Se reabilitează fosta casă de oaspeți a PCR

0
117

În termen de 8 luni, corpul clădirii B a Casei Petofi din Baia Mare va primi o fațetă nouă. În ultima ședin­ță de Consiliu Județean, aleșii maramureșeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Lucrări de reabilitare și amenajare interioare și exterioare la corp clădire B, Casa Petofi Baia Mare”. În expunerea de motive a președintelui Gabriel Zetea, se arată că acest corp B face parte din complexul de clădiri Petofi din Baia Mare, fiind amplasat pe un teren având suprafața de 1630 de metri pătrați, teren care face parte din domeniul public al județului Maramureș.

Potrivit documentației tehnice prezentată de executivul Consiliului Județean reprezentanților plenului, prin recomandările expertului tehnic și al auditoriului energetic, soluțiile adoptate conduc la modernizarea energetică a clădirii și a instalațiilor de încălzire din spațiile comune în care se desfășoară activități. Indicatorii tehnici arată că, după realizarea lucrărilor de intervenție privind reabilitarea clădirii, se vor obține reducerea consumurilor de energie totale, reducerea consumurilor de energie pentru încălzirea spațiilor și reducerea anuală a emisiilor de gaze.
Durata de realizare a investiției este de opt luni, iar sursele de finanțare reprezintă contribuții proprii din bugetul Consiliului Județean. Valoarea totală a investiției este de aproape 1,5 milioane de lei.
„Aceasta este o clădire frumoasă a Consiliului Județean, care este reabilitată parțial din fonduri europene. A fost un proiect în valoare de aproximativ două milioane de euro, care s-a desfășurat sub numele Înființare centru educațional privind energia durabilă în clădirea corp B, complex Petofi – Baia Mare. Au rămas însă spații care au nevoie de reabilitare și care nu fac cinste județului prin modul în care arată. Considerăm că este normal să finalizăm acest proiect, iar prin contribuția instituției județene, întreaga clădire va fi modernizată. În anul 2020 expiră perioada de sustenabilitate a proiectului european, dat fiind faptul că, vreme de cinci ani de zile avem obligația de a men­ține destinația pentru care s-a acordat sursa de finanțare din fondurile europene, iar anul viitor, după ce întreaga clădire va fi reabilitată, vom încerca să îi dăm o direcție complementară. Consider că este util să menținem și destinația de centru educațional, însă pot să aibă loc și alte activități”, a arătat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.
Ridicată în anul 1960, construcția a funcționat ca sediu al PCR, Casă de Oaspeți și Casa Corpului Didactic, iar în funcție de diversele destinații au fost executate lucrări de finisaje și reparații diverse. Ultimele intervenții au fost făcute în anul 2014, în baza autorizației de construire emisă de Primăria Baia Mare, executându-se doar lucrări la nivelul demisolului și parterului clădirii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.