Elevi şi profesori din cinci ţări au învăţat să trăiască… altfel

0
211

Cu emoţiile datorate unui succes de proporţii, finalul de an şcolar a adus pentru câteva zeci de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi încheierea primului an de activităţi planificate în cadrul primului proiect Erasmus Plus axat pe mediu, derulat în România -,Citoyens européens – vivons autrement, vivons durablement/Cetăţeni europeni – să trăim altfel, să trăim durabil” – coordonat de prof. dr. Ileana Vasilescu. Pentru toţi cei implicaţi, a fost un an deosebit în cadrul căruia au deprins nu doar modalităţi de protejare a mediului înconjurător, ci şi maniere de interacţiune între diferite culturi europene. Practic, au învăţat că se poate trăi altfel. Durabil. Primele 12 luni ale acestui proiect au cuprins şi două mobilităţi extraordinar de fructuoase pentru participanţi: una în Portugalia, iar o alta în România, mai exact în municipiul Baia Mare. Bilanţul acestui prim an a mijlocit, de asemenea, oportunitatea de a-i premia pe liceeni, provocările acestui proiect scoţându-le la iveală abilităţi şi competenţe nebănuite. Urmează, din toamnă, noi întâlniri între elevii şi profesorii din cele cinci ţări incluse în proiect: Bulgaria – în luna septembrie, Italia – în februarie, iar Franţa – în aprilie. În continuare, câteva impresii elocvente ale elevilor şi dascălilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

Andreea Dolha - 11 D
Andreea Dolha – 11 D

Andreea Raluca Vinţ, XI D: „Am avut parte de multe experiențe frumoase, am cunoscut persoane minunate cu care am legat prietenii pe viață. Este un proiect excep­țional care îți deschide multe oportunități frumoase”.
Daniel Cozma, XI D: „În cadrul acestui proiect Erasmus+ am învățat că munca în echipă este foarte importantă. De asemenea, acest proiect m-a responsabilizat în privința protecției mediului, întrucât am înțeles că este important să nu poluăm, să reciclăm cât mai mult și să menţinem natura curată”.
Melisa Terpe, XI D: „În cadrul acestui proiect am avut parte de multe oportunități frumoase de a cunoaște oameni speciali şi pentru a-mi dezvolta imaginația și creativitatea”.
Ioana Roxana Mihuţ, XI D: „Anul acesta școlar a fost unul dificil, însă foarte frumos. Sunt încântată că am ocazia să particip la acest proiect. Am învățat o mulțime de lucruri noi, printre care decorarea unui obiect vestimentar vechi. În cadrul reuniunii Erasmus din România, am întâlnit o mulțime de persoane noi cu care țin legătura chiar și acum și mi-am făcut o prietenă foarte bună, corespondenta mea din Bulgaria”.
Andra Erika Tănase, XI D: „În cadrul acestui proiect, am învățat să fiu creativă și mult mai responsabilă. M-am împrietenit cu persoane minunate cu care voi ține legătura mereu și de la care am învațat multe lucruri. De asemenea, am avut șansa de a-mi exersa calitățile lingvistice, vorbind într-o limbă străină. Am trăit experiențe de neuitat alături de persoane incredibile”.

Rebeca Pop - XI D
Rebeca Pop – XI D

Ionuţ Narcis Bucur, XI D: „Acest an școlar a fost unul care m-a maturizat, m-a făcut mult mai conștiincios și perseverent în unele lucruri şi toate acestea datorită proiectului Erasmus. În cadrul acestui proiect, am reușit să cunosc și să înțeleg oameni de diferite tipologii, să apreciez munca în echipă dar și să mă bucur de fiecare moment petrecut alături de unele persoane, toate acestea datorită doamnei dirigintă”.
Ioana Roxana Sas, XI D: „Nu o să uit niciodată momentele frumoase şi plăcute petrecute alături de corespondenţii din celelalte ţări incluse în proiect. Datorită acestui proiect, am învăţat lucruri noi care o să ne fie de folos în viaţă. Personal, pot să spun că acest proiect mi-a oferit şansa de a cunoaşte oameni şi locuri noi. Apoi, vreau să vorbesc despre numeroasele activităţi legate de mediu şi reciclare, acestea fiind foarte importante pentru tinerii din ziua de azi. Am învăţat că poţi face un lucru frumos dintr-unul vechi şi, mai ales, că poţi crea lucruri valoroase cu ajutorul unor obiecte obişnuite”.

