Avertisment imobiliar: Pleacă maramureşenii şi se apropie criza economică

2
988
Lazăr Nacu

Tot mai mulţi băimăreni aleg să plece din oraş. Oamenii îşi vând proprietăţile după care îşi transferă bunurile pe care le deţin în locul unde se mută. De cele mai multe cazuri, băimărenii optează pentru meleaguri străine. Aceeaşi tendinţă se observă şi la nivelul judeţului. O spun agenţii imobiliari care au observat fenomenul de acum.

Reprezentantul unei agenţii imobiliare din Baia Mare, Lazăr Nacu, afirmă că în această perioadă a înregistrat cel puţin 7 cazuri de acest gen. Oamenii au decis să-şi vândă locuinţa pentru că au ales să se mute în altă parte. Deşi proprietăţile imobiliare sunt scoase la vânzare, lumea nu prea mai cumpără în Baia Mare, locuinţe. Cu toate acestea, preţurile au înregistrat o uşoară creştere, de 5 %.
“Trendul e ca şi în ţară. Se observă o scădere a vânzărilor de imobiliare. Este un oraş din care lu­mea pleacă, motiv pentru care nu se mai cumpără proprietăţi imobiliare. A scăzut mult nivelul tranzacţiilor. Nu sunt oportunităţi de dezvoltare şi atunci oamenii preferă să îşi vândă proprietăţile şi să-şi cumpere în altă parte, acolo unde se mută. Am un prieten care a decis să se mute în Anglia, dar mai cunosc vreo 7 situaţii de acest gen în care oamenii vor să vândă ce au aici pentru a pleca din oraş”, a spus Lazăr Nacu.
Situaţia e similară şi la nivelul judeţului Maramureş. “La fel ca în Baia Mare, lumea cam pleacă din judeţ. La salarii mici nu prea găseşti pe nimeni. Dacă merg de aici, optează pentru a se muta în străinătate. Mulţi încearcă să se stabilească în altă ţară”, a precizat Lazăr Nacu. Nici programul “Prima casă” nu pare să-i stimuleze pe maramureşeni. Agenţii imobiliari spun că băncile au oferte mai bune.
În privinţa preţurilor la proprietăţile imobiliare, agenţii constată că în zona centrală a municipiului Baia Mare, o garsonieră se vinde cu circa 25.000-35.000 euro. În cartierele mărginaşe, o garsonieră poate fi achiziţionată şi la un preţ de aproximativ 14.000 euro. Sunt preţuri medii, după cum precizează reprezentantul agenţiei imobiliare. Pe de altă parte, preţul unui apartament porneşte de pe la 30.000-45.000 euro şi poate ajunge până la 70.000 euro, în cazul celor cu 4 camere.
În ce priveşte terenurile, aici există un interes puţin mai mare decât în cazul celorlalte proprietăţi. Şi în cazul terenurilor, preţurile au cunoscut o uşoară creştere. Sunt preţuri care par să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscul iminent al declanşării crizei economice. “Sunt preţuri care amintesc de perioada de criză de acum 10-12 ani”, a semnalat Lazăr Nacu.

2 COMENTARII

  1. Contradicție în termeni, cum se poate ca: ,, Deşi proprietăţile imobiliare sunt scoase la vânzare, lumea nu prea mai cumpără în Baia Mare, locuinţe. Cu toate acestea, preţurile au înregistrat o uşoară creştere, de 5 %.”
    Adică e ofertă mare și prețuri mai mari?
    Pe de altă parte Baia Mare este un oraș mort din punct de vedere economic, e un oraș pentru promenada pensionarilor și pentru concerte fără număr cu Andra si Smiley.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.