Al patrulea mandat

0
77

Eram în Cluj-Napoca în ziua în care stiloul președintelui țării semna decretul, prin care Ecaterina Andronescu a urcat în fotoliul de ministru al Educației pentru a patra oară. La prima vedere, desemnarea este o ches­tiune de partid. Până la un loc, deoarece învățământul românesc ne privește pe toți. Nu degeaba se spune: dacă vrei să știi cum va fi societatea de mâine, privește la școala de astăzi. Da, privim, dar ce vedem? Fiecare ce poate. În sala mare, în care eram scriitori, profesori și studenți, știrea nu a produs mare vâlvă. Nici nu avea de ce. Din mandatele anterioare s-au reținut mai ales deciziile controversate. Un distins profesor clujean chiar a făcut inventarul lor. Deși doamna Andronescu i se pare cea mai educată dintre miniștrii ultimilor ani, un om cu care poți sta la dezbateri și să aduci argumente, de numele ei se leagă decizii care au generat multe probleme.
Am notat și eu câteva. În primul mandat (2ooo-2003) a dispus anularea obligativității autorizării universităților private pentru învățământ la distanță și fără frecvență, facilitând astfel obținerea diplomei de studii superioare. Scoate din sistemul de învățământ examenele de capacitate și de admitere la liceu, înlocuindu-le cu actuala evaluare națională. A fost prima lovitură dată școlilor profesionale. În cel de-al doilea mandat (2008-2009), a dispus desființarea școlilor de Arte și Meserii, înființate tot de ea în primul mandat. Dascălul clujean crede că efectul principal al deciziei a fost creșterea abandonului școlar cu aproximativ zece la sută.
Motivul invocat de doamna ministru a fost că, la acea dată, România avea cel mai mic procent de absolvenți cu studii superioare din Uniunea Europeană. Se spune că asta a fost o gândire guvernamentală. În al treilea mandat (ultimele șase luni din anul 2012), a modificat gradul de dificultate la BAC, introducând sistemul subiectelor diferențiate. S-a implicat masiv în scandalul de plagiat al fostului premier Victor Ponta. Făcea parte din guvernul condus de el. A întârziat înființarea Comisiei de Etică, organism care avea să dea ulterior verdictul în cazul tezei de doctorat a lui Ponta. Aici a fost amestecat și un ministru al Educației de pe la noi. Doamna ministru a fost amintită și în scandalul Microsoft. Tot în mandatul ei, a anulat incompatibilitatea dintre statutul de rector și cel de parlamentar.
Profesorul Andrei Marga, fost ministru al Educației, nu a vrut să comenteze cel de-al patrulea mandat al doamnei Andronescu. Faptele bune să le spună în primul rând slujitorii școlii. Pe mine mă preocupă cei trei răzgândiți: Dragnea, Andronescu și Iohannis. Ne sunt proaspete în minte afirmațiile Ecaterinei Andronescu, senator PSD, spuse în urmă cu o lună în Parlament: „Acest guvern nu mă reprezintă nici pe mine, nici pe dumneavoastră, dragi colegi, nici PSD-ul, nici România.” Așa, doamna s-a numărat printre cei care l-au criticat pe Dragnea. Vocea ei era luată în seamă în partid. Dragnea a intuit că, oferindu-i încă un mandat de ministru, ea va redeveni lăudătoarea de serviciu, omul de care are acum mare nevoie. Liderul i-ar fi promis și un loc eligibil pe listele pentru europarlamentare.
Dar ce l-a făcut pe președinte să se răzgândească? Profesorul Vlaston ne propune o explicație. Cică doamna Andronescu ar fi făcut o vizită discretă la Washington. Acolo s-au discutat, evident, chestiuni discrete. Care ar fi dus la răzgândirea, peste noapte, a celor trei. Așa, doamna ministru Andronescu face parte dintr-un guvern care, acum, o reprezintă. Cum stă doamna cu propria ei afirmație: „Eu nu sunt de vânzare!” Oare, atât de mult și-a dorit doamna senator postul de ministru încât să renunțe la principii? Poate sunt alte rațiuni, care ne ocolesc pe noi, cei mulți. Profesorul clujean vedea în fruntea Ministerului un umanist. Apoi mi-a evocat figura legendară a lui Spiru Haret, ministrul Educației care a pregătit, prin reforme care se resimt și astăzi, Marea Unire. A avut și el trei mandate, care nu au fost consecutive. Dar succesorii lui la minister nu i-au răsturnat deciziile. A avut un corp de consilieri imbatabil. Mulți dintre ei instruiți la Paris.
În patru ani, a ridicat 2.343 de școli. Nu ne rămâne decât să vedem ce va face doamna ministru Andronescu în cel de-al patrulea mandat. Evident, în folosul învățământului românesc. Care, pe lângă olimpici, dă prea mulți analfabeți funcționali. Iar societatea noastră duce lipsă de meseriași.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.