Adopţie cu forţa!

1
118

Sorina, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, a fost luată vineri de la asistenţii maternali care o creşteau de 7 ani. Imaginile filmate de un vecin cu telefonul mobil sunt şocante. În film se poate vedea cum procuroarea Maria Piţurcă trage de fetiţă şi nu se opreşte nici când copila este foarte aproape să îşi spargă capul de tocul uşii. Uşa casei se deschide iar copila de opt ani este trasă pur şi simplu de mâini de către procurorul de caz, Maria Piţurcă. Când calcă în exteriorul casei, fetiţa reuşeşte să-şi elibereze una dintre mâini, dar cade pe spate, foarte aproape de tocul uşii. Procuroarea nu se lasă impresionată şi trage de copilă, aceasta fiind târâtă, în timp ce Maria Piţurcă încearcă să-i prindă mâna eliberată. Se aud urletele fetiţei, vocea unei femei care strigă „O omorâţi!” şi se vede procuroarea care trage de copil. Procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei de 8 ani din Mehedinţi, a spus apoi că vineri nu a tras de copil în timpul intervenţiei şi că a încercat să … o ia în braţe.
„Am intervenit pentru a înceta starea de deţinere ilegală a acestui copil”, a spus Maria Piţurcă. Potrivit procurorului de caz, acţiunea a fost posibilă după ce în data de 24 mai Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi a depus o sesizare în care se arăta că asistentul maternal Ş.M. refuză să predea copilul părinţilor adoptatori. Fetiţa a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, după ce a fost înfiată de o familie din America.
(Procurorul general Bogdan Licu a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Iar preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspecţia Judiciară.)
Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetiţa din Mehedinţi nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reţinută ilegal. Adopţia pentru fetiţă a fost deschisă încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilităţii copilului, au fost făcute demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare, însă nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie/persoană cu reşedinţa obişnuită în România. În cadrul procedurii de adopţie, au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei, dar care a refuzat ulterior continuarea demersului.
Asistenta maternală care a avut grijă de fetiţa luată din casă de mascaţi, la Baia de Aramă, susţinea că nu a refuzat adopţia copilei şi a fost obligată să semneze o declaraţie gata scrisă. Soţul acesteia declara, la rândul său, că a formulat plângeri la DIICOT împotriva DGASPC Mehedinţi.
Sâmbătă, avocatul familiei adoptive, Liviu Belulescu, a spus că Sorina s-a adaptat la noua situaţie: „Fetiţa este foarte bine, se vede de pe buze. S-a adaptat imediat. I s-au spus tot felul de prostii, că o taie pe burtică şi îi ia maţele şi o duce în America să le vândă. Fetiţa este bine”.

Proteste în Baia de Aramă

Oamenii care s-au adunat în faţa casei Sorinei au afişe cu mesaje precum „Cerem anularea adopţiei”, „Nu distrugeţi fericirea unui copil” sau „Nu o despărţiţi de surioara ei, Andreea”. Mai mulţi participanţi la protest spun că adopţia nu a fost făcută corect şi că ceva este dubios, pentru că „orfelinatele sunt pline de copii, dar familia de români din America a vrut tocmai o fată care era crescută bine, cu dragoste”. Naşa fetiţei a spus că familia vrea să o vadă pe Sorina nu în poze. „Zâmbetul din poze mi se pare suspect. Au pus (familia adoptivă – n.r.) în poze o farfurie cu carne. Sorina nu mănâncă carne”, a spus naşa. Mulţi vecini s-au declarat convinşi că „s-a dat multă mită” pentru Sorina.

Fetiţa a ajuns la părinţii adoptivi

Gabi Săcărin, tatăl adoptiv al fetiţei luate din casă de mascaţi, la Baia de Aramă, declară că Sorina, „un pic speriată la început”, este foarte bine şi nu are niciun fel de problemă: „acum se joacă cu băiatul nostru. Întrebat cum a reuşit să calmeze fetiţa după intervenţia de vineri, tatăl adoptiv a răspuns: „cu multă dragoste. A stat în braţele soţiei mele tot timpul, a mângâiat-o, a pupat-o, a liniştit-o. Noi ştim foarte bine la ce şcoală va merge Sorina. Ea este deja asigurată (medical – n.r.). Sorina are asigurări medicale egale cu copiii mei naturali. Ea este copilul meu şi toţi sunt asiguraţi la fel”.

