82 de ani de la construirea Bisericii de pe Valea Roșie

0
212

Sâmbătă, 29 iunie 2019, a avut loc sărbătoarea hramului Bisericii ortodoxe „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (str. Valea Roșie din Baia Mare), la care au participat sute de credincioși din parohie, precum și invitați din trei parohii din Baia Mare, împreună cu preoții slujitori, cât și din parohiile Berința și Șişești. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de 10 preoți (consilieri eparhiali și preoți din parohiile amintite). Cuvântul de învăță­tură a fost rostit de preotul de la Parohia Sfântul Prooroc Ilie, iar răspunsurile la sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii Valea Roșie, dirijat de prof. Mihaela Bob Zăicescu.
Puțini băimăreni știu că această biserică a fost construită cu sprijinul minerilor de la Exploatarea Minieră Valea Roșie, din cadrul Direcției Minelor și Uzinelor Metalurgice ale Statului (DMUMS). Minerii s-au angajat să presteze voluntar cinci zile de muncă la construcția bisericii și să contribuie cu salariul pe o lună. Au contribuit cu diverse sume de bani și familiile minerilor de la Exploatarea Minieră Dealul Crucii (din vecinătate), cât și salariați de la DMUMS. În perioada 1937-1940, director la Valea Roșie era ing. Traian Ștefănescu, de religie ortodoxă, iar la Dealul Crucii, ing. Gheorghe Lengyel. Prima biserică ortodoxă de zid din orașul Baia Mare, după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, a fost construită în perioada 1922-1926, lângă turnul Ștefan, și târnosită în anul 1926, cu hramul Sf. Nicolae.
Pe toată perioada construcției bisericii de pe Valea Roşie, pre­șe­dinte al Consiliului Parohial a fost ing. Alexandru Iancu, director general al Direcției Minelor și Topitoarelor Statului, Ocolul Baia Mare, numit director general prin Decretul nr. 3 din 5 aprilie 1919 al Consiliului Dirigent al Transilvaniei şi Banatului, unitate devenită apoi Direcția Minelor și Uzinelor Metalurgice ale Statului – Regia Întreprinderilor Miniere și Metalurgice ale Statului din Ardeal.
Din istoria bisericii Valea Roşie, aflăm că a fost sprijinită de Înaltul Guvern şi de prefectul Teofil G. Dragoș. Prim-curator, ing. Alexandru Iancu, cel care în perioada 1934-1935 a fost primar al Băii Mari.

ing. Lazăr-Aurel PANTEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.