Diana Timiş - XI D
Diana Timiş – XI D

Prof. dr. Ileana Vasilescu: „Inițierea proiectului Erasmus+,Cetățeni europeni – să trăim altfel, să trăim durabil”, în anul 2017, împreună cu profesori și elevi din Bulgaria, Italia, Franța și Portugalia și, mai ales, finanțarea acestuia începând cu 1 septembrie 2018, a adus în viețile noastre energia unui nou început. S-a născut oportunitatea de a învăța împreună și unii de la ceilalți, căutarea unor soluții pentru a trăi în comuniune cu natura, năzuința comună de a ne învăța elevii să fie creativi pentru a nu fi risipitori, de a fi respectuoși și corecți cu ei înşiși și cu semenii lor. Ba mai mult, în acestă mare echipă de proiect, creștem împreună, ne modelăm atitudinea pentru a avea un comportament corect față de noi și celelalte componente ale naturii. În acestă vară ne propunem să ne îndreptăm atenția înspre orașul nostru, care este un model frumos de organizare a componentelor mediului, să îndemnăm oamenii să fie mai buni, mai atenți la tot ceea ce aruncă și lasă în urma lor, prin exemple proprii, pentru că transformarea începe mereu cu noi înșine”.

Andrei Pogăceş - IX C
Andrei Pogăceş – IX C

Prof. Cristina Incze: „Proiectul internațional ERASMUS a avut o mare însemnătate pentru mine, ca profesor de biologie, pentru conștientizarea elevilor în ceea ce pri­vește adoptarea unui stil de viață sănătos și responsabilizarea acestora față de impactul pe care îl are comportamentul alimentar asupra sănătății. Prin activitățile derulate cu elevii ne-am propus să formăm o atitudine responsabilă și activă în ocrotirea mediului înconjurător pentru a menține echilibrul ecologic. Am avut ocazia să cunoaștem oameni extraordinari, din culturi diferite, dar implicați ca noi în cu­noaș­terea mediului și protecția lui”.

Adina Melisa - XI D
Adina Melisa – XI D

Prof. Anca Beșleagă: „Elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” au învățat de la colegii lor din Portugalia, Franța, Bulgaria şi Italia ce înseamnă să fie degajați, înțelegători cu ei înșiși și, mai ales, cu ceilalți, să creadă în calitățile pe care le au și, mai presus de orice, dincolo de barierele culturale, au învățat să creadă în aceleași valori universale: bucuria de a fi lângă celălalt, de a-l asculta pe celălalt și de a se exprima în mod diferit, dar unic, de la ritmul muzicii fran­țuzeşti a lui Joe Dassin până la felia de pâine cu salată de vinete”.

Cristina Kubaş - IX A
Cristina Kubaş – IX A

Mărioara Donca, profesor de Limbă și Literatura Română: “«Planeta albastră, casa noastră». Am putea considera acest moto un laimotiv al activităților derulate în cadrul proiectului Inter­na­țional Erasmus. Ne- am bucurat împreună, elevi și profesori deopotrivă, sărbătorind Ziua Inter­na­țio­nală a mediului. Elevii noș­tri ne-au încântat prin implicarea lor în crearea unor eseuri de suflet, în care au argumentat artistic, dar și imperativ necesitatea salvării mediului în care viețuim. A fost o activitate cu o mare încărcătură afectivă și educativă în același timp. Mulțumim tuturor parti­ci­panților! Felicitări doamnei profesoare Ileana Vasilescu pentru concepția inedită și originală a proiectului!”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.