Ancheta Avocatului Poporului

Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu şi a dispus o anchetă în cazul fetiţei luată cu mascaţii din casa în care a crescut, după ce a fost adoptată de o familie care locuieşte în SUA. Sesizarea vizează posibila încălcare a dreptului la viaţă şi integritate şi protecţia copiilor. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 49 din Constituţia României, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor. Ancheta va fi efectuată de către specialişti din cadrul Domeniului pentru prevenirea torturii şi Avocatului Copilului.

Atac de panică

Vasile Şăramat, soţul asistentei maternale care a avut grijă de fetiţa luată din casă, spune că fetiţa nu a dormit niciodată la familia care a luat-o, ultima ei întânire cu cei care au adoptat-o fiind anul trecut: „Atunci au venit cu două păpuşi, una neagră pentru fetiţă, care este bruneţică, şi una albă pentru sora ei şi nişte bomboane. De atunci nici nu au mai luat legătura. Aceşti oameni o vor pentru că primesc din partea statului american 20.000 de dolari dacă adoptă un copil şi sunt scutiţi de taxe şi impozite”. Vasile Şăramat a adăugat că Sorina a suferit de atacuri de panică când părinţii adoptivi au vizitat-o la şcoală. „Fetiţa nu a fost retrasă de la şcoală. A lipsit doar o săptămână după ce au venit părinţii adoptivi la şcoală. A făcut un atac de panică şi cerea învăţătoarei să o ascundă sub catedră. Prin atacuri de panică au trecut şi colegii ei. Fetiţa a fost foarte iubită în familia noastră. O duceam la grădiniţă cu maşina personală şi la şcoală la fel”, a spus bărbatul.
„Am ajuns să fim martorii abuzurilor făcute de angajaţii statului pe care îi plătim, asupra copiilor noştri. Toţi trebuie să ieşim să luptăm pentru Sorina”, spune un protestatar.

Opinia procurorului

Reprezentanţii DGASPC Mehedinţi au încercat de trei ori să ia legătura cu asistentul maternal pentru predarea fetiţei, dar s-au lovit de refuzuri. În urma acestora, femeii i-a fost retrasă calitatea de asistent maternal şi i-a fost desfăcut contractul de muncă cu DGASPC Mehedinţi. Percheziţia de vineri a fost făcută pentru a înceta starea de deţinere ilegală şi pentru a se stabili starea fizică şi psihică a minorei. „Pe timpul cercetărilor au fost solicitate anumite documente medicale din care a reieşit că minora a fost internată de mai multe ori la spitalul orăşenesc Baia de Aramă cu mai multe afecţiuni printre care şi malnutriţie, pneumonie, gastroenterocolită”, a declarat procuroarea Maria Piţurcă. Aceasta a spus că în timpul percheziţiei mai mulţi adulţi au început să ţipe şi să vocifereze. „S-a creat o hărmălaie, nu ne puteam înţelege. Minora era în continuare agitată. Atunci am luat hotărârea să încetăm această stare a minorei. (…) Am decis să o duc la părinţii adoptivi”, a precizat Maria Piţurcă.

Lege cu forţa

Momentul în care mascaţii au intrat în casă şi au luat fetiţa a fost filmat. Se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii şi strigă „Mami, nu vreau să plec!” Vecinii au fost revoltaţi de această situaţie. „Aşa se face legea? Cu forţa? Nici criminalii nu sunt luaţi cum luaţi fetiţa aceasta!”, le-a reproşat o femeie luptătorilor de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale.

1 COMENTARIU

  1. procuroarea Maria Piţurcă – abuz in serviciu
    Gabi Săcărin, tatăl adoptiv al fetiţei luate din casă de mascaţi – lucrează la cea mai mare firmă de transplant de organe din lume
    Sorina – fetiță de etnie romă
    NO COMMENT

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.