Învățământul profesional, neatractiv pentru liceeni

0
87

Învățământul profesional nu este suficient de atractiv pentru liceenii maramureșeni – concluzia aceasta a fost prezentată în cadrul ședinței Comisiei județene Maramureș de dialog social, în cadrul căreia s-a făcut o analiză a învățământului profesional și tehnic în raport cu necesitățile pieței muncii. Oficialii Inspectoratului Școlar Județean Maramureș (IȘJ) spun că nu a fost atinsă nici recomandarea, venită de la centru.
“Pentru învățământul profesional, a venit recomandarea să avem 35% din totalul claselor a IX-a din județ. N-am reușit acest lucru, deși la un moment dat am avut multe cereri din partea agenților economici. Ca să organizăm învățământ profesional, operatorii economici trebuie să depună solicitare în scris la IȘJ, cu calificarea pe care o doresc. A apărut și învățământul dual, trebuie depuse cereri direct la Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic, dar tot noi trebuie să facem repartizări la școlile ce ar trebui să aibă calificările solicitate de operatori”, a punctat inspectorul școlar Livia Pop.
În ultimii ani, a crescut numărul operatorilor economici care sprijină învățământul profesional, fiind înființate clase în mediu rural, precum la Școala Gimnazială Lucian Blaga din Fărcașa și la Școala Gimnazială din Dumbrăvița. Numărul solicitărilor venite din partea agenților economici pentru formarea de clase în învățământul profesional a fost de 1.435. “Există operatori economici care solicită un loc sau două, așa că nu e foarte relevant acest număr”, a spus Livia Pop.
Conducerea IȘJ este de părere că față de învățământul profesional există o reticență și din partea părinților, care preferă să-și trimită copiii în liceele teoretice. În plus, școlile profesionale sunt reînfiin­țate abia de 3 ani. “Ar trebui să le facem mai multă propagandă, împreună cu operatorii economici”, au conchis responsabilii IȘJ Maramureș.
Când vine vorba despre învățământul profesional, inspectorul școlar general adjunct, Mihai-Cosmin Pop, precizează că în Baia Mare funcționează Colegiul Tehnic Anghel Saligny, Colegiile Nicolae Titulescu și George Barițiu, iar la nivelul județului, în Sighetu Marmației și în Borșa, clase cu profil: servicii sau pentru mecanici auto. În schimb, interesul elevilor e foarte scăzut pentru Colegiile Aurel Vlaicu, C.D. Nenițescu și Transilvania din Baia Mare. Pentru ca învățământul profesional să devină mai atractiv, ar trebui schimbări legislative, ca cei cu medii mici la examenul de capacitate să nu fie primiți în liceele teoretice, ci doar în școlile profesionale. La finalul studiilor profesionale, se dă un examen în urma căruia se eliberează un certificat de calificare recunoscut în statele europene.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.