Sălsig în grafic la capitolul elevi

0
187

Comuna Sălsig nu se poate plânge că nu are elevi destui la școală, în comparație cu alte localități, cel puțin. Aceștia sunt împărțiți în patru clădiri, în func­ție de forma de învățământ pe care o urmează. Astfel, peste 200 de elevi frecventează școala gimnazială. Aceștia beneficiază de condiții bune de învățare, dar și de activități extrașcolare diverse.

Administrația locală acordă o atenție sporită acestui capitol. Drept dovadă, le construiește elevilor o sală modernă de sport: „Noi încă mai avem copii la școală, destul de mulți, peste 200. Avem clasele I-IV într-o clădire, apoi clasele V-VIII în altă clădire, grădinița cu cele trei grupe, școala de la intrare în sat. Tocmai de aceea le facem acum și sala de sport, de care vor beneficia atât elevii, cât și tinerii din comună. La noi populația nu este îmbătrânită, precum în alte localități. Deci avem foarte mulți tineri, care nu au plecat la oraș sau afară din țară definitiv. O parte dintre ei lucrează la fabrica din Fărcașa, o altă parte pleacă sezonier în Germania, în fiecare primăvară, să lucreze la sere. Astfel, circa 200 se duc în fiecare an, pe câte două – trei luni, după care revin acasă. Poate mai merg odată în toamnă. Își calculează cam cât e un salariu decent la noi, iar după ce își fac acești bani, revin acasă. Aici lucrează la câmp, mai țin un animal și per ansamblu le este bine, iar aspectul pozitiv este că nu sunt plecați definitiv din comună. De asemenea, copiii le rămân în comunitate, merg la școală, iar bunicii sunt aici și se ocupă de ei. Cu banii pe care îi fac, tinerii își cumpără terenuri, își construiesc, așa că banii se investesc tot în comună. Noi ne străduim să le asigurăm tuturor utilitățile necesare: alimentare cu apă, canal, gaz”, a explicat Florian Lucian Luca, primarul comunei.

Activități extrașcolare diverse

Elevii beneficiază și de o serie de activități în afara programului de clasă. De asemenea, cei mai merituoși primesc excursii gratuite în vacan­țele de vară: „Școala Sălsig are 223 de elevi, pe trei nivele – preșcolari, primar și gimnazial. Activitatea instructiv-educativă se desfășoară în patru clădiri: grădiniță, școală primară I, școală primară II și școală gimnazială. Nu ar strica să avem copii mai mulți, dar nici așa nu ne putem plânge. Doar la școala «Cartier», unde avem numai copii de etnie romă, sunt două clase de simultan și o grupă de grădiniță combinată. În rest cursurile se desfășoară în clase de sine stătătoare. Facem multe activități extrașcolare. Avem cursuri de înot, în două grupe care merg în Baia Mare. Anul trecut a sponsorizat primăria în întregime toată activitatea, ca o recompensă pentru elevii premianți. În acest an nu ne-am mai permis, așa că facem activitatea cu cofinanțare și din partea părinților. Administrația locală ne asigură însă transportul, ceea ce e foarte bine, pentru că drumul costă, iar un părinte nu și-ar permite să-și ducă copilul de fiecare dată până în oraș la înot. Mai facem dansuri populare, avem club de lectură. De asemenea, anul trecut am avut tabără școlară la mare, pentru elevii premianți, sponsorizată în întregime de primărie. Prin aceasta îi motivăm pe elevi să facă performanță. Și anul trecut au fost 13 elevi și două cadre didactice, care au beneficiat de un sejur de șapte zile la mare. Nu multe școli beneficiază de așa ceva”, a declarat Ioana Zah, directorul Școlii Gimnaziale Sălsig.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.