Drumul Nordului riscă să blocheze canalizarea și la Ariniș!

0
206

Ariniș nu are canalizare. Deși primăria a întocmit cu ani buni în urmă un proiect pentru introducerea canalizării și l-a depus pe fonduri europene, criteriul legat de numărul minim de cetățeni a lăsat inves­tiția fără finanțare. Acum comuna riscă să rămână și pe viitor tot fără canalizare, din cauza Drumului Nordului de această dată.

Astfel, dacă încep lucrările la drumul cu pricina, care traversează Arinișul de la un capăt la altul, localnicii cam pot spune adio canalizări pentru încă mulți ani de acum înainte. Totuși, administrația are câteva variante de rezervă, în caz că cea mai viabilă nu se materializează. Gheorghe Mureșan, primarul din Ariniș, a precizat: „Problema care ne doare cel mai mult acum și pe care sper să o rezolvăm totuși, având în vedere că s-ar putea să înceapă din primăvară lucrările la Drumul Nordului, este cea legată de canalizare. Astfel, mă zbat acum să obțin fonduri pentru introducerea ei, că dacă apucă ei să toarne asfalt, noi mai stăm fără canalizare încă zece ani! Asta din cauză că odată reabilitat drumul, nu mai ai voie să intervii în structura lui cât este în garanție lucrarea. Discutând cu niște proiectanți, noi am mai găsit o variantă, însă totuși nu vreau să ajungem la ea. Aceasta presupune o forare orizontală, dar e foarte costisitoare. Însă așa te duci cu forajul pe sub drum, neafectând structura lui”.

Proiectul depus la Ministerul Dezvoltării așteaptă… finanțarea

Dacă nu vin bani de la minister, primăria este pregătită chiar și pentru execuția parțială a lucrărilor, doar pe lungimea Drumului Nordului, din buget propriu. Asta ar însemna însă apelarea la un credit bancar: „În momentul actual, proiectul de canalizare este depus la Ministerul Dezvoltării. Din informațiile pe care le am, la nivel de județ, au mai rămas ceva sume de la alte proiecte, deoarece au fost primari pe care i-a prins nepregătiți cu documentațiile la anumite proiecte, așa că au rămas sumele. Așa că sperăm să primim ori din rezerva aceasta de bani rămași, ori s-ar putea să mai apară un PNDL III, dar nu se știe exact. Noi suntem pregătiți oricum pentru proiectul tehnic de-a lungul Drumului Nordului, și dacă nu reușesc nicicum să-l cuprind într-un program, să-l rezolvăm din bugetul local, chiar dacă facem un împrumut pentru realizarea tronsonului principal. În rest, pe străzile laterale nu avem probleme, că acolo oricând putem introduce canalizarea. E vorba doar de Drumul Nordului care se întinde pe 7 km în comuna noastră, adică de la intrarea în Ariniș, dinspre Cehu Silvaniei și până la ieșirea spre Rodina, Gârdani. Deci pe această lungime trebuie neapărat să rezolvăm canalizarea odată cu drumul. Vedem ce se anunță cu PNDL-ul. Dacă nu va fi nimic de aici, atunci vom apela probabil la varianta pregătită pentru o lucrare par­țială. Aceasta ar costa în jur de 8 milioane de lei. Restul de executat, pe străzile laterale, mai ajunge la încă atâta. Problema noastră, a comunităților mici, este numărul de locuitori. Deși eu am avut pregătită documentația de canalizare pe fonduri europene, dar având sub 2.000 de locuitori, proiectul a fost eligibil, dar nefinanțabil din cauza numărului de cetățeni sub pragul menționat. Noi am ridicat și atunci problema…însă tot degeaba”, a conchis primarul. „Nu avem canalizare, dar ne dorim acest lucru. Știm că cei din primărie tot vor să o facă de câtva timp, însă costă mult și nu reușesc să obțină bani pentru realizarea ei”, a spus localnicul Ion P. „Trăim în secolul 21, deci trebuie să avem condiții moderne, corelate cu aceste vremuri. Este treaba autorităților să le asigure, că de aia plătim taxe și impozite”, a completat și V.O., un alt cetățean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.