Prima ninsoare, primele probleme

0
239

Iarna a pus stăpânire pe ținutul Maramureșului, ieri a nins abundent în întregul județ. Din cauza cantităților însemnate de zăpadă, au căzut copaci și cabluri din rețeaua electrică, astfel că mai multe gospodării au rămas fără curent. Pe șosele, s-a circulat cu greutate. Incidente s-au înregistrat și în traficul mijloacelor de transport în comun din Baia Mare. De asemenea, astăzi, 18 decembrie, mai multe școli sunt închise, decizia suspendării cursu­rilor fiind luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș.

Blocaje în trafic

La orele dimineții, circulația a fost îngreunată din cauza căderilor masive de zăpadă. Societatea locală de transport în comun, URBIS, s-a confruntat cu unele probleme. Din cauza greutății zăpezii, liniile de troleibuz au cedat, iar echipele de intervenție s-au mobilizat pentru a debloca situația.
„La primele ore ale dimineții, în jurul orelor 5,30-6, troleibuzele au rămas blocate în trafic, după ce s-a rupt linia. A trebuit să înlocuim troleibuzele cu autobuze, așa că s-a lungit timpul în care călătorii au ajuns la destinație. Au fost probleme, nu am avut atâtea autobuze care să înlocuiască troleibuzele, a durat cam o oră până am redresat situația”, a spus directorul de exploatare, ing. Ioan Fârte.
Un incident a fost înregistrat pe drumul spre Nistru. Din cauza unui copac căzut pe carosabil, autobuzul a ajuns cu întârziere. În rest, pe celelalte rute au existat întârzieri mai mici.
Circulația s-a desfășurat în condiții de iarnă și pe drumurile județene și naționale, unde pe carosabil era un strat de zăpadă de 2 cm. Drumarii au intervenit cu utilajele pentru deszăpezire, pentru a preveni blocajele în trafic.
În privința trenurilor de călători, oficialii CFR Baia Mare au afirmat că în cursul zilei de ieri, 17 decembrie, nu au existat întârzieri.

Drumuri județene închise pe perioada de iarnă

Prefectul Vasile Moldovan a solicitat montarea de bariere pentru sectoarele de drumurile județene închise în perioada de iarnă, în scopul de a evita posibilitatea producerii unor situații de urgență de către persoane care pot rămâne blocate sau înzăpezite. Sunt închise pe perioada de iarnă următoarele sectoare de drumuri județene: DJ 183 Runcu-Mara; DJ 183A, Izvoare-Gutin; DJ 171E, Stoiceni-Costeni; DJ108E, Chelința – limită județ Sălaj; DJ 182B, Băița de Sub Codru – limită județ Satu Mare, DJ 183C, intersecție Șuior – Cavnic; DJ185, Valea Muntelui – Petrova; DJ 109 F, Rotunda – Strâmbu Băiuț; DJ 186D, Glod – Poienile Izei; DJ109U, Băiuț-Botiza.

Cursuri școlare suspendate

Conducerea SC Electrica Baia Mare a precizat că precipitațiile sub formă de ninsoare au condus la producerea de avarii la rețele și puncte de transformare din mai multe localități de pe raza județului (Băița, Coaș, Dumbrăvița, Șomcuta Mare, Fărcașa, Sîrbi). „Deficiențele în alimentarea cu energie electrică a unităților administrativ-teritoriale au fost cauzate de ninsoarea abundentă, dar și de faptul că nu s-a intervenit pentru asigurarea culoarelor de protecție în zona punctelor de transformare și a rețelelor de alimentare cu energie electrică”, a spus președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, prefectul Vasile Moldovan.
Având în vedere aceste situații, dar și faptul că precipitațiile sub formă de zăpadă pot produce noi avarii în rețelele de alimentare cu energie electrică, la solicitarea conducerii Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, s-a decis suspendarea cursurilor în mai multe unități de învățământ. Astfel, vor fi închise școlile din Dumbrăvița, Boiu Mare, Șișești, Coltău și Remetea Chioarului. Motivul suspendării cursurilor: pentru a evita îmbolnăvirea copiilor, din cauză că unitățile de învățământ nu pot fi încălzite, în lipsa alimentării cu energie electrică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.