Bacalaureat 2019: candidaţii, puşi să aleagă între: Bacovia, Blaga, Arghezi sau Barbu

0
77

Cea dintâi probă scrisă a primei sesiuni a examenului naţional de bacalaureat – cea la limba şi literatura română – s-a desfăşurat ieri, 1 iulie. În cele 12 centre de examen din Maramureş, au fost aşteptaţi 3.222 de absolvenţi de liceu.

• un elev cu varicelă susţine examenul la domiciliu

„Din cei 3.222 de candidaţi înscrişi pentru proba Ea), la limba şi literatura română, 169 au absentat, fiind prezenţi, aşadar, în cele 12 centre de examen din judeţ, 3.053 de candidaţi. În această sesiune, susţin examenul şapte elevi cu cerinţe educaţionale speciale, din care şase cazuri sunt aprobate de Comisia Judeţeană, iar unul – de Comisia Naţională. Un candidat de la Sighetu Marmaţiei susţine examenul de bacalaureat la domiciliu fiind diagnosticat cu varicelă. La proba scrisă la limba şi literatura română niciun elev nu a fost eliminat pentru tentativă de fraudă”, a explicat prof. Antoneta Bolchiş, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. Prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat continuă astăzi, 2 iulie, cu proba la limba şi literatura maternă pentru care s-au înscris, în centrele de examen din judeţ, 102 candidaţi: 70 la limba maghiară, 24 la ucraineană şi opt la germană. „Potrivit calendarului, miercuri, 3 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului. La aceasta sunt aşteptaţi, în centrele de examen din judeţ, 3.349 de absolvenţi de liceu. Joi, 4 iulie, se va desfăşura ultima probă scrisă a acestei sesiuni, proba la alegere a profilului şi specializării, pentru care s-au înscris 3.317 candidaţi din Maramureş”, a adăugat prof. Antoneta Bolchiş.

• primele două subiecte, comune pentru profilurile uman şi real

La proba de ieri, primele două subiecte au fost comune pentru profilurile uman şi real şi doar al treilea a fost diferit. Astfel, la primul subiect, absolvenţii de liceu au avut de rezolvat cerinţe formulate pe baza unui text la prima vedere – „Amintiri de la Junimea din Iaşi”, de George Panu. De asemenea, au avut de redactat un text în care să argumenteze dacă este necesară sau nu o pregătire riguroasă în vederea susţinerii unui discurs raportându-se la textul anterior. Subiectul al doilea a vizat prezentarea perspectivei narative dintr-un text de Mihail Sadoveanu, un fragment din „Venea o Moară pe Siret”. La cel de-al treilea subiect, candidaţii absolvenţi ai profilului real (filiera teoretică), ai filierei tehnologice şi ai celei vocaţionale au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat aparţinând lui George Bacovia sau Lucian Blaga în vreme ce absolvenţii profilurilor uman şi pedagogic au avut de scris un eseu pe baza unui text poetic aparţinând lui Tudor Arghezi sau Ion Barbu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.