Evaluarea activităților Inspectoratului Județean de Jandarmi

0
57

În municipiul Baia Mare a avut loc evaluarea activităților desfășurate de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș, în anul 2018, eveniment la care au participat col. Gabriel Nițoi – din cadrul Inspectoratului General al Jandarmerie Române, iar în calitate de invitați Alexandru Cosma- subprefect, Aurica Todoran – secretar al CJ, Cătălin Cherecheș – primarul Municipiului Baia Mare, comandanții și șefii instituțiilor din segmentul ordine, siguranță publică și securitate națională, reprezentanții instituțiilor descentralizate ale statului, ale administrațiilor publice locale și reprezentanții unor colaboratori.
Activitatea desfășurată de către structurile de ordine publică ale inspectoratului s-a materializat în executarea a 5.915 misiuni specifice. Pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfășurării unor manifestări și adunări cu public numeros, în perioada de referință au fost executate 580 misiuni de asigurare a ordinii publice, cu 55 mai mult decât în 2017. În îndeplinirea misiunilor specifice jandarmii maramureșeni au fost sprijiniți de către colegii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca pentru 6 misiuni de asigurare a ordinii publice și au preluat integral 25 de misiuni în zona de competență.
Asigurarea unei reacții imediate și oportune în situații deosebite a constituit o prioritate a structurilor de ordine publică din cadrul inspectoratului, în acest sens fiind executate 94 acțiuni de restabilire a ordinii publice, constând în 14 intervenții pentru aplanarea unor conflicte, 65 intervenții la alte solicitări și 15 intervenții de salvare-evacuare a unor persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane. Pe timpul executării acestor misiuni, jandarmii au aplicat 47 sancțiuni contravenționale, din care 15 avertismente scrise și 32 amenzi. În ceea ce privește executarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice, structurile inspectoratului au participat la executarea a 3.940 misiuni de men­ținere a ordinii publice .
Posturile de jandarmi montane au executat 1.394 misiuni specifice de menținere a ordinii publice în stațiunile montane Borșa, Șuior-Mogoșa, Cavnic și Valea Vaserului, desfășurând activități de informare și îndrumare a turiștilor, de prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente și în zona locurilor de agrement, dar și 15 participări la acțiuni de salvare, ocazie cu care au fost evacuate/salvate 54 persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane. Pentru creșterea siguranței în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar, au fost desfășurate 66 de acțiuni în colaborare cu reprezentanții acestora. Pe timpul executării misiunilor de menținere a ordinii publice au fost constatate 270 fapte de natură penală (din care 23 constatate de către jandarmi), săvârșite de 285 făptuitori (din care 21 autori identificați de către jandarmi), fiind aplicate 1.700 sancțiuni contravenționale.
În conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, personalul inspectoratului și-a adus contribuția la prevenirea și combaterea infracționalității în zona de competen­ță, prin constatarea și întocmirea actelor de constatare pentru 25 fapte de natură penală în 2018 (57 în anul 2017) săvârșite de 23 făptuitori (58 în anul 2017). Urmare a intensificării activităților pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în domeniul silvic, au fost organizate, coordonate și/sau desfășurate un număr de 145 astfel de acțiuni, pe parcursul cărora au fost constatate 3 fapte de natură penală și un număr de 37 de contravenții. În cursul anului s-au primit spre executare un număr de 775 mandate de aducere, în 24 de localități, toate îndeplinite conform prevederilor legale, inspectoratul neînregistrând sancțiuni judiciare pentru neexecutare.
În ceea ce privește activitățile preventiv-educative, acestea s-au desfășurat prin participarea la un număr de 93 activități preventiv-educative și de informare în 90 locații, la care au participat peste 3.500 de persoane în instituțiile de învățământ preuniversitar, cu ocazia desfășurării unor competiții sportive sau în cooperare cu organele administrației publice locale, ocazie cu care au fost abordate teme privind violența și cauzele care generează comportamente violente în rândul tinerilor, prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și jocurilor sportive.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.