Un campion a plecat din ringul vieţii… (Vasile Frînc)

1
910

S-a născut la Cavnic, în anul 1949, dintr-un neam care a dat bărbaţi foarte puternici. Şi azi, după plecarea acelor falnici bărbaţi din neamul Frînc, la Cavnic se vorbeşte admirativ, spre marginea legendei, despre ei. Parcă Dumnezeu a vrut să aşeze în trupurile lor toată forţa omului. Nu îi întrecea nimeni în muncile cele grele de la pădure sau de la mină. Aveau şi înfăţişare de oameni frumoşi. Aşa era şi Vasile Frînc. Parcă a fost predestinat spre sportul care pune la încercare forţa omului. A ales sportul supranumit ”nobila artă”, adică boxul. A ales acest sport şi pentru că în ţara noastră acest sport atingea în acele vremuri gloria mondială, titlul de campion la box devenind visul multor tineri. Să amintim doar câteva nume de pugilişti care au intrat în istoria ”nobilei arte”: Lucian Popescu (de trei ori campion european), Aurel Toma (dublu campion european), Nicolae Linca (singurul pugilist român campion olimpic), Gheorghe Filat, Constantin Dumitrescu, Mircea Dobrescu, Gheorghe Negrea, Ion Monea, fraţii Calistrat şi Simion Cuţov, Ion Alexe, Alec Năstac, urmaţi, mai târziu, de Francisc Vaştag, Mihai Leu, Leonard Doroftei, de fraţii Dorel şi Marian Simion. În Baia Mare, ridicau sute de spectatori în picioare Emil Dorian, Cezar Macavei, Nagy Csaba, Alexandru Matyus, Gheorghe Man şi alţii…Se băteau de la egal la egal cu cubanezii, care dominau boxul mondial. În această atmosferă foarte prielnică dezvoltării boxului a urcat prima oară în ring Vasile Frînc din Cavnic, pe atunci un adolescent tare frumuşel.
Vasile Frînc a practicat boxul între anii 1966-1974 şi a fost legitimat la ”Voinţa” Satu Mare (antrenor: Timofte Pogăceaş), CSM Baia Mare (antrenori: Angelco Sârbovan şi Ştefan Săsăran) şi ”Steaua” Bucureşti (antrenori: Marcu Spacov şi Ion Chiriac). În palmaresul lui Vasile Frînc intră mai multe titluri de campion judeţean şi unul de vicecampion naţional, medaliat cu argint, la categoria 71 kg, în Campionatul Naţional de Tineret. În două rînduri a luptat cu legendarul Alec Năstac, în faţa căruia a pierdut la puncte. A fost component al Lotului Naţional de Tineret şi a participat cu succes la turnee din Finlanda, Danemarca, Germania, Ungaria şi URSS.
După retragerea din activitatea competiţională, Vasile Frînc n-a pus mănuşile în cui. Între anii 1975-1990, a fost antrenor la Clubul de Box ”Minerul” Baia Borşa, unde a format sute de pugilişti, mulţi dintre ei confirmând în campionate. Printre elevii lui a fost şi cel cunoscut azi sub numele de generalul de poliţie şi pompieri Ion Pop-Rapidu, directorul URBIS. În foto, antrenorul Vasile Frînc şi elevul său, Ion Pop-Rapidu, viitorul general.
În acest mijloc de martie 2019, Vasile Frînc a părăsit ringul vieţii pământene, îndoliind lumea boxului maramureşean. Călătorie lină printre stele, prietene.
Alec PORTASE

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.