cadrul Consiliului Rectorilor Universităţilor Italiene. În cadrul discuţiilor purtate, partea academică română a relevat dorinţa de colaborare, fiecare prezentându-şi domeniile. Doamna Marina Cavallini a concluzionat că universităţile italiene sunt extrem de interesate să realizeze acorduri pe mai multe domenii: Filologie, Filosofie, Ştiinţele Comunicării, Asistenţă Socială, masteratul de Drepturile Omului, Şcoala Doctorală, domeniile Filologie şi Filosofie, prin sistemul de parteneriate în cotutelă, sisteme de burse. Aceste fructuoase discuţii s-au purtat într-un frumos palat construit pe la 1600, care a aparţinut unui renumit cardinal, prieten apropiat al Papei. Am remarcat un amfiteatru arhiplin de studenţi, unde picturile originale din perioada medievală se păstrează.

Miercuri: o zi de excepţie! Audienţa la Sfântul Părinte Papa Francisc

Conferinţa internaţională: Rectorul Colegiului Pio Romeno, Excelenţa Sa Liviu Zăpârţan și Dr. Simion Belea

Piaţa San Pietro a devenit neîncăpătoare pentru cei 10.000 de pelerini veniţi în audienţă la Sf. Părinte, din toate colţurile lumii. A fost o atmosferă fascinantă! Consiliera ambasadorului României la Vatican, doamna Adina Lovin, va fi de acum „îngerul nostru păzitor” până la sfârşitul activităţilor Proiectului. După ce trecem mai multe filtre de securitate, ea ne dirijează spre zona de protocol pentru delegaţiile oficiale. În discursul său, Sanctitatea Sa vorbeşte despre rolul şi importanţa familiei în societatea contemporană şi în istoria umanităţii. „Familia este Darul lui Dumnezeu pentru umanitate. În cadrul instituţiei familiei, se dezvoltă sentimentul fundamental al iubirii”. Sanctitatea Sa a transmis mesaje de salut pentru pelerinii veniţi din întreaga lume. La finalul audienţei generale, Sfântul Părinte Papa Francisc a primit în audienţă delegaţia Maramureşului. Vicepreşedintele CJ, Ioan Doru Dăncuş, a avut onoarea să-i ofere un medalion cu dr. Vasile Lucaciu şi o insignă „Centenar 100”. Am avut marea bucurie spirituală să-i ofer Sfântului Părinte, în memoria lui Vasile Lucaciu, lucrarea lui Tiron Albani: „Vasile Lucaciu – «Leul de la Şişeşti»” şi am primit Binecuvântarea Sanctităţii Sale! Sanctitatea Sa a realizat împreună cu membrii delegaţiei o poză istorică, acum la Centenarul Marii Uniri. Şi un lucru esenţial, care nu trebuie trecut cu vederea: Sfântul Părinte Papa Francisc ne-a anunţat că anul viitor va vizita România, cu multă bucurie spirituală.

Colegiul Pontifical Pio Romeno: Parastasul în memoria preoţilor greco-catolici dr. Vasile Lucaciu şi dr. Epaminonda Lucaciu

Parastasul s-a desfăşurat în Capela Colegiului, în prezenţa Excelenţei Sale, prof. univ. dr. Liviu Zăpârţan, Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta, şi a distinsei sale doamne, cadru universitar. A fost un moment emoţionant, oficiat de Rectorul Colegiului Pio Romeno, părintele Gabriel Buboi, şi de alţi doi preoţi greco-catolici. În Maramureş, Parastasul se săvârşeşte pentru rudele apropiate ale familiei, ale neamului. Aici, în acest spaţiu sacru, am simţit cu toţii, mai mult ca oricând, cât de apropiat este de sufletul nostru părintele Vasile Lucaciu, ca unul ce face parte din familia fiecăruia dintre noi. Am trăit un profund sentiment de pioşenie şi de profundă tristeţe.

