Monica Şandor, profesoara care a dat viaţă unui cor mixt la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”

0
2744

Monica Şandor predă Educaţia Muzicală la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Baia Mare. A remarcat faptul că liceenii iubesc orele de muzică, aşa că a decis să îi implice şi mai mult în activităţile sale. Aşa a ajuns să înfiinţeze un cor mixt cu care a participat la diferite concerte şi competiţii muzicale, cucerind de fiecare dată comisiile de evaluare, dovadă fiind numeroasele premii I. A colaborat şi cu grupul de muzică bizantină “Theologos”, considerând că muzica bizantină contribuie la “conexiunea directă dintre suflet şi Dumnezeu”. Îi place să cânte muzică uşoară şi jazz şi visează la o carieră muzicală. În timpul liber, profesoara de la “Mihai Eminescu” iubeşte să gătească, să danseze, să călătorească sau să facă voluntariat pentru cei aflaţi în suferinţă.

Primii paşi muzicali, făcuţi în secret

R: Cum au fost începuturile muzicale?
M.S.: Am început să cânt de la vârsta de 4 ani, iar la 5 ani părinţii m-au înscris la Grădiniţa Muzicală din Zalău. Sunt sălăjeancă, acolo am crescut şi am copilărit. Am iubit dintotdeauna muzica uşoară. Părinţii îşi doreau mult să studiez folclorul românesc doar că gusturile noastre nu coincideau. Eu m-am axat mult pe muzica uşoară şi pe jazz. Am absolvit Grădiniţa Muzicală, iar apoi părinţii m-au înscris la pian la Liceul Ioan Sima din Zalău. Am urmat patru ani la acest liceu, apoi am renunţat pentru că nu mi-a plăcut instrumentul. Cântam din obligaţie. Mie îmi plăcea să cânt vocal, lucru pe care părinţii nu l-au înţeles, abia azi au înţeles pasiunea mea. În paralel cu şcoala am urmat şi cursuri de pian. Am renunţat, iar în clasa a VIII-a m-am înscris la Şcoala Populară de Artă unde l-am cunoscut pe profesorul meu, Ioan Pripag care m-a sprijinit şi m-a susţinut şi care a văzut un potenţial mare în vocea mea. M-am înscris la canto clasic. Am lucrat foarte bine cu domnul profesor. Părinţii nu ştiau acest lucru. Am urmat pe ascuns şcoala cu ajutorul banilor de la bunici. Am absolvit Şcoala Populară de Artă, am terminat cei cinci ani, am obţinut o diplomă cu care pu­team să lucrez, dar mi-am dorit să îmi perfecţionez studiile. Aşa am ales să urmez Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj. Părinţii îşi doreau să devin ba avocat, ba poliţist, dar eu nu mi-am do­rit şi am mers fără ştiinţa lor la înscriere. Practic, am mers în secret. M-am înscris la specializarea Pe­dagogie Muzicală – muzică uşoară şi jazz.
R: Ce au spus părinţii când au aflat de această ispravă?
M.S.: Oarecum s-au bucurat, dar m-au întrebat ce voi face cu muzica uşoară, cum îmi voi câştiga existenţa, gândindu-se că am nevoie de o meserie. Eu le-am explicat că fiind la o secţie de pedagogie muzicală voi deveni profesor. S-au bucurat că am o meserie stabilă. Asta e grija părinţilor: să îşi vadă copilul realizat. Pentru asta le mulţumesc. Am terminat cei trei ani la Academia de Muzică şi m-am înscris la master. Am terminat şi masterul, am avut 10 pe linie la modulul de muzică uşoară şi jazz.

Prezentă la diferite competiţii muzicale

R: În timp ce făceaţi studiile în această specializare muzicală v-aţi încercat talentul şi la competiţii muzicale?
M.S.: Am participat la Mamaia Copiilor, am reprezentat Ardealul şi m-am calificat în finala concursului. Am cunoscut artişti care mi-au apreciat calităţile vocale precum Laurenţiu Cazan, cu care sunt prietenă. Am participat la Ursuleţul de Aur din Baia Mare unde am obţinut premiul special al juriului. Am participat la concursul debutanţilor în jazz unde a participat şi Aura Urziceanu şi am obţinut premiul al II-lea. Între timp, am colaborat cu o trupă de coveruri din Cluj cu care am participat la diferite evenimente, Jovialii.
R: Parcursul muzical a început la Zalău, aţi continuat la Cluj şi aţi ajuns în Baia Mare. Cum de aţi ajuns tocmai aici?
M.S.: Am ajuns pentru că aici mi-am găsit sufletul pereche. L-am cunoscut pe soţul meu la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”. Noi eram colegi, dar nu ne-am cunoscut până în ultimul an de facultate. A fost o întâmplare ciudată, dar interesantă. Ne-am văzut, ne-am plăcut şi ne-am căsătorit.

