Schimbarea Statutului UZPR

0
131

Duminică, la Bucureşti, a avut loc adunarea generală anuală a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), la care au participat 124 de delegaţi ce îi reprezintă pe cei 2.012 membri ai acestei organizaţii profesionale. Din Maramureş, au fost prezenţi Nicolae Goja (Graiul Maramureşului) şi Adrian Marchiş (Radio România), preşedintele filialei judeţene UZPR, care a vorbit în plen în numele jurnaliştilor din judeţul nostru, transmiţînd la centru dorinţa de unitate a breslei şi pledînd pentru apărarea limbii române, ”unealta” de zi cu zi a celor care creează produse jurnalistice originale.

Adrian Marchiş, preşedintele filialei UZPR Maramureş
Adrian Marchiş, preşedintele filialei UZPR Maramureş

Preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a citit raportul de activitate pe anul 2018, din care a rezultat că mai sînt cîteva procese pe rol între UZPR şi grupul care a încercat să destabilizeze organizaţia în instanţă, dar în cele din urmă democraţia, regula majorităţii şi justiţia îşi vor spune cuvîntul, astfel că de acum ne aşteptăm ca UZPR să devină ceea ce trebuie să fie, o organizaţie profesională a jurnaliştilor din toată ţara, uniune de utilitate publică, menită să apere interesele breslei şi să reglementeze această profesiune în plină dezvoltare şi adaptare la noile tehnologii digitale.
Secretarul general Corina Diaconu a conceput proiectul de activităţi pe anul 2019, printre care se află şi propuneri venite de la filialele din ţară, inclusiv din Maramureş. Este cazul ca ”lupta” de pe reţelele de socializare să se încheie şi să primeze proiectele active, ce promovează jurnalismul creator, iar presa să revină în cotidian, la misiunea pe care o are de mediator între stat şi cetăţean.
Raportul financiar a arătat că UZPR a avut în 2018 venituri de 640.000 lei şi cheltuieli de 466.000 lei, un rezultat excelent, ce permite organizarea de acţiuni benefice profesiei.
Sorin Stanciu a prezentat raportul Comisiei de atestare profesională, în lucru fiind 400 de dosare în evaluare şi 300 de noi cereri de înscriere în UZPR, cîteva fiind ale unor jurnalişti din Maramureş (la pensionare, vor beneficia de o indemnizaţie de 50%, la fel ca toţi membrii uniunilor de creaţie: scriitori, artişti plastici, muzicieni, actori). Cotizaţia este de 150 de lei. Toţi jurnaliştii activi în instituţii de presă sînt invitaţi să devină membri ai UZPR!
Statutul UZPR a fost îmbunătăţit şi s-a decis prin vot, cu o largă majoritate, ca preşedintele să nu mai fie limitat la 2 mandate de 4 ani. Statutul nou este suplu şi va permite UZPR să stabilească Statutul jurnalistului profesionist şi Codul deontologic al jurnalistului profesionist, care vor fi aplicate prin intermediul UZPR. Astfel ca ziariştii să nu mai mintă, spunea cineva.
Juriul de onoare, disciplină şi arbitraj (preşedinte Gheorghe Coandă) a sancţionat cu excluderea din UZPR a patru jurnalişti din Bucureşti, care au atacat Uniunea, inclusiv în instanţă, pentru a o desfiinţa şi a o folosi în scopuri personale.
Preşedintele Doru Dinu Glăvan, în intervenţiile sale, a pomenit de vizita sa în Baia Mare (a fost şi la Redacţia Graiul Maramureşului) şi a lăudat presa şi pe jurnaliştii din judeţ.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.