Conferinţa Internaţională dedicată lui Vasile Lucaciu

În Biblioteca Colegiului, s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională sub genericul „100 de ani de la Marea Unire. Pe urmele preotului dr. Vasile Lucaciu la Roma şi Vatican”. Preotul prof. univ. dr. Gabriel Buboi a avut un emoţionant discurs de deschidere.
Excelenţa Sa, prof. univ. dr. Liviu Zăpârţan a patronat, împreună cu dr. Simion Belea, derularea lucrărilor Conferinţei Internaţionale. Prof. univ. dr. Petrică Sitar a relevat rolul marilor personalităţi ecleziastice ce s-au format la Propaganda Fide pentru realizarea Marii Uniri. Vicepreşedintele CJ, Ioan Doru Dăncuş, a vorbit despre importanţa acestui Proiect pentru evidenţierea personalităţii lui Vasile Lucaciu, fiind un gest necesar de recuperare a memoriei înaintaşilor.
Prof. univ. dr. George Achim a prezentat într-un stil elevat lucrarea „Ideal şi acţiune politică. Profilul unui luptător pentru cauza naţională”.
Au urmat patru lucrări de referinţă prezentate de cadre universitare de la Facultatea de Litere, specializarea Filosofie. Este pentru prima dată când se relevă la o Conferinţă Internaţională o altă perspectivă a personalităţii lui Vasile Lucaciu, cea de filosof neotomist, despre care marele filosof Constantin Noica a afirmat că este cel mai mare filosof neotomist român. Teza sa de doctorat în filosofie „Instituţiuni filosofice” cuprinde trei părţi: „Logica”, „Metafizica” şi „Etica” însemnând peste 700 pagini în limba latină. Neotomismul reprezintă filosofia oficială a Bisericii Catolice, philosophia perenis, filosofia secolelor.
Conf. univ. dr. Daniela Dunca lansează o perspectivă modernă privind „Filosofia Drepturilor Omului în gândirea lui Vasile Lucaciu”. Prof. univ. dr. Petru Dunca prezintă un studiu în care dezvoltă „Fundamentele Metafizicii la Vasile Lucaciu”, insistând pe conceptul de ente, care în esenţă este fiinţa supremă.
Lect. univ. dr. Vasile Bobb, dintr-o perspectivă hermeneutică, prezintă studiul „În marginea eticii lui Vasile Lucaciu: despre cauza finală a moralităţii actelor româneşti”. Dr. Ioan Gherghel prezintă un pertinent şi elaborat studiu „Proiectul şi procesul Marii Uniri. Rolul preotului Vasile Lucaciu”. Conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bîrlea aduce noi date despre „Făuritorii Marii Uniri în închisoarea de la Sighetu Marmaţiei din anii 1950”. Anton Rohian, consilier judeţean, a evidenţiat spiritul eroic al lui Vasile Lucaciu. Ioan Mircea Tentiş prezintă imaginea lui Vasile Lucaciu în memoria colectivă a ţăranilor din Şişeşti. Dr. Ioan Călăuz a făcut conexiunea filosofiei lui Vasile Lucaciu cu alţi filosofi români. Invitaţi speciali: Arhiepiscopul Rino Fisichella, prof. univ. dr. Patrick Valdrini, profesor la Universitatea din Milano, monseniorul Sergio Pagano – îşi vor prezenta studiile în volumul colectiv al Conferinţei care va fi publicat în editura Vaticanului, alături de celelalte studii prezentate.

Joi: Întâlnire oficială cu cardinalul Leonardo Sandri

Delegaţia împreună cu Cardinalul Leonardo Sandri şi Ambasadorul Liviu Zăpârţan

Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, a primit delegaţia din Maramureş într-un spaţiu somptuos de pe Via della Conciliazione. Primirea a fost extrem de caldă. Excelenţa Sa a vorbit despre vizitele sale în România, la Oradea, Blaj, Satu Mare, Iaşi. La Sighetu Marmaţiei, a oficiat o slujbă religioasă la „Memorial”, pentru comemorarea episcopilor greco-catolici. „Pelerinajul în România a fost extrem de profitabil din punct de vedere spiritual. România este o ţară foarte frumoasă şi deosebită.” A vorbit despre prietenia cu episcopul Virgil Bercea de Oradea şi episcopul Vasile Bizău de Maramureş. În cadrul discuţiei oficiale, s-au stabilit posibilităţile de colaborare cu Sfântul Scaun, mai ales că Excelenţa Sa, Leonardo Sandri, este foarte apropiat de Papa Francisc.

Şi a venit ziua de vineri: Ordinul Suveran de Malta

Conducerea delegaţiei s-a deplasat la sediul Ordinului Suveran de Malta, în cadrul unei vizite oficiale, fiind primiţi de reprezentanţii conducerii Ordinului. S-a făcut o trecere în revistă a activităţii Ordinului Maltez din Maramureş şi din România, stabilindu-se noi colaborări cu CJ Maramureş şi cu alte instituţii. Făcând o incursiune în timpul istoric, Ordinul Suveran de Malta a sprijinit în mod constant acţiunile dr. Vasile Lucaciu.
Acum, în Anul Centenarului, plecăm din Cetatea Eternă cuprinşi de o bucurie lăuntrică, prin faptul că am contribuit un pic la construcţia acestui Proiect dedicat memoriei lui Vasile Lucaciu. Acest proiect a parcurs toate etapele propuse, mai ales prin contribuţia deosebită a Excelenţei Sale, prof. univ. dr. Liviu Zăpârţan, a vicepreşedintelui CJ Maramureş, Ioan Doru Dăncuş, şi a asistent. univ. dr. Simion Belea, pe care îl putem considera un veritabil „ambasador al Maramureşului” la Vatican şi Roma.

Prof. univ. dr. Petru DUNCA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.