Campania APIA începe la 1 martie

0
96

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ne informează că a demarat Campania de informare a fermierilor privind depunerea Cererii Unice de Plată în anului 2019. În conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019, Cererile Unice de Plată se depun la Centrele județene/locale APIA și la Centrul Municipiului București, în perioada 1 martie – 15 mai 2019.

România beneficiază de fonduri europene prin aplicarea schemelor de plăți/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susținere a producătorilor agricoli, respectiv:
• schema de plată unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic;
• măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu și climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020);
• ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal și zootehnic.
Fermierii vor depune la APIA o singură cerere unică de plată, chiar dacă aceștia utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe! Cererile se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol și la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. Beneficiarii plăților sunt fermierii activi, persoane fizice sau persoane juridice, care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători de animale. Fermierii trebuie să prezinte documente care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția lor. În cazul Măsurilor 10 și 11, fermierii trebuie să respecte și cerințele specifice pachetelor solicitate la plată și cerințele de bază conform Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel puțin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 ha. Pentru a beneficia de subvenții, solicitanții, persoane fizice sau juridice, trebuie să prezinte adeverința eliberată de către unitățile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol. La depunerea cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Fermierii care solicită plăți trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și Cerințele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor. Fermierii trebuie să se prezinte la data și la ora la care sunt programați, conform invitației primite.
(G.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.