Crescătorii de animale își pot înființa abatoare mobile cu subvenție 70% prin AFIR

0
240

O măsură care se derulează prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) îi ajută pe micii crescători de animale să-și înființeze abatoare mobile pentru sacrificarea animalelor proprii. Dacă aceștia sunt organizați într-o cooperativă, atunci primesc fonduri nerambursabile de 70% din totalul investiției.

Bineînțeles că solicitan­ții trebuie să îndeplinească mai multe condiții dacă vor să primească circa 50.000 de euro, suma cea mai mică decontabilă, însă acestea nu sunt chiar de speriat. Reprezentanții DADR au identificat în ultima perioadă aproximativ 20 de potențiali beneficiari ai acestor fonduri, însă ei trebuie să se miște cât mai repede: „Un program important pentru fermieri se derulează acum, însă nu prin noi, ci prin AFIR, pe submăsura 4.2, în ce privește înființarea la noi în județ a abatoarelor mobile. Este o oportunitate deosebită pentru crescătorii de animale de la noi din județ a se înființa acest gen de abatoare. În ultimele săptămâni, am popularizat ideea și am identificat, la nivel de Maramureș, aproape 20 de poten­țiali beneficiari. Însă foarte puțini îndeplinesc și toate condițiile. Măsura se adresează în special cooperativelor.

Virgil Țânțaș, director DADR Maramureș
Virgil Țânțaș, director DADR Maramureș

Pentru cine s-a înscris într-o cooperativă, finanțarea este de 70%, dintr-un mic abator. Au venit mai multe oferte de la anumiți agenți economici care se ocupă cu realizarea acestui tip de abatoare mici și ele se situează între 70.000 de euro și 100.000, plus TVA. Deci gândiți-vă că banii nerambursabili primiți prin măsură, la prețul cel mai mic, spre exemplu, sunt aproape 50.000 euro, ceea ce nu este puțin. Tocmai de aceea îi rog pe toți cei care au cooperative în creșterea animalelor să se gândească să-și facă un proiect cât de repede. Cei care au fost pe fază au depus și în luna noiembrie documentații, obținând un punctaj mai mare de la AFIR, adică 25 de puncte. În luna decembrie sunt numai 20 puncte, iar cine depune proiectul în ianuarie va obține doar 15. Pot accesa aceste fonduri și persoanele juridice, dar ele nu beneficiază decât de 50% din suma totală, bani nerambursabili. Însă chiar și așa, nu e puțin să primești jumătate din investiție bani de la AFIR”, a declarat Virgil Țânțaș, directorul executiv al DADR Maramureș.

Condiții pentru înființarea unui mic abator

Solicitanții de fonduri prin AFIR trebuie să îndeplinească niște condiții minime pentru a fi eligibili: „Cei care depun proiect trebuie să-și clarifice situația juridică a terenului unde vor amplasa abatorul. De asemenea, trebuie să aibă unde se racorda la utilități, dar din partea DSV-ului există toată deschiderea, deoarece s-a discutat problema la nivel de județ și trebuie ajutați crescătorii de animale cu cât se poate. În momentul când vin la autorizare, instituția sanitar-veterinară va solicita doar îndeplinirea condițiilor minime pentru abator. Deci asta înseamnă că nu va mai fi nevoie de filtrele solicitate la abatoarele mari, nici de padocul pentru animale, unde ele să stea să se liniștească etc. Animalul va putea fi descărcat direct din mașină și apoi sacrificat. Aceste abatoare mobile sunt în sistem container, care poate fi de capacitate mai mică sau mai mare, în funcție de necesități. În el se vor putea sacrifica animalele pentru cooperativă în primul rând, dar și prin prestări servicii la alți fermieri, deci pentru oricine este interesat să-și sacrifice un animal. Nu este lipsit de importanță și faptul că în acest abator se poate realiza și valorificarea. Adică lângă el, să ai o rulotă din care poți comercializa carnea după ce ai tranșat-o, dar nu o procesezi, că asta deja e altceva. Pentru asta se poate face un proiect separat pentru o carmangerie. Probleme ar putea fi din punct de vedere al celor de la Mediu, deci va trebui să avem grijă unde amplasăm abatorul mobil, dar vă spun că toate condițiile sunt realizabile”, a conchis Virgil Țânțaș. Sesiunea de finan­țare pe această submăsură este deschisă până la data de 31 ianuarie 2019, deci doritorii trebuie să se miște cât mai repede.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.