“Salvaţi Şcoala Populară de Artă” • Protest în Piaţa Revoluţiei împotriva desfiinţării instituţiei de artă

0
148

Aproape 300 de protestatari s-au adunat miercuri, 15 mai în Piaţa Revoluţiei din Baia Mare pentru a-şi exprima nemulţumirea împotriva hotărârii Consiliului Judeţean de a comasa Şcoala Populară de Artă “Liviu Borlan” din Baia Mare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş. Profesori, elevi, părinţi, dar şi simpatizanţi au cerut să se revină asupra deciziei care vizează desfiinţarea acestei instituţii de artă, emblematice pentru judeţ.

Primele restructurări în cadrul Şcolii Populare de Artă

“Încercăm să păstrăm identitatea instituţiei, ca anul viitor, Şcoala Populară de Artă «Liviu Borlan» să poată să sărbătorească 60 de ani de existenţă. Prin această şcoală s-au perindat nume mari dintre artiştii români. Pot să îl amintesc pe Mihai Olos, au fost şi artişti care au reuşit să facă o carieră în muzica românească (Paula Seling, Narcisa Suciu) şi eu cred că e nevoie să luptăm pentru o instituţie care e o emblemă a culturii de 59 de ani. Cred că era necesar să fim consultaţi, să existe o dezbatere publică pe această temă, era important să avem un dialog înainte cu oficialităţile judeţene”, a spus profesorul de chitară Lucian Iluţ, basistul trupei Compact.
Lucian Iluţ a mai precizat că cei aproximativ 500 de elevi nu vor mai obţine la finalul cursurilor o diplomă pe care să scrie că au absolvit Şcoala Populară de Artă. La fel se va întâmpla şi în cazul celorlalte sute de foşti cursanţi care nu şi-au ridicat încă documentele finale de studii. Pe de altă parte, profesorul a mai arătat că în ciuda asigurărilor venite de la Consiliul Judeţean, conform cărora nu vor fi afectate posturile în noua organigramă, deja se resimt primele efecte.
“Sunt angajaţi 19 profesori. În total, sunt angajate 26 de persoane. Cei de la CJ au afirmat că nimeni nu va avea de suferit, nimeni nu îşi va pierde posturile. Deja 3 angajaţi din personalul administrativ sunt în preaviz. În momentul de faţă, manager nu avem. Până la soluţionarea tuturor problemelor, interimatul va fi asigurat de Ştefan Mariş. Suntem deja ai Centrului pentru Conservarea Culturii. Cred că vor fi şi profesori care îşi vor pierde posturile. Pe noua organigramă sunt doar posturi pentru cei cu studii superioare. Ori, în legea aşezămintelor culturale scrie clar că pot fi angajaţi meşteri populari, artizani, rapsozi, profesori corepetitori, care nu întrunesc condiţia de a avea studii superioare. Avem colegi dintre profesori care nu au studii superioare şi nu se regăsesc în noua organigramă, deşi afirmaţia lor era foarte clară că nu se vor reduce posturi. Motivaţia lor oficială a fost că se eficientizează activitatea serviciului administrativ, odată cu reducerea unui post de manager şi a unuia de contabil-şef. Două posturi rezolvă toată problema în cultură?”, a mai adăugat Lucian Iluţ. El a mai punctat faptul că angajaţii Şcolii de Artă nu şi-au primit nici salariile, deşi ar fi trebuit să fie plătiţi la începutul lunii.

“Este un spirit cultural şi unii îl omoară”

Ileana Bumbar
Ileana Bumbar

La protestul din 15 mai s-au alăturat şi părinţi şi simpatizanţi. “Am ieşit să susţin şcoala. Nu sunt de acord cu desfiinţarea acestei şcoli. Aş dori ca fiica mea să îşi continue studiile în cadrul acestei instituţii pentru că aici sunt nişte profesori minunaţi. Fiica mea a finalizat cursurile de canto şi acum e la cursul de chitară”, a spus o mămică, Eliza V.
La rândul său, artistul plastic, Anamaria Nagy, a punctat că “maramureşeanul, decât să bea şi să facă haida hai, mai bine pictează, cântă şi dansează cu un anumit spirit, cu o anumită vocaţie. Şi să nu uităm că marii corifei ai artelor inclusiv în Antichitate nu au fost absolvenţi ai mediului universitar. Este un spirit şi unii îl omoară”.
Demersul împotriva desfiinţării şcolii este susţinut şi de artiştii maramureşeni. Violonistul Dan Daniel, fost manager al instituţiei de învăţământ, a declarat “ne aflăm alături de colectivul Şcolii Populare de Artă. Am venit să susţinem această cauză. Şcoala de Artă e o rampă de formare, o rampă de unde mulţi artişti s-au ridicat şi au ajuns consacraţi pe marile scene ale lumii”.
Artista Ileana Bumbar a asistat cu lacrimi în ochi la momentele artistice susţinute de elevii şi profesorii unităţii de învăţământ. “Am şi eu durerile mele, sunt colegii mei. L-am iubit pe marele nostru compozitor şi dirijor Liviu Borlan. Şcoala îi poartă numele, a dat multe talente. Oare până unde vor merge ca să distrugă totul?”, se întreabă Ileana Bumbar. Susţinerea a venit şi din partea profesorilor de la Şcoala de Artă din Satu Mare.

Elevii renunţă la cursurile noii instituţii de cultură

Nemulţumiri sunt şi în rândul actualilor cursanţi. Ei spun că vor să primească o diplomă pe care scrie că au absolvit Şcoala Populară de artă “Liviu Borlan” din Baia Mare. În cazul în care instituţia se comasează cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, elevii sunt decişi să renunţe la studiile lor.
“Nu sunt de acord cu desfiinţarea şcolii. Ar trebui să îi fie ruşine clasei politice pentru ceea ce face. Studiam canto clasic şi vioară. Acum mă gândesc serios să nu mai continui studiile. Eu nu doresc diplomă de centru”, a spus Gelu Hotea.
La rândul său, Alina Chiuzbăian a accentuat că “dacă se desfiinţează şcoala de arte mă voi transfera la Satu Mare. Îmi place ceea ce fac, voi continua să fac canto clasic, dar în Satu Mare”.
Profesorii sunt decişi să nu renunţe la cauza lor. Ei au formulat o cerere către prefectul judeţului Maramureş pentru a verifica dacă au fost întrunite toate procedurile legale în cazul adoptării acestei hotărâri ce vizează desfiinţarea Şcolii Populare de Artă “Liviu Borlan”. În plus, ei sunt decişi să atace în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.