Profesoară de top în preferinţele liceenilor

R: Aţi ajuns să predaţi la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.
M.S.: Aici predau educaţie muzicală, educaţie artistică, metodica predării muzicii şi practică pedagogică.
R: Cum reacţionează liceenii în momentul în care au educaţie muzicală?
M.S.: Spre surprinderea mea, am fost primită foarte bine de colegii mei, dar mai ales de liceeni. Am găsit multe talente în acest liceu, copii cu care îmi face plăcere să lucrez şi pe care îi pregătesc pentru diferite concursuri. Pentru că am văzut dragostea lor faţă de muzică, faptul că la orele mele erau foarte atenţi, nu chiuleau, veneau la ora de muzică de la ora 14 la 15 şi mi-am dat seama că se poate lucra cu aceşti copii. Mi-am dorit să înfiinţez un cor al şcolii, Happy Sound, cu care am participat la diferite concursuri: peste tot am luat locul I pentru cel mai bun cor. L-am înfiinţat în luna noiembrie 2018. Până în prezent, avem la activ vreo 20 de concerte. Am concertat în Sighetu Marmaţiei, la Festivalul de Datini Populare unde am obţinut premiul I, am concertat la Episcopie, Primărie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, la Catedrala Episcopală. Are cam 25 de membri. E un cor mixt. Repertoriul include folclor, muzică autentică românească.
R: Muzica îi captivează pe elevi şi le dă un imbold, un impuls aparte?
M.S.: Da. Copiii sunt foarte încântaţi. Ne ve­dem săptămânal la repetiţii. Repetiţiile durează cam două ore. Partea frumoasă e că elevii mai doresc să stea. Aşa că mai stăm împreună cam o oră şi dialogăm, facem schimb de idei, sugestii. Încercăm să găsim cel mai bun repertoriu.

O colaborare aparte: cu grupul Theologos

R: Aţi avut şi o colaborare mai aparte. Aţi colaborat cu grupul de muzică bizantină al Episcopiei Ortodoxe a Marmureşului şi Sătmarului, Theologos. Cum a început această colaborare şi ce a însemnat pentru dvs?
M.S.: Aşa este. Pe această cale doresc să îi mulţumesc profesorului Adrian Dobreanu pentru colaborarea pe care am avut-o împreună în 2018. Noi ne-am cunoscut la un eveniment, am socializat, am schimbat câteva idei. Domnul profesor mi-a spus despre activitatea sa, i-am spus că am şi eu un cor la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi de aici totul a decurs natural. Am colindat împreună, corul Happy Sound şi Theologos. Colinda a fost “Deschide uşa creştine”. Am filmat la Biserica Naşterea Domnului. O să fiu subiectivă şi o să vă spun că mi-a plăcut foarte mult această colaborare. La facultate am studiat şi puţină muzică bizantină. Îndrăgesc tradiţiile româneşti şi apreciez muzica autentică.
R: Simţiţi că muzica bizantină e în concordanţă cu sufletul dvs?
M.S.: Muzica bizantină reprezintă muzica sufletului, conexiunea directă din­tre suflet şi Dumnezeu.

Planuri de viitor

R: Ce modele aveţi în lumea muzicii?
M.S.: Ca reper muzical, Celine Dion, cunosc tot repertoriul ei, l-am studiat. Vreau să merg la un concert de-al ei. Voi face acest lucru în 5 iulie la Londra unde va concerta Celine Dion.
R: În afară de muzică, ce pasiuni mai aveţi?
M.S.: Îmi place mult să gătesc, să dansez. Am ur­mat dansuri de tango. Îmi place să călătoresc şi să fac voluntariat. Noi am fost şi la o casă de copii unde încercăm o colaborare, să mergem săptămânal să ne jucăm cu copii, să cântăm împreună.
R: Pentru viitor ce v-ar plăcea să faceţi în domeniul profesional?
M.S.: Pe viitor mi-ar plăcea să reuşesc să trăiesc doar din muzica uşoară. Treptat, aş dori să renunţ la cariera de dascăl şi să mă axez pe cariera muzicală. E visul meu să cânt şi e visul meu să îmi deschid o fundaţie sau un ONG prin care să ajut copiii din mediile defavorizate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.